Internacional19/05/2019

Suïssa accepta en referèndum limitar la tinença d'armes de foc

Un 64% dels electors accepta l'homologació a la normativa adoptada per la UE el 2017

Ara
i Ara

BarcelonaEls ciutadans de Suïssa, un dels països amb més armes per càpita del món, han acceptat aquest diumenge en referèndum augmentar els controls a la tinença d’armes de foc, per tal d’adaptar-se a la legislació de la UE, que el 2017 va endurir els controls per fer front al terrorisme.

Un milió i mig de persones (el 64% dels electors) han avalat el canvi legal, en una consulta que va tenir una participació del 43,88%. Tots els cantons excepte el de Ticino, al sud de la confederació, van acceptar la nova legislació.

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea va endurir les seves lleis sobre tinença d’armes el 2017, en resposta a atacs com els de París el 2015, i va demanar a Suïssa, que no forma part de la UE però sí de l’espai Schengen, que introduís reformes legals per incorporar els canvis. S’ha restringit sobretot la tinença d’armes semiautomàtiques, que ara només podrà ser possible mitjançant una “autorització excepcional” dels organismes competents.

Els sectors oposats a la reforma, principalment lligats a partits conservadors, defensaven que la proposta era “antisuïssa”, ja que posava en perill tradicions nacionals com la pràctica de la caça i el tir esportiu.

Cargando
No hay anuncios

27 armes per cada 100 persones

A Suïssa hi ha aproximadament 27 armes per cada 100 persones (una taxa que gairebé quadruplica l’espanyola), cosa que s’explica en part pel fet que el servei militar és obligatori i que tots els reclutes reben una arma -normalment un fusell d’assalt- que poden quedar-se a casa. Amb la llei, els suïssos podran seguir conservant aquestes armes i practicant els esports tradicionals.

Cargando
No hay anuncios

A la sessió de referèndums d’ahir –Suïssa celebra una multiconsulta cada tres mesos sobre qüestions que afecten la vida quotidiana de la ciutadania– també es va votar a favor d'una reforma fiscal que garanteixi el finançament del sistema de pensions, l’anomenat AVS, que va tenir el suport del 66,4% dels electors.