Internacional23/06/2023

Donen per morts els passatgers del submarí que visitava el 'Titanic'

Els guardacostes dels EUA creuen que l'aparell va patir una "pèrdua catastròfica de pressió" a la cabina i va implosionar

BarcelonaEls guardacostes dels Estats Units han confirmat que les restes trobades a prop del Titanic són del submarí desaparegut diumenge, amb cinc passatgers a bord, que han donat per morts. "Els resultats confirmen la teoria d'una pèrdua catastròfica de pressió" a la cabina de l'aparell, ha afirmat el contraalmirall John Mauger en una roda de premsa, on ha conclòs que el submergible va implosionar. Minuts abans, l'empresa organitzadora de l'expedició al Titanic havia afirmat que donava per morts els passatgers del submarí. "Creiem que el nostre director general, Stockton Rush; Shahzada Dawood i el seu fill Suleman Dawood; Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet lamentablement han mort", ha escrit OceanGate en un comunicat.

També aquest dilluns, la Marina dels Estats Units ha informa que diumenge va detectar el so d'una implosió que probablement va ser la del Titan i que havia compartit aquesta informació amb els equips de rescat, que van decidir mantenir la cerca, segons The Washington Post.

Cargando
No hay anuncios

La descoberta d'aquestes restes l'ha fet un dels vehicles robòtics operats remotament que hi havia desplegats a la zona. S'han localitzat al fons del mar, a uns 3.800 metres de profunditat i relativament a prop de les del transatlàntic, a menys de 500 metres de distància. El Titan, el submergible d'OceanGate, va desaparèixer diumenge mentre baixava fins al jaciment del naufragi més famós de la història. "És un moment extremadament trist per als nostres empleats, que estan esgotats i lamenten profundament aquesta pèrdua", ha afegit la companyia, que ha agraït la dedicació de les organitzacions internacionals que han participat en la cerca.

"Les restes proven que l'embarcació va implosionar", ha dit el portaveu dels guardacostes estatunidencs. És a dir, la pressió de l'exterior va provocar el trencament i l'enfonsament del submarí. Mauger, però, ha afegit que és massa aviat per saber quan es va produir. Ha indicat que els dispositius d'escolta desplegats a l'aigua no han detectat "esdeveniments catastròfics" (és a dir, cap explosió) en les últimes 72 hores, des que es va posar en marxa la missió de cerca i rescat, i també ha dit que sembla que no hi ha cap connexió entre els sorolls subaquàtics que es van sentir aquest dimecres i la ubicació de les restes trobades al fons marí. Això explicaria que la comunicació amb el vaixell nodrissa s'hagués tallat de manera sobtada una hora i quaranta-cinc minuts després que hagués començat el descens. Mauger ha afirmat que diversos robots submarins es mantindran al lloc dels fets per recollir informació.

Cargando
No hay anuncios

Els diferents vaixells que participaven en la recerca s'han reagrupat aquest dijous al migdia (hora catalana) al voltant del francès Atalante, el que ha dut al teatre d'operacions el robot Horizon Arctic, que ha trobat aquest conjunt de restes materials. En concret, s'han descobert cinc grans parts de l'aparell, que no han deixat cap dubte que s'havia produït una implosió. L'expert Paul Hanken ha detallat que primer s'ha trobat una peça de fora de la cambra de pressió, però que després s'ha descobert la campana frontal de la sala de pressió. "Aquest ha sigut el primer indici que hi havia hagut un esdeveniment catastròfic", ha dit.

Una aventura perillosa
Cargando
No hay anuncios

Poques esperances de trobar els cossos

Mauger ha dit que espera que el descobriment proporcioni "una mica de consol" a les famílies dels tripulants i ha afirmat que la següent fase serà assegurar-se que "puguin saber, tan aviat com puguem, què va passar". Amb tot, quan li han preguntat sobre quines són les perspectives de recuperar els cossos dels membres de la tripulació, el portaveu dels guardacostes s'ha mostrat pessimista: "Aquest és un entorn increïblement implacable". Mauger ha detallat que hi ha nou vaixells al lloc dels fets, així com també personal mèdic i altres tècnics. "Començarem a desmobilitzar personal i vaixells durant les pròximes 24 hores, però mantindrem les operacions a distància al fons del mar", ha explicat, però no ha concretat quant de temps duraran.

Cargando
No hay anuncios

En les tasques de cerca des de dilluns han participat efectius i recursos dels Estats Units, el Canadà, França i el Regne Unit, que hi han desplaçat avions, embarcacions i drons submarins.