03/09/2022

Retorn a Dom Soiuz

BarcelonaLa inclinació de cap de Vladímir Putin a Mikhaïl Gorbatxov de cos present al Clínic de Moscou dijous passat expressa la intenció anunciada pel Kremlin respecte a la cerimònia de comiat de l'últim líder de la Unió Soviètica: hi ha hagut elements institucionals, però cap funeral d’estat. Putin deia que tenia l’agenda plena, però tampoc se li presentava fàcil. Funeral d’estat: ¿de quin estat? ¿De la Federació Russa, que Gorbatxov mai va sentir seva? ¿Funeral d’un estat, la Unió Soviètica, que ja no existeix?

Amb tot, les reminiscències soviètiques han planat damunt la vetlla, amb Gorbatxov exposat a la Sala de les Columnes de la Casa dels Sindicats, també dita Casa de la Unió: Dom Soiuz en llengua i memòria russa. L’última vegada que Gorbatxov havia estat a Dom Soiuz va ser el març del 1985 per acomiadar Konstantín Txernenko, el seu predecessor en el lideratge. El seu –diguem-ne– successor, ja com a president rus, Boris Ieltsin, va tenir el 2007 un comiat religiós a la catedral del Crist Salvador, un temple destruït per Stalin el 1931 i reconstruït per les aportacions dels nous milionaris russos.

Cargando
No hay anuncios

Aquella va ser una cerimònia d’estètica tsarista, tot oblidant que Boris Ieltsin, sent cap del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) a Sverdlovsk, va ordenar la destrucció de la Casa Ipàtiev, on la família imperial havia estat confinada i després assassinada el juliol del 1918. Ieltsin volia evitar que la Casa Ipàtiev es convertís en punt de pelegrinatge. I seria Gorbatxov qui el 1989 ordenaria l’exhumació dels cossos dels Romànov localitzats al bosc de Koptiaki. 

El cadàver de Stalin també va ser vetllat a Dom Soiuz el març del 1953 en un clima d’histèria col·lectiva per la mort del “pare”, que va provocar aldarulls i estampides amb el resultat de centenars de ferits i desenes de morts. Estampides atiades pels agents de l’NKVD, l'organisme de seguretat que va precedir el KGB, d’on prové Putin, el gran absent a Dom Soiuz aquest dissabte.