Cambodja
Internacional22/09/2022

Es tanca el judici als Khmers Rojos amb una condemna per genocidi

El tribunal de Cambodja ratifica la sentència a cadena perpètua a l'últim líder viu del règim, de 91 anys

ARA
i ARA

BarcelonaVestit de blanc, amb mascareta i en cadira de rodes, l'últim líder viu dels Khmers Rojos, Khieu Samphan, ha escoltat aquest dijous, impassible, la ratificació de la seva condemna per genocidi. Ja no hi ha possibilitat de més apel·lacions. El tribunal internacional creat amb el suport de l'ONU a Cambodja per jutjar les atrocitats comeses pels Khmers Rojos ha tancat així, aquest dijous, els seus 16 anys d'activitat.

L'última vista a Phnom Penh ha servit per ratificar la condemna de cadena perpètua de Samphan, de 91 anys, com a líder d'aquell règim de terror que entre el 1975 i el 1979 va causar la mort d'entre 1,7 i 2,2 milions de cambodjans. Qui va ser antic cap d'estat de Cambodja no s'ha immutat gens ni mica mentre el jutge reafirmava un per un els crims pels quals va ser condemnat ja el 2018 i li mantenia la cadena perpètua per genocidi de minories vietnamites.

Cargando
No hay anuncios

El judici, de fet, va acabar el 2018, però l'equip legal de Khieu Samphan va apel·lar al·legant errors processals, una apel·lació que aquest dijous ha estat desestimada pel tribunal. Es tanca així de manera definitiva l'activitat d'aquest tribunal especial, creat el 1997 i actiu des del 2006 amb la condemna de només tres dels màxims dirigents dels Khmers. Els altres dos condemnats per crims de guerra són Kaing Guek Eav (àlies Duch), director del principal centre d'interrogacions i execucions durant el règim, mort el 2020, i el número dos Nuon Chea, mort el 2018.

Sense judici a Pol Pot

Samphan, nascut el 1931 en una família benestant i doctorat en ciències econòmiques a París amb una tesi anticapitalista, va engegar la política agrària del règim. Va ser investit president de la República Democràtica de Cambodja el 1976, l'any següent que els Khmers Rojos assumissin el poder per la força. Amb la fi del règim, després de la caiguda de Phnom Penh davant l'exèrcit vietnamita el 1979, Samphan es va convertir en el cap visible de l'anomenat govern de la Cambodja Democràtica a Pequín, fins que l'any 1985 va substituir de manera nominal el gran líder dels Khmers Rojos, Pol Pot, que va morir el 1998 sense haver estat jutjat.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal internacional de Cambodja mantindrà certa activitat, principalment d'arxiu, en els pròxims tres anys, però no se celebraran més judicis. El procés, que ha durat 16 anys, ha rebut crítiques per la seva lentitud, per haver jutjat només tres dirigents del règim i pel seu alt cost, més de 300 milions de dòlars, sufragats en gran part per donacions internacionals.