Taylor Swift i Bruce Springsteen vs. Elon Musk i Mel Gibson: les eleccions de les 'celebrities'
Els experts destaquen la influència dels famosos a l'hora de votar en les presidencials dels Estats Units
Barcelona"Votaré per Kamala Harris", va anunciar la cantant Taylor Swift al setembre. "Cal que guanyi Trump per preservar la democràcia", afirmava el magnat Elon Musk un mes després. Pel camí, el músic Bruce Springsteen qualificava Trump "del candidat més perillós a la presidència" mai vist, mentre que el lluitador professional Hulk Hogan confessava fa alguns dies que el republicà és el seu "heroi" i clamava: "Deixem que la trumpmania torni a governar!" Les mostres de suport als dos candidats a les eleccions del 5 de novembre s'han multiplicat entre celebrities de tota mena als Estats Units, sobretot a la recta final de la campanya. Es tracta de figures amb una gran bossa de seguidors i una enorme capacitat de mobilització. Però quin impacte real poden tenir els seus posicionaments en els resultats electorals?
A priori es fa difícil establir una relació directa entre el suport dels famosos als candidats i la seva victòria o derrota a les urnes. No obstant això, la seva influència en els votants no es pot subestimar. Un estudi de l'Ash Center for Democratic Governance and Innovation de la Universitat de Harvard, publicat a l'agost, assenyala que "les celebritats estan en una posició única per empoderar els nord-americans a fer sentir la seva veu i exercir els drets cívics". I això, segons afirmava recentment l'autora de l'estudi, Ashley Spillane, en declaracions a la cadena CBS, té un clar impacte en la motivació per anar a votar, sobretot en el cas de la gent jove, més procliu a l'abstenció. És una manera de "fer-los aixecar del sofà", sentenciava.
'Celebrities' que donen suport a Harris
- Taylor Swift, cantant
- Bruce Springsteen, músic
- George Clooney, actor
- Beyoncé, cantant
- Oprah Winfrey, presentadora
- Eminem, raper
- Jennifer López, cantant
Un exemple de les conclusions de l'estudi, que no examina el suport dels famosos a candidats o partits concrets, seria el fet que Taylor Swift compartís a través d'Instagram -on té 283 milions de seguidors- el link de la web per registrar-se com a votant. El resultat va ser aclaparador: fins a 400.000 persones van clicar l'enllaç i, al llarg de les hores següents, almenys 35.000 persones es van registrar com a nous votants, segons Vote.org. "Odio Taylor Swift!", va reaccionar Trump a les xarxes poc després de la publicació de l'artista. A ella la van seguir la cantant Beyoncé, que va acompanyar Harris en un míting multitudinari, el raper Eminem, que va demanar el vot demòcrata al costat de l'expresident Barack Obama, l'actor George Clooney, la presentadora Oprah Winfrey i la cantant Billie Eilish, entre molts altres.
Però tornem a la pregunta: poden ser decisius aquests posicionaments per portar Harris a la Casa Blanca? Mike Wagner, professor de periodisme i comunicació de la Universitat de Wisconsin-Madison, deixava clar fa alguns dies a WKOW 27 News que "el suport de les celebritats no canviarà la ment de ningú". Però afegia: "Poden fer que la gent s'aturi i pensi: 'Hauria de prestar atenció a aquesta persona? Puc fiar-me d'ella de la mateixa manera que l'admiro com a celebritat?'"
Hi coincideix en conversa amb l'ARA el professor de comunicació de la UOC Lluís Pastor, que assenyala el traspàs de "valors" entre les celebrities i els candidats: "Si tens uns referents culturals o vitals que donen suport a un candidat, t'hi sents molt més vinculat". "I això -afegeix- et dona més predisposició a l'hora de votar-lo". Un estudi de dos economistes de la Universitat de Maryland, de fet, va concloure el 2008 que el suport d'Oprah Winfrey a Obama a les primàries del Partit Demòcrata es va traduir en un milió de vots clau per a la victòria del candidat.
'Celebrities' que donen suport a Trump
- Elon Musk, empresari
- Hulk Hogan, lluitador professional
- Kid Rock, cantant
- Mel Gibson, actor
- Myke Tyson, boxejador
- Buzz Aldrin, astronauta
- Tucker Carlson, presentador
En el bàndol republicà, la tasca de mobilització dels votants des d'un altaveu privilegiat la capitaneja el propietari de la xarxa X, Elon Musk, amb 202 milions de seguidors. El multimilionari, que representa els "valors del mercat i de fer diners" als ulls dels votants, segons Pastor, s'ha abocat en la campanya de Trump. I ho ha fet amplificant les teories de la conspiració sobre un suposat frau electoral. "Si no voteu, seran les últimes eleccions. És la meva predicció", va arribar a dir en un míting a Butler, a l'estat clau de Pensilvània.
L'home més ric del món fins i tot ha promès un milió de dòlars cada dia als votants que signin la seva petició de reforma de la Constitució, una campanya que s'està investigant per possible captació il·legal de vots. Al seu costat, el cantant Kid Rock, l'astronauta Buzz Aldrin, l'expresentador de la Fox Tucker Carlson, el boxejador Mike Tyson i l'actor Mel Gibson, que ha acusat Harris de tenir "el coeficient intel·lectual d'una tanca", són uns altres famosos que han remat a favor de Trump al llarg de la campanya electoral.
Els suports, una arma de doble tall
Però aquesta mena de suports són una arma de doble tall i poden arribar a anar en contra dels candidats. "Algú podria dir: per què he d'escoltar el que em digui George Clooney?", apuntava Wagner a WKOW 27 News. I posava d'exemple el cas concret dels insults racistes que l'humorista Tony Hinchcliffe va fer en el míting de Trump de fa alguns dies al Madison Square Garden de Nova York. El còmic va referir-se a Puerto Rico com una "illa d'escombraries", cosa que va indignar la comunitat llatina als EUA i va fer que Trump quedés "adherit a aquestes bromes, encara que no les fes ell", segons Wagner.
El resultat: nombrosos artistes d'origen porto-riqueny, com Bad Bunny, Ricky Martin, Jennifer Lopez, Residente i Luis Fonsi van alçar la veu contra el republicà i es van situar al costat de Harris. Un cop dur si tenim en compte que l'electorat llatí, gran part del qual amb orígens a Puerto Rico, és un dels més cobejats als EUA per decantar la balança a les urnes.
Sigui com sigui, tots els experts coincideixen a dir que el suport dels famosos no ho és tot per guanyar o perdre les eleccions: "Beyoncé va actuar [el 2016] per Hillary Clinton i no va guanyar les eleccions, i Oprah ha estat sempre un suport de diversos candidats demòcrates", recordava recentment a la CBS Melvin Williams, professor de comunicació a la Pace University (Nova York). I acabava amb una reflexió: "El candidat importa tant com la celebritie, jo diria que fins i tot més".