Internacional23/06/2020

Una onada de calor dispara els incendis al cercle polar àrtic

L'Organització Meteorològica Mundial intenta confirmar un rècord de 38 graus a Sibèria

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaUna onada de calor està afectant aquests dies l'Àrtic i diverses zones de Sibèria, després d'un inici d'any en què la temperatura ja havia estat exageradament alta a la zona. Aquest dissabte a la localitat de Verkhoiansk es va registrar una temperatura de 38 graus, cosa que suposaria un rècord absolut a l'Àrtic. No s'havia arribat mai a una temperatura tan alta per sobre dels 66 graus de latitud.

L'Organització Meteorològica Mundial està intentant confirmar aquesta lectura mitjançant el servei meteorològic de Rússia, però les imatges per satèl·lit sembla que donen credibilitat al rècord. Les dades obtingudes per satèl·lit apunten que dos dies abans la temperatura podria haver arribat fins als 45 graus en punts del Cercle Polar Àrtic, segons ha piulat aquest dimarts un canal de la Comissió Europea.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat està desecadenant un inici d'estiu amb grans incendis a Sibèria, fins i tot en àrees dins del Cercle Polar Àrtic, com ja va passar el 2019. L'inici de la temporada càlida a la regió està sent tan dramàtica en aquest sentit com en l'any anterior. Al Cercle Polar Àrtic els últims dies s'hi han arribat a detectar entre 4 i 5 vegades més d'incendis que la mitjana dels últims 15 anys, la majoria ubicats a Sibèria. A hores d'ara la situació ja és tan crítica com el 2019, segons dades extretes a partir de satèl·lit per investigadors del Centre Europeu de Predicció. A causa dels incendis les emissions de carboni al Cercle Polar Àrtic entre el juny d'aquest any i el de l'any passat seran molt probablement superiors a la suma dels 15 anys anteriors.

L'anomalia de temperatura dels últims cinc mesos en aquesta zona del planeta és tan gran que se situa en el context del clima esperat per a l'any 2100 a Sibèria, segons càlculs publicats a Twitter per l'investigador de la Universitat ETH de Zuric Flavio Lehner. A grans trets, Sibèria hauria registrat una anomalia de temperatura de gairebé 7 graus en els primers cinc mesos de l'any, una dada totalment extraordinària. En el conjunt de Rússia aquesta diferència entre la temperatura esperada i la que hi ha hagut entre el gener i el maig ha sigut de 5,3 graus, cosa que suposa no només l'anomalia de temperatura més forta que hi ha hagut en aquest país per a aquest període, sinó la més alta registrada a escala planetària.

Cargando
No hay anuncios

2020, pel camí del rècord

Durant la primavera ja s'han registrat anomalies de temperatura de fins a 10 graus a les zones baixes de grans rius com l'Ob i el Ienissei. Es tracta de rius siberians que flueixen de sud a nord i desemboquen a l'oceà Àrtic, cosa que fa que normalment es fongui primer la capçalera i l'aigua empenyi blocs de gel cap als trams baixos del riu. L'Ob s'ha començat a moure aquest any tres setmanes abans que de costum, segons dades del grup d'antropologia de l'Àrtic de la Universitat de Lapònia.

Cargando
No hay anuncios

Aquest escalfament extraordinari de Sibèria podria ser l'ingredient que portés el 2020 a ser l'any més càlid que s'ha registrat al planeta. Ja a hores d'ara diferents grups d'investigació del clima consideren molt probable que l'any se situï en el podi dels més càlids des que hi ha dades. Segons el grup independent d'investigació Berkeley Earth, hi ha un 90% de possibilitats que aquest any acabi sent el més càlid des que es recullen dades. Les dades de l'agència nord-americana NOAA no són tan contundents i situen aquesta probabilitat al voltant del 50%.