Itàlia

El Senat italià aprova la reforma que donarà més poder a Meloni

L'oposició es manifesta contra el projecte de llei, que encara ha de passar per la cambra baixa i ser sotmès a referèndum

La primera ministra d'Itàlia, Georgia Meloni, en una intervenció al parlament en una imatge d'arxiu.
2 min

RomaEl Senat italià ha donat llum verda aquest dilluns a la reforma impulsada pel govern de Giorgia Meloni que inclou, entre altres novetats, l'elecció directa del primer ministre. El camí cap a l'aprovació definitiva de la “mare de totes les reformes”, com la va definir la líder de Germans d'Itàlia, encara és llarg i complicat, però ja ha despertat la indignació de l'oposició, que aquest dimarts s'ha manifestat als carrers de Roma per mostrar-hi el seu rebuig.

Amb 109 vots a favor, 77 en contra i una abstenció, el projecte de llei constitucional batejat a Itàlia com a premierato –perquè concentrarà en el primer ministre alguns poders que actualment són prerrogatives del cap de l'Estat–, ha estat aprovat a la cambra alta. El text passarà ara a la Cambra dels Diputats i haurà de ser sotmès a un referèndum popular per ser ratificat, ja que és una reforma de la Constitució i no compta amb l'aprovació de dos terços del Parlament.

“Aquest és un primer pas endavant per enfortir la democràcia, donar estabilitat a les nostres institucions, posar fi als jocs palatins i tornar als ciutadans el dret a triar qui els governa”, ha celebrat la primera ministra.

A la mateixa hora que el text era aprovat al Senat, els principals partits de l'oposició, liderats pel Partit Democràtic (PD) i el Moviment Cinc Estrelles (M5E), s'han manifestat units per primera vegada contra les reformes empreses per l'executiu de Meloni. Només el partit centrista Itàlia Viva, de l'ex primer ministre Matteo Renzi, no ha participat en la concentració.

Violència al Parlament

L'oposició ha denunciat el clima de tensió que s'ha creat al Parlament, on la setmana passada diversos diputats dels partits de la coalició de govern, la Lliga i els Germans d'Itàlia, van colpejar un membre de l'oposició enmig d'una vergonyosa baralla que va acabar amb un diputat del Moviment Cinc Estrelles a l'hospital. El parlamentari havia onejat la bandera italiana durant la discussió parlamentària sobre la llei de l'autonomia fiscal, una de les reformes més polèmiques que el govern de Meloni aspira a aprovar aquesta legislatura i que beneficiarà les riques regions del nord del país en detriment d'un sud cada cop més empobrit, segons denuncia l'oposició.

“Si per a Meloni i els seus socis la bandera italiana és una provocació, l'onejarem més fort”, va denunciar el líder de l'M5E i ex primer ministre, Giuseppe Conte. Per a la secretària del PD, Elly Schlein, el govern Meloni "està forçant la seva mà i intentant soscavar fonaments democràtics" de la Constitució italiana. Schlein ha convidat els ciutadans i les forces socials i democràtiques a sumar-se a la manifestació d'aquest dimarts.

La llei de l'anomenat premierato preveu que el primer ministre del país sigui escollit directament pels electors mitjançant sufragi universal, i estableix el límit de dos mandats consecutius, entre altres iniciatives. L'objectiu és, segons Meloni, evitar governs tècnics i garantir estabilitat a un país on els governs tenen una durada mitjana de 13 mesos. Per a l'oposició, en canvi, és un atac a la figura del president de la República i les seves prerrogatives, entre les quals hi ha el poder de dissoldre les Cambres i concedir l'encàrrec per formar govern.

stats