Migració

Salvini, absolt pel bloqueig del desembarcament dels migrants rescatats per Open Arms

L'ONG de Badalona esperarà a conèixer les motivacions dels jutges per decidir si recorren contra la sentència

Matteo Salvini aquest divendres a les portes del jutjat de Palerm.
3 min

RomaLa justícia italiana ha absolt aquest divendres Matteo Salvini pel cas Open Arms, en què el líder de la Lliga estava imputat pels delictes de segrest de persones i omissió d'actes oficials per bloquejar el vaixell de l'ONG Open Arms el 2019. “Defensar les fronteres, la pàtria dels traficants i les ONG, no és un delicte, sinó un dret”, ha celebrat el líder ultradretà després de conèixer la sentència. “Els que fan servir els immigrants per fer política avui tornen a Espanya amb les mans a les butxaques”, ha afegit satisfet.

Salvini, que actualment és vicepresident i ministre d'Infraestructures a l'executiu de Giorgia Meloni, s'enfrontava a una pena de presó de sis anys per haver impedit el desembarcament de la nau de l'organització humanitària amb 147 immigrants a bord l'agost del 2019 quan era ministre de l'Interior en un govern de coalició al costat del Moviment Cinc Estrelles. L'estira-i-arronsa va durar vint dies fins que la justícia italiana va intervenir per permetre finalment l'accés del vaixell al port de l'illa italiana de Lampedusa i desembarcar els 83 immigrants que quedaven a bord, ja que la resta havien estat evacuats poc abans per motius mèdics.

“Ho tornaria a fer, vaig defensar les fronteres dels immigrants il·legals”, ha assegurat el polític italià en arribar a l'aula búnquer de la presó de Pagliarelli de Palerm on s'ha fet l'última audiència del judici per motius de seguretat, acompanyat per la seva parella i la seva advocada, la senadora del seu partit, Giulia Bongiorno, així com l'actual ministre d'Educació, Giuseppe Valditara.

Suport de Meloni a Salvini

El fundador d'Open Arms, Òscar Camps, ha assegurat que esperarà a conèixer les motivacions dels jutges per avaluar si apel·lar la sentència. "Amb aquest procés, que és únic en la història italiana i europea, hem volgut tornar la dignitat a les 147 persones retingudes a bord i privades de la seva llibertat durant vint dies; hem exigit respecte pel nostre treball humanitari, massa vegades denigrat i acusat d'estar en connivència amb accions criminals", ha afegit. La primera ministra, Giorgia Meloni, en canvi, ha celebrat amb gran “satisfacció” l'absolució del vicepresident. “Les acusacions eren infundades i surrealistes”, ha dit la líder de Germans d'Itàlia. "Continuarem junts lluitant contra la immigració il·legal", ha emfatitzat.

Durant el seu al·legat final, la fiscalia va revalidar la petició de sis anys de presó per a Salvini. La fiscal adjunta Marzia Sabella va reivindicar que els rescatats per Open Arms “no tenien dret a desembarcar a Itàlia perquè fossin malalts, sinó perquè eren homes lliures”. Sabella va considerar el cas Open Arms “únic i diferent dels altres” i va assegurar que el seu vaixell “no suposava un risc per a la seguretat” d'Itàlia. "Com a ministre de l'Interior —va continuar la fiscal— Salvini “tenia l'obligació” d'oferir a l'organització “un port segur” per poder desembarcar els migrants rescatats a l'Estret de Sicília. "En canvi, al deixar-los a bord, va actuar intencionadament i fent cas omís de les regles".

La defensa del polític ultradretà ha mantingut durant el procés que la decisió d'impedir el desembarcament no va ser presa només per Salvini, sinó per tot el govern, que llavors encapçalava el líder del Moviment Cinc Estrelles, Giuseppe Conte. La Fiscalia va sostenir que era el ministre qui decidia. L'advocada Bongiorno va defensar, a més, que Itàlia no era competent per assignar un port segur al vaixell d'Open Arms, ja que aquesta competència corresponia a Espanya i va retreure que l'entitat de Camps havia triat "voluntàriament no fer desembarcar els rescatats tot i tenir diverses possibilitats" com dirigir-se a Espanya, el país de bandera del vaixell. De fet, el govern de Pedro Sánchez va oferir el port d'Algesires i després el de Maó, però l'ONG els va rebutjar per ser massa llunyans.

No és la primera vegada que Matteo Salvini s'enfronta a una acusació semblant. El líder de la Lliga ja va ser investigat per haver impedit durant cinc dies el desembarcament de 130 migrants rescatats pel vaixell militar Gregoretti, el juliol del 2019, però el fiscal de Catània va recomanar que no fos jutjat.

stats