Els ‘dreamers’ eviten, per ara, la deportació

L'alt tribunal s'inhibeix i torna el cas a la cort d'apel·lacions, un revés judicial per al president

Dos 'dreamers' en una manifestació aquest dimarts al costat de la Torre Trump, a Washington.
Núria Ferragutcasas
26/02/2018
4 min

Nova YorkEls dreamers (somiadors) poden respirar tranquils, com a mínim, uns quants mesos més. El Tribunal Suprem dels Estats Units va decidir ahir rebutjar el recurs del govern de Donald Trump per cancel·lar el programa que protegeix d’una deportació els joves immigrants indocumentats que van arribar al país quan eren menors d’edat. La decisió, tot i ser temporal, suposa un altre revés judicial per a Trump.

El president nord-americà va anunciar el setembre passat la fi del programa conegut com a DACA (Acció Diferida per als Arribats en la Infància, en anglès) aprovat pel seu antecessor, Barack Obama, el juny del 2012 i amb uns 690.000 beneficiaris. La seva ordre havia d’entrar en vigor a partir del 5 de març. Però, en els últims mesos, dos jutges federals, un de Califòrnia i un altre de Nova York, han bloquejat aquesta cancel·lació perquè hi ha diversos litigis pendents en diferents tribunals del país contra la decisió de Trump. Els dos jutges han requerit al govern que, fins que no hi hagi una sentència sobre aquests casos, segueixi renovant els permisos migratoris per als joves indocumentats que estableix el pla DACA, per tal d’evitar “danys irreparables”.

Intent de saltar-se dos jutges

En resposta a aquestes dues sentències, el departament de Justícia va decidir tirar pel dret i va presentar un recurs davant del Suprem sense esperar que es pronunciessin els tribunals d’apel·lacions dels dos estats. Aquest gest és bastant inusual, però el govern de Trump tem que aquests tribunals no acceptin el seu recurs perquè considera que la majoria dels seus membres són jutges progressistes. De fet, el tribunal d’apel·lacions californià de San Francisco ja es va pronunciar contra el seu veto migratori l’any passat.

Els jutges del Suprem van determinar per unanimitat que els tribunals d’apel·lacions han d’avaluar primer els casos. I van apuntar que el tribunal del Novè Districte, el de San Francisco, procedirà “ràpidament per decidir aquest cas”.

“És trist que cada cas que perdem és en el Novè Districte. Perdem, perdem, i després ens va bé al Suprem”, va assegurar Trump després de conèixer la decisió de l’alt tribunal. I va afegir que el dictamen només diu que cal seguir “els canals ordinaris”. “Ja veurem què passa [en els pròxims mesos]”, va dir.

Treu pressió als legisladors

Així, el 5 de març deixa de ser l’últim dia del programa DACA. Els legisladors tenien fins llavors per aconseguir un acord per regularitzar la situació d’aquests joves i, fins i tot, aprovar un procés perquè obtinguin la ciutadania. Els dos partits, demòcrates i republicans, ho van intentar i van fracassar la setmana passada.

Els demòcrates van pactar amb alguns republicans oferir a Trump els fons necessaris per construir un nou mur a la frontera amb Mèxic -la seva gran promesa electoral- a canvi de regularitzar els joves indocumentats. El president nord-americà i la majoria dels legisladors del seu partit consideren que la proposta és insuficient, ja que volen aprovar dues mesures per restringir la immigració. Exigeixen eliminar el programa de loteria de visats i limitar els sistema de permisos per a la reunificació familiar.

El Suprem, doncs, treu pressió als congressistes i situa els dreamers en uns llimbs legals. I és molt possible que no decideixi escoltar aquests casos fins a l’octubre, quan comença el seu període anual de sessions.

“És una gran notícia per als beneficiaris del DACA que estaven preocupats per l’expiració del programa del 5 de març imposada per Trump”, va assegurar la directora de la Coalició pels drets dels immigrants de Los Angeles, Angelica Salas.

Aquesta organització insta al president i al Congrés a pactar una solució definitiva per als joves indocumentats. Un 76% dels nord-americans, segons les enquestes, estan a favor d’oferir a aquests joves un procés perquè es puguin quedar al país i aconseguir la ciutadania nord-americana.

Qui són els ‘dreamers’ i què els passarà ara?

Els beneficiaris

Els coneguts com a dreamers són joves indocumentats que van arribar als EUA quan eren menors d’edat. El juny del 2012 un decret de Barack Obama els va protegir d’una deportació i els permet obtenir un permís de treball. Es calcula que el programa té uns 690.000 beneficiaris.

La majoria són llatins

Per poder accedir als beneficis del programa DACA (Acció Diferida per als Arribats en la Infància, en anglès), els joves indocumentats van haver de demostrar que van arribar als Estats Units quan tenien menys de 16 anys i que no havien comès cap delicte. Tenen entre 15 i 35 anys i la majoria són llatins, que van arribar principalment des de Mèxic, el Salvador, Guatemala i Hondures. La majoria viuen als estats de Califòrnia, Texas, Florida i Nova York.

Iniciatives legislatives

Els joves indocumentats són coneguts com a dreamers des del projecte de llei bipartidista del 2001 que els anomenava així i que buscava regularitzar la seva situació. No obstant, des de llavors, diverses iniciatives legislatives han fracassat a l’hora d’aconseguir fer realitat aquest objectiu.

Un futur incert

S’espera que els tribunals d’apel·lació decideixin sobre els dreamers el juny que ve. I el cas podria arribar fins al Tribunal Suprem a l’octubre. Tanmateix, molts analistes creuen que el programa està en via morta i només el Congrés pot solucionar el problema.

stats