Els socialdemòcrates arraconen però no expulsen Schröder del partit

Una comissió interna de l’SPD descarta que l’excanceller hagi perjudicat la formació pels seus vincles amb Putin i empreses energètiques russes

L'excanceller alemany Gerhard Schröder.
08/08/2022
3 min

Dortmund (Alemanya)L’excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder és avui una tràgica figura a Alemanya per l’amistat que manté encara amb el president rus, Vladímir Putin, i els vincles que té amb diverses de les empreses energètiques estatals controlades per Moscou. Però tot i que políticament està aïllat i ningú no vol tenir res a veure amb ell, el Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) no troba raons jurídiques fonamentals per engegar un procés d’expulsió del seu exlíder. Aquesta és la conclusió que es desprèn de la decisió anunciada aquest dilluns per una comissió arbitral de l’SPD a la regió de Hannover, el districte on està afiliat Schröder al partit.

Aquesta comissió ha rebutjat la demanda elevada per 17 associacions regionals del partit, en diversos punts del país, que demanaven una obertura d’expedient contra Schröder i la seva eventual expulsió. L’òrgan arbitral de Hannover, el primer que es pronuncia sobre l’excanceller enmig de les crítiques al voltant de la seva postura pròxima amb el Kremlin, descarta que el polític, de 78 anys, hagi produït danys a la formació o hagi vulnerat els preceptes socialdemòcrates.

La comissió raona que “l’SPD és un partit alemany de pau”. Ser afiliat a aquesta formació és incompatible amb justificar l’assalt bèl·lic d’un país a un altre. I Schröder no ha aprovat en cap moment la guerra, assegura la comissió.

L’amistat que manté amb Putin tampoc és censurable per a la formació socialdemòcrata si no esperona el pensament bèl·lic del president rus, cosa que no és comprovable en el cas de l’excanceller, raona la comissió arbitral.

Això sí, aquest òrgan admet que seria “desitjable” que Schröder confirmés la seva retirada de tots els càrrecs que tenia en consorcis energètics russos. Quan va començar el judici intern, a mitjans de juliol, el polític ja havia anunciat la seva renúncia a ingressar com a conseller de Gazprom i a la presidència del consell d’administració de la petroliera russa Rosneft, però el seu perfil a LinkedIn encara mostrava aquesta última ocupació.

La irritació persisteix

En el termini de dues setmanes es pot presentar un recurs contra la decisió de la comissió d’arbitratge de l’SPD a Hannover. Després de la vista oral, moltes associacions locals i de districte implicades ja havien anunciat recursos legals si no es feia Schröder fora del partit. Però les perspectives que progressi un procés d’expulsió contra l’excanceller són poques, ja que hi haurien d’intervenir, durant anys, diferents estaments del partit.

La irritació per la permanència de Schröder a l’SPD, però, persisteix. Aquesta és una qüestió que incomoda el mateix canceller actual, el també socialdemòcrata Olaf Scholz, que ja té prou feina per espolsar-se les crítiques d’haver reaccionat massa tard a la dependència energètica de Moscou.

Des de la cúpula del partit, el copresident Lars Klingbeil ha dit que “la comissió arbitral a Hannover ha pres una decisió jurídica". "Però per a nosaltres –ha assegurat també– és clar: políticament Gerhard Schröder està aïllat a l’SPD amb els seus posicionaments”. La copresidenta socialdemòcrata Saskia Esken, que ja va demanar a l’excanceller abandonar la militància del partit, ha ampliat la crítica: “Schröder no actua com un excanceller, sinó com un home de negocis. Tot el que fa i diu és més pels seus interessos i els dels seus socis”.

Segons informacions del Kremlin, Schröder va viatjar a finals de juliol a Moscou. Hauria sigut la seva segona visita des de l’inici de la guerra a Ucraïna, suposadament per oferir-se com a mitjancer. Qui va ser president de l’SPD entre el 1999 i el 2004 i cap del govern alemany entre el 1998 i el 2005 és un reconegut amic de Putin. Des del final del seu mandat a Berlín, ha treballat com a president del consell d’administració de Nord Stream SA, el consorci que porta gas rus cap a l'Europa Occidental a través de gasoductes pel mar Bàltic.

La primavera passada, la comissió pressupostària del Bundestag va decidir liquidar l’oficina oficial de Schröder perquè ja no complia obligacions com a excanceller.

stats