Guerra entre Israel i Palestina

Les targetes SIM que permeten a Gaza connectar-se amb el món

La iniciativa d'una activista egípcia ha mobilitzat milers de persones per fer arribar internet a la Franja malgrat els talls de les telecomunicacions

Edificis residencials destruïts per bombardejos israelians aquest dijous al camp de refugiats de Bureij, a la franja de Gaza.
4 min

BarcelonaDissabte passat, la franja de Gaza es quedava per primera vegada sense connexió a internet. L'apagada –que es va repetir aquest dimecres– coincidia amb l'anunci del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de l'inici de la "segona fase" de la guerra, és a dir, la incursió terrestre a l'enclavament palestí. Les bombes continuaven caient i les tropes s'afegien a l'ofensiva israeliana contra Hamàs, mentre els gazatins quedaven incomunicats, tant entre ells com amb la resta del món, amb l'excepció de les poques persones, com alguns periodistes, que tenen telèfons connectats via satèl·lit. Aquell dia, l'activista palestí Ahmed al-Madhoun escrivia un missatge a la plataforma X en què deia: "Aquest podria ser el meu últim tuit. No hi ha internet a Gaza. No podem posar-nos en contacte amb les nostres famílies i no sabem què els està passant". Un parell d'hores més tard, aconseguia enviar un altre tuit: "Algú m'ha parlat d'unes e-SIM?". I només cinc minuts més tard, Mirna El Helbawi contestava: "Jo, jo, jo, envia'm un missatge urgent".

Aquesta escriptora i activista egípcia acabava d'engegar una iniciativa per distribuir a Gaza targetes e-SIM, la variant virtual que l'usuari activa amb un codi que donen les operadores d'internet. Algunes persones de Gaza amb targetes SIM d'operadores d'Israel encara podien fer servir el seu telèfon i El Helbawi va demanar col·laboració a través de les xarxes socials –té gairebé 200.000 seguidors a Twitter i a Instagram– per fer arribar internet a periodistes i personal mèdic, seguint el suggeriment d'un dels seus seguidors.

El funcionament és el següent: qualsevol persona de qualsevol lloc del món pot comprar una SIM virtual, triar l'àrea geogràfica del Pròxim Orient i fer arribar el codi QR a persones de la Franja perquè puguin agafar cobertura de torres de telecomunicacions d'Egipte o Israel quan les palestines no tinguin connexió. El problema era enviar aquests codis mentre les comunicacions a Gaza no funcionaven. Però es va poder fer utilitzant algunes de les persones amb connexió (amb SIM d'Israel o amb telèfons per satèl·lit) com a receptors dels codis perquè poguessin distribuir-los a les persones del seu entorn físic.

L'endemà, les connexions es van restablir a l'enclavament palestí i va ser molt més senzill continuar enviant codis QR, de manera que els gazatins puguin tenir internet si torna a caure la xarxa, com va passar aquest dimecres. "Estem fent tot el possible", deia a l'ARA El Helbawi, sobrepassada per la quantitat de missatges que està rebent de persones que volen contribuir en aquesta acció. "Hem connectat més de 2.500 e-SIM els últims tres dies. I encara en tenim milers per distribuir", ha publicat aquest dimarts a Twitter. Una de les companyies que ven SIM virtuals, Simly, publicava un tuit dilluns demanant que s'aturessin les compres massives, després d'haver rebut més de 70.000 dòlars en menys de 24 hores. "Demanem una pausa en els regals. És vital poder garantir la correcta assignació i utilització de les targetes que tenim ara abans de buscar-ne més", va dir l'operadora. Els activistes que mantenen la iniciativa operativa recomanen també altres companyies com Airalo, Nomad i Holafly, i han publicat diversos tutorials per explicar com fer la compra.

Pressió a Elon Musk

En el primer moment, Mirna El Helbawi va plantejar la iniciativa com una mesura temporal "fins que solucionem el problema de Starlink". Enmig de l'apagada, van créixer les pressions perquè Elon Musk facilités les connexions a Gaza a través de la seva xarxa de satèl·lits d'internet. Musk va respondre a través de la plataforma X, també de la seva propietat, i va assegurar que facilitaria les connexions amb "organitzacions humanitàries internacionalment reconegudes", com les Nacions Unides. Però també va afirmar: "Cap terminal des de Gaza ha intentat comunicar-se amb la nostra constel·lació".

A més, el ministre de Comunicacions israelià, Shlomo Karhi, va contestar a Musk, també en un tuit, que Israel "utilitzarà tots els mitjans al seu abast per impedir-ho". "Hamàs ho farà servir per a activitats terroristes", va argumentar. "No som tan ingenus", va respondre el fundador de SpaceX, que va assegurar que si algun receptor Starlink intentava connectar amb la xarxa de satèl·lits des de Gaza, la companyia prendria "mesures extraordinàries per confirmar que s'utilitza només per motius purament humanitaris". A més, va afegir que l'empresa farà una comprovació de seguretat amb els governs dels Estats Units i d'Israel abans de connectar qualsevol terminal.

La qüestió essencial és aquesta: els receptors. "Per poder-se connectar a un satèl·lit Starlink cal un receptor específic d'aquesta companyia", explica l'expert en tecnologia Albert Cuesta. "Musk ha fet la mateixa proposta que va fer a Ucraïna, amb la diferència que allà va enviar-hi antenes i a Gaza no consta que ho hagi fet", afegeix. Després de la invasió russa d'Ucraïna el febrer de l'any passat, els satèl·lits Starlink van ser crucials per mantenir la connectivitat a Internet en algunes zones del país, tot i que Musk s'ha negat a ampliar la cobertura a zones com Crimea argumentant que els seus satèl·lits es podien utilitzar perquè Ucraïna ataqui les forces russes a la península ocupada.

Ara mateix, sembla pràcticament impossible que les antenes de Starlink puguin entrar a l'enclavament palestí, tenint en compte la postura d'Israel, que només permet l'accés de menjar, aigua i medicaments i que prohibeix també l'entrada de combustible. Les e-SIM, de moment, continuaran sent la principal assegurança davant d'eventuals nous talls de connexió.

stats