Internacional26/02/2023

Set de cada deu catalans volen acollir tots els refugiats com s'ha fet amb els d'Ucraïna

Gairebé el 80% vol que Espanya signi el tractat de prohibició de les armes nuclears, segons una enquesta pel Fons Català de Cooperació

Percepció de la ciutadania catalana sobre els refugiats d’Ucraïna

Fins i tot en un moment de crisi social i econòmica, que la ultradreta sempre sap explotar, en un context d'inseguretats que podria donar ales a la xenofòbia, al molt utilitzat "primer els de casa" o "aquí no podem salvar tothom", la solidaritat continua ben present entre la ciutadania catalana. El 78% està d'acord que la UE hagi obert les portes a les refugiades (gairebé totes són dones) de la guerra d'Ucraïna, i el 68% creu que s'ha de fer el mateix amb els refugiats d'altres països. És el resultat d'una enquesta feta fa dues setmanes per encàrrec del Fons Català de Cooperació, l'organisme que coordina la cooperació dels ajuntaments catalans, amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació.

Cargando
No hay anuncios

Els resultats també indiquen que les dones són més obertes a la solidaritat: només un 5% són contràries a obrir les portes als refugiats d'Ucraïna (un 13% d'homes també ho són), mentre que en el cas dels refugiats d'altres països un 10% de dones i un 20% d'homes els volen lluny d'aquí.

Per a David Minoves, director del Fons, "una majoria molt clara de la societat catalana està d'acord que Europa hagi obert vies legals i segures per donar acollida als refugiats d'Ucraïna. Això s'ha fet de manera extraordinària i el que la gent creu és que s'ha de fer per a tothom. Hi ha una diferència clara entre el que la gent creu i el que es diu que creu: no és cert ni que hi hagi una pulsió xenòfoba i tampoc és veritat que obrir la porta faci créixer el racisme ni la ultradreta". I això val també per al nivell polític més proper, el de l'administració local: set de cada deu catalans està d'acord que el seu ajuntament faci costat als refugiats d'Ucraïna (77%), i també d'altres països (72%).

Cargando
No hay anuncios

Nuclears? No gràcies

La guerra d'Ucraïna es veu propera (més del 70% dels enquestats creuen que els afecta molt o bastant personalment) i més de la meitat dels catalans (53%) creu que pot derivar en una guerra nuclear. I també contra l'opinió publicada, la majoria (65%) creu que les armes nuclears representen una de les principals amenaces per a la humanitat. Només un 18% compra la idea que l'armament nuclear és una eina de dissuasió, que ha servit per evitar una Tercera Guerra Mundial.

Cargando
No hay anuncios

Per això una àmplia majoria (78%) creu que Espanya ha de signar el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). El tractat ja ha estat ratificat per 68 països, cap dels quals té armes nuclears. Tampoc cap dels estats signants és membre de l'OTAN, tot i que Alemanya va participar com a observador a l'última conferència. El tema es tornarà a posar sobre la taula al juny, quan Espanya assumeixi la presidència de torn de la UE.

Pel que fa a què hauria de fer l'estat espanyol davant la guerra d'Ucraïna, el 62% dels enquestats creu que cal augmentar el pressupost de cooperació i foment de la pau, mentre que només un 13% està d'acord en l'increment de la despesa militar. El govern Sánchez ha disparat la despesa militar fins als 27.617,43 milions d'euros, un 11,7% més que l'any passat, segons el Centre Delàs. Per a Minoves, Madrid "està prenent decisions sense tenir en compte el que vol la gent". L'enquesta no pregunta concretament l'opinió sobre l'enviament d'armes espanyoles a Ucraïna.