L'atac rus a Ucraïna

On són els diners? Les corrupteles militars es converteixen en un maldecap per a Ucraïna

La destitució del ministre de Defensa posa de manifest el desafiament de la corrupció a Ucraïna, una de les principals crítiques al lideratge de Zelenski

L'exministre de Defensa d'Ucraïna Oleksí Réznikov.
Andrew E. Kramer (The New York Times)
05/09/2023
4 min

KíivLa destitució del ministre de Defensa d'Ucraïna arran d'una sèrie d'informacions de corrupteles i mala gestió financera al seu departament posa de manifest un repte fonamental per al lideratge del president Volodímir Zelenski en temps de guerra: eliminar la corrupció generalitzada a Ucraïna durant molts anys. La corrupció pública va ser un tema tabú durant el primer any de la guerra, en què els ucraïnesos van fer pinya al voltant del govern en una lluita per la supervivència nacional. Però l'anunci de Zelenski aquest diumenge de la substitució d'Oleksí Réznikov ha situat la qüestió al nivell més alt de la política ucraïnesa.

I arriba en un moment crucial de la guerra, perquè Ucraïna té en marxa una contraofensiva al sud i a l'est del país que depèn en gran part de l'assistència militar dels aliats occidentals. Uns aliats que, des del principi, han pressionat el govern de Zelenski perquè s'asseguri que els funcionaris no desviïn part dels milers de milions de dòlars en ajuda que flueixen cap a Kíiv.

La setmana passada, l'assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, es va reunir amb tres alts funcionaris ucraïnesos per discutir els esforços per eliminar la corrupció en temps de guerra. La reunió va tenir lloc just quan alguns legisladors dels EUA han utilitzat precisament la corrupció com a argument per limitar l'ajuda militar a Ucraïna. Zelenski ha respost a la pressió dels aliats i a les crítiques amb un ventall d'iniciatives anticorrupció, no totes ben vistes per experts en transparència governamental. La més controvertida ha estat la proposta d'utilitzar els poders que atorga la llei marcial per castigar la corrupció com a traïció.

Réznikov, que ha ocupat uns quants càrrecs durant el mandat de Zelenski, ha presentat la dimissió aquest dilluns al matí. No ha estat implicat personalment en les denúncies de mala gestió de contractes militars, però l'ampliació de les investigacions al seu ministeri va suposar un primer gran repte per al govern sobre mesures anticorrupció des del principi de la invasió russa a gran escala.

"La corrupció pot matar"

"La pregunta és: on són els diners?", afirma Dària Kaleniuk, directora executiva del Centre d'Acció Anticorrupció a Ucraïna, un grup dedicat a erradicar la corrupció pública i que ara se centra en el mercantilisme de la guerra. "La corrupció pot matar", diu Kaleniuk: "De la nostra efectivitat protegint els fons públics depèn que els soldats tinguin una arma o no".

En un moment d'aquest any, uns 980 milions de dòlars en contractes d'armes havien perdut les dates de lliurament, segons xifres del govern, i alguns prepagaments d'armes havien desaparegut a comptes monitorejats de comerciants d'armes, segons informes presentats al Parlament. Tot i que no s'han fet públics detalls precisos, les irregularitats suggereixen que els funcionaris encarregats de les compres del ministeri de Defensa no van investigar els proveïdors o van permetre que els comerciants d'armes es quedessin els diners sense lliurar l'armament.

Els mitjans de comunicació ucraïnesos han apuntat a pagaments excessius per subministraments bàsics per a l'exèrcit, com ara menjar i abrics d'hivern. Les informacions sobre mala gestió de moment no han afectat directament l'enviament d'armes estrangeres a l'exèrcit d'Ucraïna ni els diners de l'ajuda occidental, però malmeten el suport inqüestionable al govern que els ucraïnesos havien mostrat durant el primer any de la invasió.

Dos funcionaris del ministeri de Defensa —un viceministre i el cap de compres— van ser detinguts a l'hivern per les informacions de la compra d'ous per a l'exèrcit a preus molt elevats. I Zelenski va acomiadar tots els caps de les oficines de reclutament militar el mes passat arran de les denúncies que alguns havien rebut suborns de persones que volien evitar el reclutament.

Funcionaris del govern reconeixen que no sempre s'han complert els contractes de producció d'armes o municions i que alguns diners han desaparegut. Però asseguren que la majoria dels problemes van sorgir els primers mesos caòtics de la invasió i que ja s'han solucionat. Réznikov va dir la setmana passada que confiava que el ministeri retornaria els prepagaments als proveïdors que havien desaparegut. Com a ministre de Defensa, considerava que la seva feina principal era aconseguir aliats que proporcionessin armes. No va ser directament responsable del dia a dia de la guerra i el seu acomiadament no es considera que estigui vinculat al lent progrés de la contraofensiva d'Ucraïna.

La despesa militar representa ara gairebé la meitat del pressupost nacional d'Ucraïna i els informes d'escàndols de contractació apunten a un canvi en les fonts de corrupció pública. Abans de la invasió a gran escala, la principal font de malversació eren les empreses estatals mal gestionades –n'hi havia més de 3.000–. Els diners van ser desviats mitjançant una infinitat de trames per persones amb informació privilegiada, mentre que el pressupost nacional, amb el suport de l'ajuda exterior, absorbia les pèrdues. Els grups anticorrupció diuen que les enormes afluències de fons per donar suport a la guerra els han portat a centrar-se en la despesa militar.

Fre als oligarques

La detenció aquest cap de setmana passat d'Ihor Kolomoiski, un dels homes més rics d'Ucraïna, va ser vista com un signe de la voluntat de frenar la influència política dels oligarques. Sospitós de frau i blanqueig de diners, Kolomoiski va donar suport a la campanya electoral de Zelenski del 2019, però des que va començar la guerra sembla que el president hi ha trencat tots els vincles.

En altres accions contra la corrupció aquest any, els investigadors van dur a terme un dels seus processos més destacats per suborn, contra el cap del Tribunal Suprem d'Ucraïna, que va ser destituït i arrestat al maig. A més, s'està jutjant un viceministre d'Economia, acusat de malversació de fons d'ajuda humanitària.

Que els casos de corrupció d'alt nivell surtin a la llum és positiu, afirma Andrí Borovik, director de Transparència Internacional a Ucraïna: "Els escàndols són bons". "La guerra -afegeix- no pot ser una excusa per deixar de lluitar contra la corrupció".

stats