Estats Units
Internacional22/04/2023

El Suprem dels Estats Units garanteix, de moment, l'accés a la píndola abortiva

Suspèn les restriccions al fàrmac que havia ordenat un tribunal d'apel·lació mentre continua la batalla legal

ARA
i ARA

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Estats Units va decidir aquest divendres a última hora garantir, almenys de moment, l'accés a la píndola abortiva mifepristona, el fàrmac que es fa servir en més de la meitat dels avortaments al país. La decisió, però, no és definitiva, sinó que congela la qüestió mentre continua una batalla legal iniciada per un jutge federal ultraconservador de Texas, que fa dues setmanes va paralitzar provisionalment l'administració de la pastilla, legalitzada fa 23 anys.

Un tribunal d'apel·lacions havia fixat restriccions per a l'administració de la mifepristona mentre revisava la decisió del jutge texà: prohibia que la píndola es pogués receptar a partir de les set setmanes d'embaràs i que s'enviés per correu. Però el Suprem ha optat per suspendre aquestes restriccions i, per tant, garantir l'accés a la medicació com fins ara, almenys mentre aquesta cort d'apel·lacions delibera sobre l'origen de tot plegat: l'aprovació d'aquesta pastilla per part dels reguladors dels Estats Units fa dues dècades.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la primera vegada que el Suprem dels Estats Units es pronuncia en un cas relatiu a l'avortament després de la polèmica decisió l'estiu passat de revocar la històrica sentència del 1973 Roe vs. Wade, que va legalitzar l’avortament al país, de manera que aquesta pràctica deixava d'estar protegida per la Constitució. Aquella decisió ha provocat que ja siguin 13 els estats que prohibeixen l'avortament en gairebé tots els casos –moltes dones ni tan sols arriben a ser conscients que estan embarassades durant les primeres sis setmanes de gestació–, la gran majoria al sud del país, en estats tradicionalment més conservadors. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat la decisió del Suprem, i ha assegurat que continuarà "lluitant contra els atacs a la salut de les dones políticament motivats".

Batalla legal sobre l'aprovació

La batalla legal va començar el 8 d'abril, quan el jutge federal de Texas Matthew Kacsmaryk, nomenat per l'expresident Donald Trump, va ordenar retirar l'autorització sanitària a la píndola abortiva, i va donar la raó a un grup antiavortista que considera que l'agència del medicament (FDA, per les sigles en anglès) va aprovar el fàrmac sense prou garanties. Com que és un jutge federal, la seva sentència tenia efecte a tot el país, però va ser recorreguda pel govern de Joe Biden. Llavors, el tribunal d'apel·lacions del Cinquè Circuit –que inclou els estats de Texas, Louisiana i Mississipí– va estipular que el fàrmac només estaria disponible durant les primeres set setmanes d'embaràs i que calia recollir-lo personalment, que és el que els reguladors van aprovar inicialment, l'any 2000.

Cargando
No hay anuncios

El 2016 l'accés a la mifepristona es va ampliar fins a les deu setmanes d'embaràs i també es va permetre l'enviament per correu i que fos receptada per professionals mèdics que no són metges. Aquesta ampliació és el que el tribunal d'apel·lacions va invalidar i el que el Suprem de moment garanteix. Aquesta decisió no suposa que la mifipristona pugui receptar-se als estats que han prohibit l'avortament, però assegura l'accés a la píndola, també per correu.