Internacional14/07/2022

Què és la secta Moon i què té a veure amb Shinzo Abe?

L'assassí de l'ex primer ministre japonès diu que el va matar per venjar-se d'aquest culte, que havia arruïnat la seva família

BarcelonaL'assassí confés de l'ex primer ministre del Japó Shinzo Abe, a qui va disparar dos trets per l'esquena mentre feia un míting electoral, diu que ho va fer com a venjança per la suposada promoció que Abe hauria fet al Japó a l'Església de la Unificació, una secta més coneguda pel nom del seu fundador: Moon. En la seva confessió a la policia, Tetsuya Yamagami, de 41 anys, va explicar que la seva mare s'havia fet d'aquella secta als anys 90 i li havia donat tots els seus diners, fet que va deixar la família en la misèria. El líder de la branca japonesa de la secta, Tomihiro Tanaka, va fer una roda de premsa per confirmar que la mare de l'assassí d'Abe era una membre de la seva organització, a la qual es va afiliar el 1998, va dir, però no va voler donar detalls sobre les seves "donacions" econòmiques i es va limitar a assegurar que tot el que reben és "voluntari". També va confirmar el que ja era sabut: Shinzo Abe no era membre de la secta i tampoc n'era assessor o associat.

Però què és exactament la secta Moon i quins lligams té, si és que en té, amb Shinzo Abe? El seu nom oficial és la Federació de Famílies per la Pau Mundial, tot i que es coneix com a Església de la Unificació o, simplement, Moon. Va néixer l'any 1954 a Corea del Sud, fundada per Sun Myung Moon, un home nascut a Corea del Nord que deia que quan tenia 15 anys se li havia aparegut Jesucrist per demanar-li que prosseguís la seva tasca a la Terra. L'autoproclamat messies va adoptar de seguida un discurs marcadament anticomunista, cosa que li va permetre acostar-se a diversos líders polítics conservadors de diferents països, des de Corea del Nord fins al Japó o els Estats Units, on també va viure.

Cargando
No hay anuncios

Amb una reinterpretació de la Bíblia i, com a tret més impactant, el costum de celebrar bodes massives, la secta va arribar a guanyar milers d'adeptes sobretot als anys 80. El mateix Moon, que va morir l'any 2012, deia que tenien més de tres milions de membres, però alguns experts posen en dubte aquestes dades i parlen d'uns 250.000, que en els últims anys haurien baixat a uns quants milers. Quatre anys abans de morir, Moon va traspassar la presidència del seu culte al seu setè fill, Hyung Jin Moon, que havia nascut a Nova York i llavors tenia 28 anys. Però després de la mort del fundador, Hyung Jin va formar la seva pròpia organització i qui va agafar les regnes de la secta va ser la seva mare, la segona esposa de Moon i actual líder del culte, Hak Ja Han Moon. La facció del fill del fundador, batejada com l'Església de la Pau Mundial i el Santuari de la Unificació, té seu a Pennsilvània (EUA), on és coneguda per les seves cerimònies massives amb rifles AR-15, que consideren una eina fonamental, diuen, per lluitar contra "el món satànic".

Cargando
No hay anuncios

Una gran riquesa aconseguida de manera sospitosa

La secta de Moon, ara liderada per la seva viuda, ha estat investigada diverses vegades al Japó per les seves pràctiques econòmiques. Tot i que el culte va néixer a Corea del Sud, és el Japó el país que proveeix fins al 70% de la riquesa de la secta, segons el Washington Post, que diu que entre els anys 70 i els 80 l'Església de la Unificació va portar als EUA des del Japó uns 800 milions de dòlars. El mètode per obtenir-los està sota sospita. Segons el mateix diari nord-americà, membres de la secta "miraven els obituaris i anaven a picar a la porta de les famílies per dir-los: «El teu ésser estimat s'ha comunicat amb nosaltres i vol que treguis els teus diners del banc i els donis a l'Església de la Unificació perquè ell pugui ser elevat en el món espiritual»", segons explicava un antic membre de la secta, Steve Hassan.

Cargando
No hay anuncios

Als anys 90, de fet, un tribunal japonès va ordenar indemnitzar un centenar de víctimes que havien denunciat judicialment les pressions que van patir per fer donacions a la secta "per garantir la felicitat dels seus éssers estimats en el més enllà".

Cargando
No hay anuncios

Amb la riquesa acumulada, la secta Moon oferia elevats honoraris a personatges coneguts, sobretot polítics, perquè intervinguessin en els seus actes massius. Des del llavors president dels EUA, George W.H. Bush, als anys 90, fins a Donald Trump, que també va enviar un missatge gravat el setembre passat que es va emetre en un esdeveniment massiu dels Moon. Un esdeveniment anomenat Míting de l'Esperança, en el qual també va participar Shinzo Abe, que hi va fer un discurs (també remunerat) en què lloava i "agraïa" a Hak Ja Han Moon "els seus esforços sense descans per resoldre disputes en el món, especialment en relació a la reunificació pacífica de la península Coreana".

No era la primera vegada que Abe intervenia en un acte de la secta, ho havia fet abans. Però aquest no és el seu únic lligam (tangencial) amb el culte. El seu avi matern, el també ex primer ministre nipó Nobusuke Kishi, va ser qui va obrir les portes del Japó als Moon el 1958. Segons The Guardian, el partit polític que va fundar Kishi estaria vinculat també als Moon, amb qui compartia l'anticomunisme. Segons l'agència Kyodo, Yamagami sentia un fort ressentiment cap a Kishi que va dirigir cap a Shinzo Abe.