Els tancs israelians entren al centre de Rafah

Un nou atac sobre zones segures de la ciutat, que Tel-Aviv nega, hauria causat 21 víctimes mortals més

ARA
2 min
Un grup de palestins transporten els cossos dels seus familiars després de l'atac de diumenge contra zones designades segures.

BarcelonaPer primera vegada en els quasi vuit mesos de guerra, tancs israelians han entrat aquest dimarts al centre de Rafah, últim enclavament de la franja de Gaza on s'han refugiat més d'un milió de palestins, l'assalt i ocupació del qual el govern de Netanyahu considera claus per derrotar Hamàs. Els aliats d'Israel han advertit des de fa mesos contra qualsevol operació a Rafah, que posaria en perill la vida de civils. Però el govern ultra d'Israel ha decidit fer-ne cas omís i s'ha anat movent lentament cap a la ciutat, en el que fonts de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) qualifiquen d'"operació precisa i limitada".

Després de la nova massacre de diumenge a la nit, centenars de milers de refugiats han tornat en les últimes hores a empaquetar les poques pertinences que els queden per intentar trobar un altre lloc segur a la Franja, fora de la ciutat del sud. No en queden, però.

A primera hora de la tarda d'aquest dimarts, noves informacions de diferents agències de premsa asseguraven que almenys 21 persones més havien resultat mortes arran d'un nou atac aeri israelià. En aquesta ocasió, però, les FDI han assegurat que no havien llançat cap operació contra la zona d'Al-Mawasi, a l'oest de Rafah. Aquesta àrea i el centre resten buits. Es pot veure en algunes de les poques imatges que arriben a través d'agències de televisió presents a la zona. Les autoritats de Gaza han comptabilitzat almenys 72 morts en les últimes 48 hores.

D'altra banda, les forces israelianes han assegurat també aquesta tarda que l'incendi al camp de desplaçats de Rafah, en principi zona segura designada per Tel-Aviv, pot haver sigut causat per una explosió secundària. Després de les primeres investigacions, el portaveu militar de les FDI, Daniel Hagari, ha dit que només la munició israeliana "no hauria pogut provocar un foc d'aquestes dimensions". "La nostra investigació pretén determinar què pot haver provocat un incendi tan gran. Estem analitzant totes les possibilitats, inclosa l'opció que les armes emmagatzemades en unes instal·lacions al costat del nostre objectiu, que no sabíem que hi eren, s'hagin incendiat com a resultat de l'atac", ha dit. En altres paraules, Israel ha acusat Hamàs de fer servir la població de Gaza com a escuts humans del seu arsenal. També, però, podrien haver esclatat bombones de butà i altres utensilis d'ús domèstic.

L'atac contra Hamàs hauria tingut lloc fora de l'àrea designada zona humanitària, a 1,7 quilòmetres de distància. Israel va llançar dos projectils "amb 17 quilos de material explosiu". El contraalmirall ha informat que "aquesta és la munició més petita que poden utilitzar" els seus avions i ha reblat que en cap cas podien haver provocat la massacre desfermada. El nou balanç de morts entre els palestins s'eleva ja, segons fonts de Hamàs, a més de 36.000 persones, mentre que hi ha hagut no menys de 80.000 ferits.

stats