Senyals d'un acord imminent per a un alto el foc al Líban
El govern d'Israel es reuneix aquest dimarts per discutir si aprova la proposta, que inclou un comitè de supervisió liderat pels EUA
BeirutLes negociacions per assolir un alto el foc entre Israel i Hezbollah avancen amb senyals d'optimisme, tot i que persisteixen desafiaments que dificulten un acord definitiu. El govern d'Israel es reunirà aquest dimarts per discutir l'aprovació de l'acord, segons l'agència Reuters i l'israelià Canal 12. I fonts israelianes i nord-americanes citades per Axios asseguren que les dues parts han arribat a un acord que posaria fi a setmanes d'enfrontaments. Aquest possible acord, que inclouria un comitè de supervisió liderat pels Estats Units i la retirada de l'exèrcit israelià del sud del Líban, ha generat expectatives que el conflicte pugui desescalar els pròxims dies. Tot i això, les condicions i garanties exigides per les parts impliquen un delicat procés que encara està lluny de consolidar-se del tot.
El diari panàrab amb seu a Londres Asharq al-Awsat ha informat que els presidents dels EUA i de França, Joe Biden i Emmanuel Macron, anunciaran un alto el foc de dos mesos aquest dimarts. Reuters, que cita quatre fonts libaneses, també diu que ho faran dimarts o dimecres. De moment, des de l'Elisi només han dit que les discussions "han fet un progrés significatiu". I la Casa Blanca ha assegurat que les negociacions entre Israel i Hezbollah avancen en "una direcció molt positiva". "Estem a prop", ha dit el portaveu de seguretat nacional, John Kirby, però ha afegit que "res està fet fins que tot està fet".
Més enllà de les converses diplomàtiques, al terreny, el camí cap a la pau sembla tan fràgil com l'estat de les infraestructures libaneses, devastades pels bombardejos israelians. Des del cap de setmana les forces israelianes han llançat una onada d'atacs aeris als suburbis de Beirut i altres localitats libaneses. Uns bombardejos que han colpejat edificis residencials que Israel descriu com a "infraestructures militars" de Hezbollah. Només aquest dilluns l'exèrcit israelià ha atacat 25 objectius en una hora i ha causat desenes de morts civils.
Mentrestant, a les meses de negociació es perfila un acord que inclouria la creació d'un comitè de supervisió liderat pels Estats Units. Aquest organisme estaria encarregat de monitorar la implementació de l'alto el foc i abordar possibles violacions. Entre els punts més controvertits hi ha una carta de garanties de Washington a Tel-Aviv, en què es dona suport a l'acció militar en cas d'amenaces imminents des del territori libanès.
Tot i això, aquest compromís ha estat ple de tensions diplomàtiques. La recent ordre d'arrest emesa pel Tribunal Penal Internacional (TPI) contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu exministre de Defensa, Yoav Gallant, va posar en perill les negociacions. Netanyahu, visiblement indignat, va mostrar el seu rebuig a la mesura, agreujant les diferències amb França, que va expressar la disposició a implementar la decisió del TPI. Aquest incident va entelar els esforços mediadors dels Estats Units i va complicar la inclusió de França al comitè de supervisió, una demanda clau del Líban.
Biden va intervenir personalment per calmar les aigües, apel·lant al seu homòleg francès. Tot i els obstacles, fonts israelianes asseguren que la direcció de les negociacions és "positiva" i que l'acord podria concretar-se en qüestió de dies. Tot i això, encara persisteixen desacords sobre aspectes fonamentals. Entre aquests desacords hi ha la durada del període de prova de l'alto el foc, que Israel vol fixar en 60 dies, i l'abast de les garanties d'acció militar en cas de violacions.
Des que Israel i Hezbollah van iniciar els atacs mutus el 8 d'octubre del 2023 –l'endemà de l'atac de Hamàs a territori israelià i la resposta sense pal·liatius de Tel-Aviv a Gaza–, almenys 3.768 persones han mort al Líban, la majoria en els últims dos mesos, segons l'últim balanç oficial fet públic aquest dilluns. A més, segons el ministeri de Salut libanès, els bombardejos també han deixat 15.699 ferits, i més d'un milió de persones s'han vist obligades a desplaçar-se. Per la seva banda, els atacs de Hezbollah han matat 45 civils i 73 soldats israelians.
"No queden obstacles seriosos"
Per part seva, el Líban ha mostrat una postura oberta però cautelosa. El vicepresident del Parlament libanès, Elias Bou Saab, ha declarat aquest dilluns que no quedaven obstacles seriosos per implementar l'alto el foc. Bou Saab va assenyalar que un dels punts més conflictius, relacionat amb el monitoratge de l'acord, es va resoldre mitjançant la creació d'un comitè internacional liderat pels Estats Units i compost per cinc països, incloent-hi França.
L'alto el foc proposat també preveu la retirada de les forces israelianes del sud del Líban i el desplegament de l'exèrcit libanès a la regió en un termini de 60 dies. Tot i això, Israel insisteix en mantenir el seu dret a reprendre les operacions militars si considera que l'acord ha estat violat.
En aquest delicat tauler geopolític, les negociacions es desenvolupen sota una intensa pressió internacional amb el desafiament d'equilibrar les demandes de totes dues parts sense alimentar noves tensions i evitar que la inestabilitat es propagui més enllà de les fronteres del Líban i Israel.