Europa

Suïssa aprova en referèndum la prohibició del burca als carrers

La consulta impulsada per l'extrema dreta imposa per poc marge el veto a cobrir-se la cara si no és per motius de salut

Roda de premsa en suport a la prohibició del burqa en un referèndum a Suïssa el 7 de març de 2021.
Sònia Masip Arrazola
07/03/2021
3 min

Els suïssos han aprovat en referèndum aquest diumenge prohibir el burca o el nicab als carrers, bars i restaurants. La polèmica consulta, impulsada per un grup d'extrema dreta, no mencionava cap d'aquestes indumentàries en concret, però proposava "prohibir la cobertura facial completa" en els espais públics, amb l'excepció de les mascaretes sanitàries i altres motius de salut.

El veto s'ha aprovat per un estret marge, amb el 51,2% dels vots davant del 48,8% que s'hi oposava. Suïssa se suma així a França, Bèlgica, Àustria, Dinamarca, els Països Baixos i Bulgària, els països europeus que fins ara han imposat també una prohibició total o parcial del burca i els nicabs als espais públics. Dos dels 26 cantons de Suïssa, Ticino i Sankt Gallen, ja havien aprovat el veto als vels facials en públic el 2013 i el 2018, respectivament. Ara la prohibició s'amplia a tot el país.

La majoria del Parlament i també el govern federal s'oposaven a la consulta, i fins i tot van aprovar una contraproposta que plantejava aprovar una llei per obligar tothom a retirar-se la cobertura facial si un treballador públic els demanava identificar-se. A més, al·legaven que el burca o el nicab són fenòmens molt poc habituals a Suïssa. De fet, segons una estudi de la Universitat de Lucerne, pràcticament cap dona a Suïssa porta burca i només unes 30 dones aproximadament a tot el país porten nicab, el mocador que cobreix el cabell i tota la cara excepte els ulls.

Amb tot, la comunitat islàmica del país ha reaccionat al resultat del referèndum amb evident malestar. El Consell Central de Musulmans a Suïssa ha lamentat el "dia negre" que representa aquest diumenge per a ells. "Aquesta decisió d'avui obre antigues ferides, estén el principi de la inequitat legal i envia un clar senyal d'exclusió a la minoria musulmana", va dir el Consell en un comunicat, en què s'advertia que es recorreria legalment les lleis que sorgissin d'aquesta consulta i s'iniciaria una recaptació de fons per ajudar les dones que poguessin resultar multades. Els musulmans representen un 5% de la població suïssa, de 8,5 milions, és a dir, prop de 400.000 persones.

També un col·lectiu de dones feministes majoritàriament musulmanes, Les Foulards Violets, va rebutjar la prohibició i la va titllar de "sexista i islamòfoba". "Perquè no alliberem les dones violant el seu dret a decidir i instrumentalitzant el feminisme amb motius racistes", deien a la seva web.

Cartell de la campanya en favor del sí al referèndum per prohibir el burqa i el niqab a Suïssa.

El referèndum, de fet, ha estat impulsat pel partit populista de dretes Unió Democràtica de Centre (UDC) a través de l'anomenat Egerkingen Committee, el mateix que l'any 2009 va impulsar un referèndum que va aconseguit prohibir la construcció de nous minarets a les mesquites. El comitè va impulsar aquesta nova consulta el 2016 i l'ha volguda presentar com una mesura per prohibir als hooligans i manifestants violents que portin la cara tapada al carrer. Però, tot i que el text de la consulta no els menciona explícitament, la campanya en favor del sí a la prohibició ha girat al voltant del burca i de la "radicalització de l'islam", en paraules dels representants d'UDC, amb cartells en què sortien dones amb nicab dibuixades amb una expressió d'enuig als ulls amb l'eslògan "Aturem l'extremisme".

Però la comunitat musulmana no és l'única indignada amb el referèndum d'aquest diumenge. L'aliança d'hotelers i professionals de turisme de Berna i Ginebra també han expressat la seva oposició a una mesura que temen que redueixi les arribades de turistes de països àrabs.

stats