Cursa espacial
Internacional22/04/2021

Rússia vol deixar l'Estació Espacial Internacional i construir-ne una de pròpia

Roscosmos diu que només espera el vistiplau de Putin per poder posar en òrbita una estació pròpia el 2030

Un nou senyal de distanciament entre Rússia i la comunitat internacional, i potser fins i tot de retorn a les friccions de la Guerra Freda. Després de dues dècades de col·laboració científica amb els Estats Units en matèria espacial, integrada dins l'Estació Espacial Internacional (EEI), Rússia diu que vol construir la seva pròpia estació per posar-la en òrbita el 2030 i abandonar així la iniciativa internacional.

Ho ha explicat aquesta setmana el director de l'agència espacial russa Roscosmos, Dmitri Rogozin, que diu que només està esperant el vistiplau del president rus, Vladímir Putin, per tirar endavant el projecte. "Si vols fer-ho bé has de fer-ho tu mateix", ha dit Rogozin, segons l'agència russa Interfax, quan explicava que no tancaven la porta a permetre que astronautes d'altres països la visitin o hi treballin: "Però l'estació ha de ser nacional". La mateixa agència anunciava que el projecte per a la futura estació espacial russa costaria uns 6.000 milions de dòlars.

Cargando
No hay anuncios

El sotsprimer ministre rus, Iuri Borisov, ja havia dit la setmana passada a la televisió russa que Moscou avisaria els seus socis de l'EEI en cas que decidís abandonar el projecte conjunt a partir del 2025. I és que l'acord internacional de l'EEI s'acaba el 2024 i el representant rus diu que l'estat físic de l'estació no permet continuar-hi.

Cargando
No hay anuncios

"No podem arriscar la vida" dels astronautes, va argumentar Borisov, i va explicar que l'estructura de metall de l'EEI "s'està fent vella i pot portar a conseqüències irreversibles o a una catàstrofe". Amb tot, Moscou aposta per abandonar la base i crear la seva pròpia estació en lloc de buscar solucions conjuntes, un nou signe del deteriorament de les relacions amb els Estats Units tant per la situació a Ucraïna com pels ciberatacs i les ingerències electorals atribuïdes a Rússia, a més d'afers de drets humans com el tracte a l'opositor Aleksei Navalni, entre més qüestions.

Borisov també va avançar que la futura estació russa estaria en òrbita a una altura superior a l'EEI per poder veure millor els pols, atesa la gran importància per a l'economia russa de la nova ruta comercial oberta a l'Àrtic amb el desgel. Una ruta que també interessa molt a la Xina, amb qui Moscou està enfortint la cooperació. De fet, fa només alguns dies els governs rus i xinès van anunciar un acord per construir conjuntament una base espacial a la Lluna.

Cargando
No hay anuncios

L'Estació Espacial Internacional es va posar en òrbita el 1998 com a gran projecte de cooperació espacial entre els Estats Units i Rússia un cop acabada la Guerra Freda, en què la competició entre les dues potències havia marcat la cursa espacial. Des de llavors, l'estació s'ha obert a la participació d'altres agències espacials, com l'europea i la japonesa. El director de Roscosmos va concretar que, a diferència de l'EEI, la futura estació russa no estaria sempre habitada per astronautes, perquè l'augment de l'altitud la fa més vulnerable a la radiació solar, però s'hi enviarien tripulacions temporalment i s'hi utilitzarien robots i intel·ligència artificial.

Cargando
No hay anuncios

Rússia va perdre el monopoli de la tecnologia capaç d'enviar astronautes a l'espai, amb les seves naus Soiuz, el novembre del 2020, quan la companyia Space X, del multimilionari Elon Musk, va aconseguir –per encàrrec de la NASA– posar en òrbita la seva primera nau espacial tripulada, la Crew Dragon Resilience.