La contraofensiva de Kursk, determinant per a l’alto el foc
Les tropes de Zelenski han perdut el 86% del territori que havien conquerit d'aquesta regió

BarcelonaCoincidint amb la reunió clau d'aquest dijous a Moscou entre Vladímir Putin i l'enviat de Donald Trump per negociar un alto el foc, el Kremlin ha anunciat que aviat recuperarà la totalitat del territori ocupat per Ucraïna a la província de Kursk. De fet, el president Putin ha condicionat els "pròxims passos" cap a una treva a l'avenç de les seves tropes en aquesta regió. "En funció de com evolucioni la situació sobre el terreny, acordarem els pròxims passos per acabar amb el conflicte i arribar a un acord acceptable per a tots", ha dit.
En els últims dies, les tropes russes han fet una escomesa potent en aquest front i han recuperat, segons Moscou, el 86% del territori que Ucraïna havia envaït des de la seva incursió l'agost de l'any passat. El mateix Putin va fer una visita sorpresa a aquest punt del front de guerra ahir dimecres, per demanar als seus soldats que "acabin la feina" i expulsin del tot Ucraïna d'aquesta província russa.
L'escomesa militar russa dels últims dies ha aprofitat la suspensió temporal de l'ajuda militar i d'intel·ligència nord-americana a Ucraïna. Les tropes russes han anat encerclant els soldats ucraïnesos i els han obligat a replegar-se, fins al punt que ja controlen menys de 100 quilòmetres quadrats, mentre que a l'inici de l'ofensiva a Kursk en van capturar 1.250. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia dit que volia fer servir el territori que havien ocupat a Kursk com a moneda de canvi per negociar amb Rússia quan finalment es produeixin les esperades converses de pau auspiciades pels Estats Units. Però Moscou no està disposat a permetre-ho.
L'exèrcit rus ha recuperat tres localitats de Kursk aquests últims dies, entre ells la ciutat de Sudzha, que va caure ahir dimecres en mans de Rússia. Aquest dijous, però, els combats continuaven als voltants, mentre no s'aplica encara l'alto el foc pactat pels Estats Units i Ucraïna, que està pendent precisament de la llum verda de Putin. Fonts militars ucraïneses reconeixen a Reuters que Kíiv no podrà recuperar tot el territori que controlen les tropes russes ara mateix, i que la recuperació s'hauria de fer per la via diplomàtica.
Ucraïna va sorprendre el món el 6 d'agost amb una incursió en territori rus i aviat va ocupar un tros de Kursk. Va forçar l'evacuació de 200.000 persones i en menys de deu dies controlava 1.250 quilòmetres quadrats i 96 assentaments, segons Reuters. "L'objectiu no era tenir una moneda per negociar, sinó més aviat desviar esforços russos cap a aquest punt del front que havien deixat desguarnit" i forçar-los a enviar forces des del Donbàs, explica l'analista militar Pol Molas. Per reforçar aquest punt de conflicte, a més de redirigir tropes des del Donbàs, Putin va demanar ajuda a Corea del Nord, que l'octubre passat li va enviar uns 11.000 soldats, segons dades de Kíiv. Amb aquest reforç, Rússia ha aconseguit a poc a poc fer retrocedir l'exèrcit ucraïnès. Al novembre ja havia recuperat un 40% del terreny ocupat inicialment per Ucraïna i el mes passat ja n'havia recuperat el 64%, però aquesta setmana ha fet l'envestida final.
Molas assegura que la pèrdua de l'ajuda d'intel·ligència nord-americana no ha influït en cap cas en el front de Kursk, perquè les dades que proveïa els Estrats Units són claus per a atacs de llarg abast sobre objectius principalment en moviment, com amb els llançacoets HIMARS, però no per al combat al front. L'especialista en defensa Jesús Pérez Triana coincideix en aquesta apreciació. La suspensió de l'ajuda militar, que Donald Trump ha fet servir per forçar Zelenski a negociar un alto el foc, tampoc ha afectat el camp de batalla perquè "Ucraïna tenia prou arsenal per resistir almenys tres mesos" sense rebre cap nou paquet d'ajuda nord-americana, explica.
Tanmateix, des de l'Institut for the Study of War (ISW) apunten que justament aquest dimecres, l'endemà que l'ajuda d'intel·ligència nord-americana es reprengués, les forces ucraïneses van dur a terme atacs HIMARS contra les forces russes a la província de Kursk. La visita del president rus a aquesta zona, la primera que fa des de l'inici de la guerra –i a més vestit amb uniforme militar– mostra, segons l'ISW, "el desig de Putin d'utilitzar la captura de Sudzha per projectar força i èxits militars com a teló de fons de la proposta d'alto el foc temporal entre els EUA i Ucraïna".
"Una qüestió d'honor" per a Putin
"Recuperar Kursk per a Rússia s'ha convertit en una qüestió d'honor, perquè l'entrada de tropes ucraïneses al seu territori va ser una ofensa més que no pas una amenaça real: no van arribar a conquerir cap ciutat important, ni tan sols la capital de província, Kursk", apunta Triana.
És probable, doncs, que Putin vulgui recuperar tot el terreny perdut en aquest front –o almenys el màxim possible– abans de pactar un alto el foc, però no tant perquè temi que es pugui fer servir com a moneda de canvi en la negociació, perquè la zona en mans d'Ucraïna és molt petita, sinó per poder presentar un balanç positiu de la seva operació militar davant els russos.
Rússia controla prop del 20% del territori ucraïnès, amb un front de guerra congelat des de fa mesos. I això ho ha aconseguit amb un cost humà elevadíssim, enviant milers i milers de soldats com a carn de canó, coincideixen els experts. Ucraïna es nega a cedir tot aquest territori a Rússia, però Putin podria fins i tot no tenir-ne prou. "L'objectiu final de la guerra per a Putin és convertir Ucraïna en un estat com Bielorússia, un estat titella que li serveixi d'amortidor per separar-lo de l'OTAN, i això no ho ha aconseguit, més aviat al contrari: el conflicte ha reforçat el sentiment nacionalista ucraïnès fins i tot entre la població russòfona", diu Triana. Per això creu que Rússia es resistirà a un alto el foc que "ara no li interessa", tenint en compte que els Estats Units de Donald Trump s'han alineat amb les seves exigències fins ara. "L'única esperança –diu Triana– és la por que li pugui causar la mateixa imprevisibilitat de Trump, que ja ha dit que si Rússia no accepta seure a negociar ho interpretarà com una ofensa i es podria traduir en més sancions i mesures de pressió".
Molas, en canvi, opina que el territori ucraïnès ocupat per Rússia ara mateix, "que li garanteix un corredor terrestre des del Donbàs fins a Crimea", pot ser prou premi per a Putin, malgrat no haver aconseguit l'objectiu de convertir Ucraïna en Bielorússia. "Ells poden suplir la pèrdua de personal i estan disposats a fer-ho, tal com s'ha demostrat, però el que no poden suplir indefinidament és la pèrdua de material", diu.