Europa
Internacional 13/09/2024

Qui són els 51 homes que van violar la francesa Gisèle Pelicot?

El judici està suspès fins que el principal acusat, el marit de la víctima, es recuperi dels problemes de salut

3 min
Un dibuix mostra un moment del judici, amb l'acusat Dominique Pelicot.

ParísDues setmanes després de l'inici a Avinyó d'un dels judicis més impactants que es recorden a França, el de les violacions a Gisèle Pelicot, la dona de 71 anys a qui el seu marit drogava perquè altres homes la violessin, el procés està suspès pels problemes de salut de Dominique Pelicot, el principal acusat i ja exmarit de la víctima. L'inici del seu interrogatori estava previst per a dimarts, però l'acusat es trobava indisposat. El jutge considera que sentir el seu testimoni és clau abans de donar pas als interrogatoris dels altres acusats i dijous va decidir suspendre el judici fins que l'home es recuperi. Segons el seu advocat, podria estar a punt per tornar al judici la setmana que ve.

Dominique Pelicot, de 71 anys, és el principal acusat. Segons les investigacions policials, l'home subministrava regularment grans quantitats de medicaments a la seva dona per adormir-la completament i deixar-la en mans de desconeguts, a qui havia reclutat a la pàgina web de contactes Coco.fr –ja clausurada– perquè la violessin al dormitori que compartia amb ella. Mentre es produïen les agressions sexuals, Pelicot observava i ho gravava tot. La policia ha documentat gairebé un centenar de violacions que es van produir entre el 2011 i el 2020 per part de 72 homes. Alguns d'ells van repetir. El material audiovisual ha servit a la policia per identificar més de la meitat dels violadors, una cinquantena, i poder portar-los a judici.

Pelicot feia cinquanta anys que estava casat amb la víctima i és el pare dels seus tres fills. Durant la primera setmana del judici, en què Gisèle Pelicot es va sotmetre a les preguntes dels advocats, l'acusat gairebé sempre estava amb el cap cot, sense mirar la víctima. La resta dels acusats han intentat evitar les càmeres en tot moment i acudeixen cada dia al judici amb gorra i mascareta quirúrgica per no ser reconeguts. La majoria de les violacions van tenir lloc a la casa familiar de Mazan, un poble de 6.000 habitants de la regió de la Provença-Alps-Costa Blava, al sud del país.

Homes amb vides ordinàries

Segons la premsa francesa, els 50 homes tenen perfils diferents, però tots són persones amb vides ordinàries, la majoria amb família i feina. Els acusats tenen entre 26 i 74 anys i entre ells hi ha un bomber casat i amb dues filles, un militar amb una filla que va néixer la mateixa setmana que hauria violat Pelicot, un regidor municipal, un jardiner, treballadors de la construcció, camioners, un infermer, un lampista, un periodista, un funcionari de presons i diversos jubilats. La majoria dels processats no tenen antecedents, però entre els que sí que en tenen, n'hi ha un que ja va ser condemnat als anys 90 per una violació. Un altre està acusat d'agressions sexuals a dues exparelles i altres tenen condemnes fermes per violència de gènere.

Fins que no s'interrogui l'exmarit de Gisèle Pelicot no començaran els interrogatoris a la resta d'homes que presumptament van violar la víctima, però durant les dues primeres setmanes de judici els advocats de la defensa ja han avançat la seva estratègia. Dels 51 acusats, 35 neguen les acusacions. Admeten haver mantingut relacions sexuals amb Pelicot, però els seus advocats sostenen que no es tracta d'una violació perquè –segons el seu relat– els acusats pensaven que es tractava d'una escenificació organitzada pels dos membres de la parella i que la dona simulava estar adormida. Alguns dels acusats asseguren que es mouen en entorns de llibertinatge amb intercanvi de parelles.

Un dels advocats de la defensa, Guillaume de Palma, ha arribat a declarar aquesta setmana que els seus clients no poden ser jutjats per violació perquè, "sense la intenció de cometre-la, no hi ha violació", un argument que ha indignat la víctima i els seus advocats. La declaració de Gisèle Pelicot durant els primers dies del procés, sempre serena i demostrat una enorme dignitat, va revelar com la família es va trencar en el moment en què la policia va trobar els vídeos de les violacions en una memòria USB de l'aleshores marit i li va explicar els fets a la víctima. Va ser un xoc. "El meu món, tot el que havia construït durant 50 anys, es va enfonsar", relatava la dona. El judici és públic per desig exprés de la víctima, que volia exposar els violadors i cridar l'atenció sobre la submissió química per cometre abusos sexuals.

stats