La secretària d'Interior de Trump, des de la presó de Bukele: "Això és el que us passarà si veniu als Estats Units"
Kristi Noem es grava davant d'una cel·la plena d'interns a El Salvador i després es reuneix amb el president del país
BarcelonaUn munt de presos arrenglerats i sense samarreta per exhibir els seus tatuatges, teòrica prova de la pertinença a una banda criminal, darrere de les reixes d'una cel·la. A l'altra banda dels barrots, la secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Kristi Noem, adverteix: "Vull que sapigueu que si veniu al nostre país il·legalment, aquesta és una de les conseqüències que podríeu haver d'enfrontar. No vingueu al nostre país il·legalment. Sereu deportats i processats", diu Noem a càmera, en un missatge pensat no només per atemorir qualsevol migrant que vulgui entrar als Estats Units sinó també per desafiar el jutge que manté obert un procés contra l'administració Trump per tractar d'esbrinar si va desobeir la seva ordre judicial d'aturar les deportacions de 200 veneçolans cap a El Salvador.
Noem ha viatjat aquest dimarts a El Salvador per visitar la megapresó on aquests veneçolans van ser deportats el dissabte 15 de març: el Centre de Confinament del Terrorisme de Tecoluca, a vuitanta quilòmetres de San Salvador, la capital del país. Es tracta d'un gran penal inexpugnable i epicentre de la política repressiva del president d'El Salvador, Nayib Bukele, en la seva particular "guerra contra les pandillas", i que aquest dimarts (matinada de dimecres catalana) s'ha convertit en escenari d'un espot publicitari sobre la mà dura amb la immigració que practica el govern de Trump. Després de la seva visita al centre, Noem s'ha reunit amb el president Bukele.
Donald Trump va invocar la llei d'enemics estrangers del 1798 per deportar aquests immigrants com a presumptes membres de la banda criminal veneçolana Tren de Aragua, però sense cap procés judicial que ho hagi provat. La deportació es va poder fer per un acord entre Bukele i Trump, quan es compleixen tres anys de la instauració d'un règim d'excepció a El Salvador, que Bukele ha anat prorrogant mensualment amb l'argument de la lluita contra les bandes però que suspèn els drets constitucionals al país per facilitar les detencions. La població carcerària al país s'ha triplicat en aquest temps, amb un amuntegament del 300% segons el Tribunal Interamericà de Drets Humans.
Noem ha visitat aquesta presó enorme, joia de la corona de Bukele, custodiada per centenars de militars i policies, on actualment hi ha 14.500 reclusos. Des que va assumir el càrrec, Noem ha liderat l'esforç de l'administració Trump per lluir la seva mà dura amb la immigració. La secretària d'Estat ha participat en operacions de control de la immigració, va aparèixer muntant a cavall amb agents de la Patrulla Fronterera i va fer també una campanya televisiva per advertir els migrants irregulars que s'autodeportin. Ara visita la presó salvadorenca que està al centre de la batalla judicial més greu del govern de Trump. El jutge de Washington James Boasberg, que va ordenar aturar els vols de deportació, manté una pugna amb la Casa Blanca per esbrinar si va desobeir la seva ordre. Aquest mateix dimarts Trump es va acollir al secret d'estat per evitar informar el jutge de les hores concretes d'enlairament dels avions de deportació.
Després de visitar la presó on estan interns els 200 veneçolans deportats des dels Estats Units, Noem s'entrevista amb el president del país, Bayib Bukele. El seu viatge durarà encara dos dies més, durant els quals visitarà Colòmbia i Mèxic per impulsar també una lluita coordinada contra la immigració irregular i contra el crim organitzat que fa entrar fentanil als Estats Units des d'aquests països.