Suècia, en alerta per Eurovisió: "És la tempesta perfecta"

La participació d'Israel encén els ànims i s'esperen protestes multitudinàries durant el certamen

4 min
Un policia a l'exterior del Malmö Arena, on se celebra Eurovisió.

BarcelonaL'organització del Festival d'Eurovisió a Suècia justament l'any en què es compleix mig segle des que ABBA va guanyar el certamen amb Waterloo havia de ser un motiu de joia nacional en un país d'eurofans. Eurovisió és un autèntic fenomen de la cultura popular a Suècia, però la celebració aquest any a Malmö ha quedat entelada per la polèmica al voltant de la participació d'Israel. La policia sueca ha posat en marxa una operació especial de seguretat, davant la previsió que es produeixin protestes multitudinàries a la ciutat i que hi pugui haver aldarulls.

El Consell de Seguretat Nacional d'Israel ha recomanat no viatjar a Malmö, citant "una preocupació ben fonamentada que elements terroristes aprofitaran les protestes i el sentiment anti-Israel" per dur a terme atacs contra israelians que assisteixin a Eurovisió.

A més dels cartells oficials d'Eurovisió, a Malmö també hi ha pòsters de protesta en què es replica el mateix disseny però en què la paraula Eurovisió se substitueix per genocidi, amb els missatges: "Malmö diu no al genocidi" i "Israel fora d'Eurovisió o Eurovisió fora de Malmö". Però també n'hi ha que denuncien postures antisemites. S'espera que el festival atregui unes 100.000 persones a la ciutat, la tercera més gran de Suècia, que té uns 340.000 habitants. També es calcula que unes 30.000 persones s'hi desplaçaran des de diversos punts d'Europa per participar en les protestes propalestines, que tenen el suport d'una cinquantena d'organitzacions, sota el lema "Atureu Israel, per la pau i la llibertat de Palestina".

La participació d'Israel en el concurs ha generat històricament controvèrsia, però aquest any el context és molt més advers, amb la guerra a Gaza en marxa i les tensions creixents al Pròxim Orient. Més de 35.000 persones (entre elles, mil artistes suecs) han signat una petició perquè Israel sigui exclòs del certamen. Però la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora de l'esdeveniment, ha acceptat el país després que presentés diverses propostes de cançó, ja que les primeres dues van ser rebutjades perquè la UER considerava que les lletres feien menció a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. El comitè de supervisió d'Eurovisió va acabar donant el vistiplau al tema Hurricane, interpretat per Eden Golan, argumentant que no té caràcter polític.

Cartells contra l'antisemitisme i contra la participació d'Israel a Eurovisió a Malmö (Suècia).

El certamen se celebra dissabte que ve, 11 de maig, però durant tota la setmana hi ha esdeveniments organitzats a la ciutat, incloses les semifinals. I s'espera que s'organitzin diverses manifestacions de protesta. Aquest diumenge, a més, s'ha convocat una concentració per cremar un exemplar de l'Alcorà, una pràctica que en ocasions anteriors ha derivat en aldarulls i en tensions diplomàtiques amb països àrabs i crides al boicot a productes suecs. Aquest tipus de protestes van prendre especial rellevància internacional arran de la sol·licitud de Suècia d'entrar a l'OTAN, mentre estava pendent de l'aprovació de Turquia.

De fet, els serveis de seguretat de Suècia (Säpo) van elevar el nivell d'amenaça terrorista l'agost passat, del nivell 3 al 4 (en una escala de 5), pel "deteriorament de la situació de seguretat" després de les protestes en diversos països àrabs en contra de la crema del llibre sagrat musulmà en diverses ciutats sueques. "La decisió d'elevar el nivell no ve motivada per un únic esdeveniment, però sabem que Hezbollah, Al-Shabab i Al-Qaeda han demanat als seus partidaris que cometin actes contra Suècia", va dir llavors la responsable de Säpo, Charlotte von Essen.

Ara, durant la celebració d'Eurovisió, les autoritats mantenen el mateix nivell d'amenaça terrorista, però han introduït mesures per reforçar la seguretat. La cap de la policia de Malmö, Petra Stenkula, va explicar que, per exemple, hi haurà molts més agents amb armes llargues, una imatge poc habitual al país. I no només es traslladaran policies d'arreu del país, sinó també de Dinamarca i Noruega.

Trasllat de presos

Davant la previsió que hi pugui haver aldarulls, l'autoritat policial ha ordenat que totes les cel·les de comissaries de la regió d'Escània, al sud de Suècia, estiguin disponibles, per tenir lloc per a possibles detinguts. Això suposarà el trasllat temporal d'entre 30 i 70 presos a una presó de Göteborg. Segons ha explicat al diari Göteborgs-Posten el cap del gabinet de gestió de crisi dels Serveis Penitenciaris, Joakim Righammar, la manca de capacitat a les presons del país fa que alguns interns hagin de mantenir-se a les cel·les de dependències policials.

L'expert en terrorisme Magnus Ranstorp qualifica l'organització d'Eurovisió d'un "malson". "És la tempesta perfecta; pel que fa a la seguretat, tens el repte de gestionar la seguretat a dins del recinte i al voltant de les protestes", afirma al diari Dagens Nyheter. Apunta que la combinació de la situació mundial –amb la guerra de Gaza, entre altres qüestions–, les manifestacions previstes i un gran esdeveniment amb moltes aglomeracions, fa que creixin les amenaces contra Malmö, una ciutat amb una important presència de comunitats àrabs.

La polèmica per la participació d'Israel ha provocat també que diversos artistes que havien de participar en una festa a la ciutat hagin cancel·lat la seva participació. I l'edifici que havia de ser el punt de trobada per als eurofans, l'emblemàtic Moriskan, també s'ha fet enrere. A més, una vuitantena de voluntaris de l'organització del certamen s'han esborrat de la llista. "Alguns han dit que el motiu és el conflicte entre Israel i Palestina", ha admès al diari Sydsvenskan Mats Schöld, encarregat dels voluntaris del festival.

stats