Rússia ataca un hospital infantil a Kíiv en una nova onada de míssils contra Ucraïna

Els bombardejos s'han produït a plena llum del dia i han deixat almenys 42 morts

3 min

BarcelonaRússia ha llançat aquest dilluns un atac massiu amb míssils sobre diversos punts d’Ucraïna, inclosa la capital, Kíiv. Els bombardejos s’han produït a plena llum el dia i han deixat almenys 42 morts. A Kíiv, hi ha hagut un total de 27 morts i una vuitantena de ferits, segons el fiscal general, en bombardejos que han afectat set districtes de la ciutat. Un atac que ha destruït una part d'un hospital infantil ha deixat dos morts i una trentena de ferits, inclosos vuit nens que es trobaven hospitalitzats en el moment de l'atac. Alguns infants amb afectacions mèdiques greus van haver de ser evacuats de l'hospital. A Kriví Rih, la ciutat natal de Zelenski, 11 persones han mort i una setantena més han resultat ferides. Tres persones més han mort a Pokrovsk, a l'est del país, i un atac a la ciutat de Dnipró ha matat una persona. Els atacs a la capital també han afectat tres subestacions d'electricitat, segons DTEK, una de les empreses energètiques més importants d'Ucraïna.

Sanitaris i voluntaris treballen per rescatar els que estan atrapats sota les runes, a la ciutat van danyar i van destruir parcialment un hospital infantil. .
un treballador d'un hospital ferit observa com comencen els esforços de rescat. Els atacs de míssils russos a la ciutat van danyar i van destruir parcialment un hospital infantil.
Un hospital infantil de Kíiv destruït per un atac amb míssils russos.

Les defenses aèries han abatut 30 dels 38 míssils que s'han disparat des de Rússia, segons l'exèrcit ucraïnès. En total, una cinquantena d'edificis civils, inclosos edificis residencials, un centre de negocis i dues instal·lacions mèdiques han rebut l'impacte de projectils a la capital així com a les ciutats de Kryvyi Rih i Dnipro i dues ciutats de l'est, segons el ministre de l'Interior ucraïnès.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que es troba de visita oficial a Polònia on s'ha reunit amb el primer ministre Donald Tusk, ha assegurat en una roda de premsa que “prendrem represàlies contra aquestes persones, donarem una resposta poderosa per part nostra a Rússia, per descomptat. La pregunta als nostres socis és: ells poden respondre?.” Hores abans, en una publicació a les xarxes socials, Zelenski ha assegurat que “el món sencer ha d'utilitzar tota la seva determinació per acabar finalment amb els atacs russos.”

Els atacs arriben menys d'una setmana més tard de la visita a Kíiv del primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, per inaugurar la presidència hongaresa del Consell de la Unió Europea. Dies més tard, Orbán va viatjar a Moscou per reunir-se amb Vladímir Putin, en una visita que va ser molt criticada pels líders de la Unió.

L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, ha assegurat que el bombardeig sobre la capital ha estat un dels més greus des de l'inici de la invasió russa el febrer del 2022. L’atac a l’hospital infantil ha deixat escenes de pànic entre els pares que estaven amb els seus fills al centre. “Feia por. No podia respirar, estava intentant protegir (el meu nadó). Estava intentant tapar-lo amb aquest drap perquè pogués respirar”, ha explicat a Reuters Svitlaka Kravtxenko.

El ministre de Defensa, Rustem Umérov, en reacció a l'onada d'atacs d'aquest matí ha fet una crida als socis occidentals perquè prenguin “decisions ràpides” per tal de “reforçar les nostres defenses aèries”. “Les nostres capacitats de defensa encara són insuficients” ha sentenciat Umérov.

Des de Rússia, el ministre de Defensa, Andrei Beloússov, ha assegurat que els atacs d’aquest dilluns havien estat dirigits contra “objectius de la indústria de defensa i bases d’aviació d’Ucraïna”. “S'han assolit els objectius dels atacs. Els objectes assignats han estat colpejats”, ha afirmat Beloússov en un comunicat. El ministeri de Defensa ha dit també que les denúncies de Kíiv que asseguraven que Rússia havia apuntat deliberadament a la infraestructura civil eren “absolutament falses”.

En resposta a aquests atacs, Ucraïna ha bombardejat la regió fronterera de Bélgorod, on ha causat tres ferits i la mort d'almenys una persona, segons el governador de la regió, Viatxeslav Gladkov.

stats