Internacional12/01/2024

Qui són els houthis i per què Washington i Londres els bombardegen?

La milícia del Iemen aliada de l'Iran ha amenaçat el comerç mundial aprofitant la seva estratègica localització

BarcelonaEls Estats Units i el Regne Unit han bombardejat aquesta matinada diverses posicions dels rebels houthis del Iemen, que fa setmanes que amenacen el pas de vaixells comercials d'Israel en un pas estratègic per on transita el 15% del comerç mundial: l'estret de Bab al-Mandeb. Aquests atacs han forçat les grans empreses, entre elles la petroliera British Petroleum (BP) i les navilieres MSC, CMA-CGM, Maersk i Hapag-Lloyd, a utilitzar altres rutes comercials molt més llargues per protegir les seves tripulacions, vaixells i mercaderies, causant interrupcions al transport marítim internacional.

Qui són els houthis?

Nascuts la dècada de 1990, els houthis (també anomenats Ansar Al·là o Seguidors de Déu) són un moviment islamista zaidita, la minoria xiïta del Iemen. Van sorgir com a resposta a la corrupció del règim d'Ali Abudullah Saleh, que va convertir el país en un dels més pobres del planeta i el més pobre del món àrab. El Iemen va viure l'onada revolucionària que va sacsejar el món àrab el 2011 i els houthis van acabar apoderant-se de la capital, Sanà, el setembre de 2014 i van forçar la fugida a la ciutat d'Aden, al sud del país.

Cargando
No hay anuncios

El 2015 l'Aràbia Saudita va atacar el Iemen per foragitar-los, en una guerra per interposició amb l'Iran, el seu rival regional. Els houthis, amb el suport de l'Iran, van resistir l'embat fins que l'any passat es va signar una treva, en una guerra que havia deixat desenes de milers de morts i milions de refugiats, i una terrorífica fam que va causar estralls entre les criatures. Els houthis encara controlen la majoria de regions del nord i de l'est, inclosa la capital, i altres ciutats importants com Hodeida. El conflicte amb l'Aràbia Saudita, aliat dels Estats Units, continua congelat.

Quin paper han tingut en la guerra de Gaza?

Més enllà de la retòrica de l'Iran, dels països àrabs, i de la milícia libanesa Hezbol·lah, els únics que han mogut fitxa contra Israel han estat els houthis. Han promès atacar els vaixells comercials que arriben des de l'Àsia a Israel a través del canal de Suez, que abans ha de creuar l'estret iemenita, a l'altre extrem del mar Roig. Al port israelià d'Eilat l'activitat ha caigut un 85% des de l'inici dels atacs. Durant les últimes setmanes, els houthis han atacat amb drons i míssils balístics una desena de vaixells que es dirigien cap al canal de Suez o al port israelià d'Eilat. En un cas, la milícia islamista va assaltar un vaixell amb un helicòpter i el va obligar a atracar al port iemenita de Hodeida, on encara és retingut i s'ha convertit en una atracció turística.

Cargando
No hay anuncios

L'atac indiscriminat contra els palestins de Gaza ha generat una onada de ràbia contra Israel i els Estats Units, el seu principal aliat, i la resposta dels houthis els ha catapultat al centre de l'actualitat internacional i ha disparat la seva popularitat a la regió.

Abans de la guerra a Gaza, els houthis estaven a punt de signar un acord amb el suport dels Estats Units i l'Aràbia Saudita, que podria haver consolidat la seva posició i un procés de pau. Però internament també s'enfrontaven al malestar popular per la pobresa i la manca de serveis bàsics resultat d'anys de guerra civil. La guerra a Gaza els ha donat l'oportunitat de sortir de l'oblit i rellançar-se en suport a la causa palestina. No en va, el seu lema és "Mort a Amèrica, mort a Israel, maledicció per als jueus i victòria per a l'islam".

Cargando
No hay anuncios