Els soldats nord-coreans desplaçats a Rússia ja s'acosten al front d'Ucraïna
La cap de la diplomàcia de Corea del Nord fa una visita oficial a Rússia enmig del desplegament de tropes
BarcelonaLa màxima representant de la diplomàcia de Corea del Nord, Choe Son-hui, ha arribat aquest dimarts a Rússia en un viatge oficial que suposa una evidència més que les relacions entre Pyongyang i Moscou són cada cop més estretes. La visita pren una importància especial perquè es produeix enmig de les informacions, no confirmades però tampoc desmentides oficialment, que Corea del Nord ha enviat soldats per unir-se a l'exèrcit rus en la guerra contra Ucraïna.
Els Estats Units i l'OTAN calculen que Corea del Nord ha enviat uns 10.000 militars en tren a l'est de Rússia, i aquest dimarts la intel·ligència sud-coreana ha informat que ha verificat que "un equip avançat" d'aquestes tropes ja s'està movent cap al front de guerra a Ucraïna. Segons l'agència de notícies Yonhap, entre els soldats desplaçats hi ha un general d'alt rang de l'exèrcit nord-coreà, Kim Yong-bok, que és el cap adjunt de l'estat major i col·laborador pròxim al dictador Kim Jong-un. Fonts ucraïneses citades per l'agència japonesa Kyodo també han informat d'aquest detall i han afegit que és l'encarregat de coordinar els soldats nord-coreans desplegats a Rússia.
La ministra d'Exteriors nord-coreana ha arribat al port de Vladivostok, a l'extrem oriental de Rússia, des d'on aquest dimecres viatjarà a Moscou en visita oficial, segons ha confirmat l'agència estatal russa TASS. Amb tot, no està previst que el president rus, Vladímir Putin, es reuneixi amb ella, segons ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. La setmana passada Putin no va negar la presència de les tropes de l'exèrcit nord-coreà a Rússia, sinó que més aviat ho va confirmar, sense fer-ho explícitament. "Les imatges [de satèl·lit] són una cosa seriosa. Si existeixen aquestes imatges, és que alguna cosa hi ha", va dir quan un periodista nord-americà li va preguntar sobre la qüestió en la roda de premsa de clausura de la cimera dels BRICS. També va dir que és Rússia qui ha de decidir si desplega tropes nord-coreanes a Ucraïna: "És la nostra decisió sobirana. Tant si les utilitzem [les tropes] com si no, o on ho fem o com, o si fem exercicis, entrenem o transferim alguna experiència, és cosa nostra".
L'agència de notícies oficial de Corea del Nord, KCNA, també ha informat de la visita de la titular d'Exteriors a Rússia –la segona en un mes i mig–, tot i que no ha detallat els motius del viatge. Segons un comunicat de l'ambaixada russa a Pyongyang, la visita "té lloc en el marc d'un diàleg estratègic, després d'un acord per reforçar els llaços" signat pels líders dels dos països el juny passat. Va ser en un viatge de Putin a Corea del Nord, el primer en 24 anys, on es va reunir amb Kim Jong-un i van tancar un pacte que, entre altres qüestions, preveu "l'assistència mútua en cas d'agressió contra una de les parts".
Aquell acord, en un moment en què ja hi havia informacions sobre l'enviament d'armament des de Corea del Nord cap a Rússia, ja va encendre les alarmes de Seül i Kíiv, però ara la preocupació s'ha multiplicat, davant la possibilitat que, per primer cop, un exèrcit extern participi directament en la guerra contra Ucraïna.
Preocupació a Kíiv i Seül
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el seu homòleg sud-coreà, Yoon Suk-yeol, han parlat aquest dimarts per telèfon i han coincidit que la cooperació militar entre Pyongyang i Moscou és "il·legal". Han acordat intercanviar delegacions governamentals com a part dels esforços per reforçar la comunicació entre els dos països i coordinar les seves respostes al conflicte, segons afirma un comunicat de l'oficina presidencial de Corea del Sud.
Per a Zelenski, el desplegament de soldats nord-coreans pot donar pas a una "nova fase sense precedents" a la guerra. Per la seva banda, Yoon ha expressat la seva preocupació per la possibilitat que Rússia transfereixi tecnologia militar sensible a Corea del Nord a canvi de l'enviament de tropes i perquè les forces nord-coreanes adquireixin experiència de combat, dos aspectes que suposarien "una gran amenaça de seguretat" per a Seül. A més de parlar amb el líder ucraïnès, Yoon també s'ha trucat amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i amb el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, a qui ha demanat una coordinació més estreta per "vigilar i bloquejar els intercanvis il·legals" entre Pyongyang i Moscou.