L'OTAN enviarà a Ucraïna protecció davant d'atacs químics, biològics i nuclears

Stoltenberg diu a Putin que "ha de saber que mai guanyaria una guerra nuclear"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.
3 min

Brussel·lesL'OTAN continua augmentant el suport a Ucraïna. De cara a la cimera que se celebra aquest dijous a Brussel·les i on intervindrà el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, els aliats han acordat enviar equipaments de protecció contra atacs químics, biològics i nuclears al país. Fa deu dies l'Aliança ja va dir que temia que Putin utilitzés armes químiques i biològiques a Ucraïna amb un pretext fals i aquesta setmana van un pas enllà amb l'enviament de material per protegir-se d'aquesta mena d'atacs. Però des de Moscou també arriben amenaces constants sobre l'ús d'armes nuclears, un extrem davant el qual el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, no ha pogut ser més clar: "Rússia ha de saber que mai guanyaria una guerra nuclear".

Per als aliats, que la guerra arribi a aquest extrem suposaria un canvi de "dimensió" del conflicte i hi estan preparats, ha assegurat: "L'OTAN té plans previstos per defensar tots els aliats. Però el que demanem és que Rússia abandoni la retòrica nuclear, perquè és perillosa i irresponsable".

Aquests anuncis arriben la vigília de la cimera de líders de l'Aliança, amb la presència del president dels Estats Units, Joe Biden. Occident vol llançar un missatge d'unitat i de contundència davant els desafiaments del Kremlin. Des que Putin va començar la guerra contra Ucraïna, l'OTAN no ha parat d'enviar suport al país i també de reforçar les seves fronteres. De fet, l'Aliança previsiblement segellarà demà un reforç global per confrontar una amenaça russa que ja consideren "permanent". Però també un enfortiment de la seva presència i activitat a l'est europeu, on s'afegiran quatre nous batallons multinacionals anunciats també aquest dimecres per Stoltenberg a Eslovàquia, Hongria, Polònia i Bulgària. "Significa que tindrem vuit batallons multinacionals al flanc oriental, del mar Bàltic al mar Negre", ha aclarit el polític noruec. S'afegiran als que ja hi havia des del 2014, quan Rússia es va annexionar il·legalment Crimea.

Toc d'atenció a la Xina

El que també faran demà dijous els líders aliats és enviar un toc d'atenció a Pequín. Consideren que la Xina ha donat suport polític a Rússia després d'haver-se abstingut en la votació de la resolució de les Nacions Unides que condemnava l'atac a Ucraïna. "La Xina no ha sigut capaç de condemnar l'atac i ha escampat mentides i desinformació", ha reblat Stoltenberg. Occident tem que, a més de suport polític, el gegant asiàtic aporti material a Rússia per a la guerra. "Espero que els líders cridin l'atenció a la Xina, com a membre del Consell de Seguretat de l'ONU, i li exigeixin que demani un final pacífic de la guerra", ha anticipat el secretari general.

Fins ara la Xina ha mantingut una complicada posició davant el conflicte. Si bé va començar fent equilibris, després es va mostrar disposada a mediar, però al mateix temps ha recordat sempre la seva bona sintonia amb Moscou. Occident és conscient que si Pequín s'alinea a la pràctica amb Moscou, el conflicte adquirirà una nova dimensió.

El paper "clau" de la Xina en tot plegat també s'abordarà aquest dijous a la cimera de líders europeus, a la qual es desplaçaran després de reunir-se a la seu de l'OTAN. La UE té a l'agenda una cimera bilateral amb Pequín el dia 1 d'abril que caldrà abordar des de la perspectiva de la seva implicació en el conflicte. El Consell Europeu té com a convidat especial el mateix Biden, la primera vegada que un president dels EUA se suma físicament en una trobada dels Vint-i-set. La situació a Ucraïna monopolitzarà la primera jornada, en què la UE debatrà la manera de reforçar encara més les sancions ja aprovades contra Rússia, malgrat les demandes d'alguns governs d'anar més enllà i sancionar directament les compres d'energia, una opció que genera massa reticències en alguns països.

Occident coordinat

Fonts europees i diplomàtiques insisteixen que tot està sobre la taula i no descarten que de la cimera en pugui sortir un acord polític per aprovar més sancions. Però veuen més difícil que l'acord es concreti en noves represàlies i particularment la de l'embargament al petroli rus. "Les sancions que tenim fins ara són de gran abast i no tenen precedents, hem d'assegurar-nos que siguin eficaces i que s'implementin de la manera més efectiva", deia una font diplomàtica del grup de països més escèptics amb aquesta via.

Malgrat aquesta divisió, que també es fa evident en el debat sobre l'impacte de la guerra en la factura de la llum, amb les dues jornades de reunions intenses que comencen aquest dijous a Brussel·les Occident vol demostrar sobretot que està unit, coordinat i que es manté ferm davant el desafiament de Putin. Els líders es mouran entre la seu de l'OTAN i del Consell Europeu, una mostra viva d'aquesta sintonia, i enviaran missatges de suport a Ucraïna en forma de reforç militar des de l'Aliança i amb paquets d'ajudes per acollir refugiats en unes jornades, per cert, en què Zelenski intervindrà virtualment dues vegades.

stats