Rússia, enfangada a Ucraïna, substitueix el general al capdavant de la guerra

Nomena el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, per dirigir la invasió, en lloc del 'general Harmagedon', que havia estat nomenat a l'octubre

Vladímir Putin parlant amb el cap de l'estat major de l'exèrcit rus, Valeri Gerasimov, en una imatge d'arxiu.
4 min

BarcelonaRússia ha posat aquest dimecres el seu cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, al capdavant de la invasió a Ucraïna, i ha destituït així el general Serguei Surovikin, que havia estat nomenat feia només tres mesos. Enmig d'una batalla feroç per conquerir la petita localitat de Soledar, a l'est d'Ucraïna, que ha deixat nombroses baixes en el bàndol rus, el Kremlin reestructura la línia de comandament militar responsable de la campanya a Ucraïna, fet que posa encara més en evidència els mals resultats dels últims mesos sobre el terreny. Amb el nomenament del seu comandament militar més alt, Putin posa tota la carn a la graella per intentar revertir una situació sobre el terreny que esdevé cada cop més vergonyosa.

Un comunicat del ministeri de Defensa rus anunciava aquest dimecres que el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, ha nomenat Gueràssimov per comandar la seva "operació militar especial" a Ucraïna, tal com encara se la coneix en el discurs oficial rus. El cap de l'estat major, un càrrec que normalment no té un rol operatiu en primera línia del front, assumeix ara tot el control de l'estratègia militar sobre el terreny i, per tant, serà qui reti comptes a partir d'ara. Surovikin, conegut com a general Harmagedon i que havia estat nomenat a l'octubre, es queda com el seu segon.

Surovikin és qui va ordenar la retirada de les tropes russes del front sud d'Ucraïna a finals de l'any passat, en una de les pitjors derrotes del totpoderós exèrcit rus en la guerra d'Ucraïna. El general, bregat a les guerres de Txetxènia i de Síria, s'ha vist molt qüestionat després dels errors de comunicació que van permetre l'atac ucraïnès a la caserna russa de Makíivka, a Donetsk, que va deixar 89 soldats russos morts la nit de Cap d'Any, segons xifres del govern rus. És el balanç més elevat de soldats russos morts en un sol atac ucraïnès.

BIELORÚSSIA

POLÒNIA

RÚSSIA

Sumi

Jitómir

Kíiv

Lviv

Khàrkiv

Ternopil

Khmelnitski

UCRAÏNA

Vínnitsia

Lugansk

Ivano-Frankivsk

Dnipró

Donbass

Donetsk

Kirovohrad

Zaporíjia

MOLDÀVIA

ROMANIA

Mariúpol

Kherson

Actualitzat l’11 de gener

Berdiansk

Presència de tropes russes

Odessa

mar d’Azov

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa

en territori ocupat pels russos

Crimea

mar Negre

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer

Sebastòpol

RÚSSIA

Sumi

Kíiv

Khàrkiv

UCRAÏNA

Lugansk

Dnipró

Donbass

Donetsk

Kirovohrad

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

Berdiansk

Odessa

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Sebastòpol

Actualitzat l’11 de gener

Presència de tropes russes

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer

BIELORÚSSIA

POLÒNIA

Kíiv

Jitómir

Lviv

Ternopil

Khmelnitski

Vínnitsia

Ivano-Frankivsk

MOLDÀVIA

ROMANIA

Odessa

RÚSSIA

UCRAÏNA

Lugansk

Dnipró

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

Berdiansk

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

Sebastòpol

Actualitzat l’11 de gener

Presència de tropes russes

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer

BIELORÚSSIA

POLÒNIA

Kíiv

MOLDÀVIA

ROMANIA

Odessa

Tot i així, l'analista militar Rob Lee, membre sènior de l'Institut de Recerca de Política Exterior, no creu que el canvi de posicions "sigui perquè Surovikin es consideri un fracàs" sinó per refermar la posició del ministeri de Defensa en la direcció de la guerra, segons ha dit a Twitter. "[És] Certament possible que això hagi estat motivat per motius polítics. Com a comandant unificat a Ucraïna, Surovikin s'estava tornant molt poderós i probablement havia passat per sobre de Xoigú i Gueràssimov per parlar directament amb Putin", ha piulat Lee, que segueix meticulosament la situació militar del conflicte.

Soledar, epicentre de la guerra

En els últims dies, els esforços militars es concentraven en la petita localitat de Soledar, a l'est, on els mitjans ucraïnesos denuncien que l'exèrcit rus està fent servir tàctiques de la Primera Guerra Mundial, bàsicament llançant milers d'homes al front de batalla. Una campanya que ha deixat moltíssimes baixes i que els únics guanys que ha aconseguit –que encara estan per confirmar oficialment– han estat assolits pels mercenaris russos del grup Wagner, un equip privat liderat pel multimilionari amic de Putin Ievgueni Prigojin.

L'analista militar destacava també que el canvi anunciat aquest dimecres "pot ser parcialment una resposta al paper cada cop més influent i públic en la guerra" de Prigojin, que s'estava convertint "en la cara visible de les forces de Rússia", diu Lee. En els últims dies, Prigojin ha penjat vídeos i imatges d'ell mateix en primera línia de front, mentre criticava els generals del ministeri de Defensa rus per no fer el mateix que ell. "Ara Gueràssimov pot penjar vídeos fent el mateix i prenent el control quan la línia del front s'estabilitzi", afegia Rob Lee.

Qui és Gueràssimov?

Gueràssimov, que també va participar com a comandant en la segona guerra de Txetxènia entre el 2001 i el 2003, és cap de l'estat major de Rússia des de l'any 2012 i, per tant, ja ocupava aquest càrrec quan el 2014 Rússia es va annexionar Crimea. "Gueràssimov ha anat desenvolupant una estratègia de control reflexiu, com la que va donar les victòries de Crimea i el Donbass", explica Pol Molas, president de la Societat d'Estudis Militars de Catalunya. El seu perfil com a estrateg militar és, doncs, força diferent del del general Harmagedon, elogiat per Prigojin pels seus mètodes indiscriminats.

"La doctrina de Gueràssimov no és la d'una guerra oberta i industrial com la que es trobarà ara al camp de batalla", diu Molas, així que està per veure com ho gestiona. S'hi troba, de fet, un quadre bastant negre, "amb la major part dels alts comandaments i quadres d'instrucció morts o ferits", i a l'espera de la nova fornada de reclutes inexperts, apunta Molas. Coincideix amb altres analistes militars, i fins i tot amb comentaristes russos afins al règim, que creuen que l'exèrcit de Putin s'està quedant sense comandaments prou preparats per liderar l'ofensiva, i ha de jugar amb les mateixes peces en diferents posicions.

El general, això sí, "és una de les figures de confiança de Putin, i per això és possible que el seu nomenament sigui per tenir un telescopi sobre el terreny que no passi informes inflats o autocomplaents al president rus", apunta Molas.

Tant Xoigú com Gueràssimov han estat en les últimes setmanes el blanc de les crítiques de diversos bloguers militars russos que es queixen d'errors tàctics continuats al camp de batalla. Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer de l'any passat amb el convenciment que seria una operació curta i que el govern de Kíiv cauria en poc temps. Gairebé un any després, les tropes russes no només no avancen sinó que han hagut de recular en diverses zones del front i han entomat doloroses derrotes, a més d'un nombre de baixes que alguns analistes situen en els 100.000 soldats.

stats