Terrorisme

El repte d'Al-Qaida: relleu generacional per tornar a ser decisiva

El grup terrorista haurà de buscar un nou líder després de l'assassinat d'Al-Zawahiri a mans dels EUA

Una imatge de l'FBI en què s'anunciava la cerca d'Al-Zawahiri.
Ricard G. Samaranch
03/08/2022
3 min

TunisL'Al-Qaida que heretarà el successor d'Ayman al-Zawahiri poc té a veure amb l'organització que va perpetrar els atemptats de l'11 de setembre del 2001. Sense la direcció d'un líder carismàtic com Bin Laden, i havent patit els estralls de més de dues dècades de ferotge lluita antiterrorista per part de la maquinària militar dels EUA, Al-Qaida és avui en dia una organització més flexible i descentralitzada. Per tot això, no sembla que la desaparició del seu líder hagi de suposar un cop gaire dur per a l'organització que va donar al jihadisme una dimensió global.

"Al-Qaida funciona ara com una retícula, no hi ha una jerarquia vertical. La central ja no es dedica a planificar operacions, sinó més aviat a aplaudir atemptats i aportar una guia en qüestions teològiques", explica Sergio Altuna, expert en jihadisme del Real Institut Elcano. "De fet, Al-Zawahiri havia estat objecte d'algunes burles a les xarxes jihadistes per la seva edat i per la seva falta de carisma. Cal tenir en compte que els seguidors de l'Estat Islàmic solen ser més joves que els d'Al-Qaida", afegeix.

Per això, i perquè ja no queden vius gaires dels dirigents jihadistes històrics d'aquella Al-Qaida inicial que es va foguejar en el combat a la guerra contra l'Exèrcit Roig als anys vuitanta, Altuna considera que es podria optar per un relleu generacional al capdavant del moviment. "Aquest és un moment decisiu pel futur d'Al-Qaida. Una opció per al relleu és Abderrahman al-Maghribi. Seria un candidat continuista però alhora d'una nova generació", apunta l'investigador.

Al-Maghribi és gendre d'Al-Zawahiri i director del braç mediàtic del moviment jihadista. Però té un desavantatge important: el fet de residir a l'Iran, un país de majoria xiïta, cosa que no és una bona carta de presentació entre les bases extremistes sunnites. Després de la mort també per un bombardeig nord-americà de Hamza bin Laden, fill de Bin Laden i delfí preferit d'Al-Zawahiri, no hi ha un favorit clar. Entre els noms que també sonen, hi ha el veterà combatent egipci Seif al-Adel i el director de les operacions militars, Abu Ikhlas al-Masri.

Millor salut del que es pensa

Més enllà de qui sigui el successor del líder egipci, hi ha consens entre una majoria d'experts a l'hora de considerar que Al-Qaida compta amb una millor salut del que pot semblar. La creació del califat liderat per Abu Baker al-Bagdhadi va eclipsar Al-Qaida durant anys, sobretot entre els més joves dins l'esfera jihadista. Tanmateix, a llarg termini pot haver resultat una benedicció per als companys de Bin Laden, ja que va redirigir tots els esforços de la lluita antiterrorista occidental vers l'Estat Islàmic. I, finalment, la caiguda del califat el va desprestigiar.

"Al-Qaida és definitivament l'enemic més perillós... Continua mantenint insurgències efectives en múltiples països", va testificar al Congrés dels EUA Bill Roggio, expert de la Fundació per la Defensa de les Democràcies. A mesura que s'intensificava i s'aguditzava la repressió a Occident i al món àrab, el jihadisme s'ha anat estenent per països perifèrics del món islàmic, com el Sahel, Somàlia o Moçambic. I en aquests països, Al-Qaida sembla anar un pas per davant en la competició amb l'Estat Islàmic.

Per exemple, l'organització terrorista que va créixer més ràpidament durant l'any 2021, segons un informe de l'Institute for Economics and Peace, és Jamaat Nusrat al-islam wal-Muslimin (JMIN), la filial d'Al-Qaida al Magrib i a la regió de l'Àfrica de l'oest. L'organització va ser creada el 2017 a partir de la fusió de diversos grups –Al-Mourabitoun, AQMI, etc.– i és en bona part responsable del fet que Mali, Níger i Burkina Faso s'hagin afegit a la llista mundial de països amb més atemptats terroristes. Al-Qaida ha abandonat la jihad global per concentrar-se en la local. 

A més, el fet que els talibans hagin recuperat el control de l'Afganistan permet a Al-Qaida tornar a tenir un santuari. Com demostra el fet que Al-Zawahiri residís en una casa a Kabul, les relacions entre els talibans i Al-Qaida, dos antics socis, continuen sent estretes. De fet, els talibans també continuen sent forts en feus tradicionals del jihadisme com el Pakistan.

stats