MAGRIB

Una marea humana diu 'no' al nou president algerià

Abdelmajid Tebboune, un home de l'aparell, és designat amb el 58% dels vots i no hi haurà segona volta

rotestar contra els resultats al centre d'Alger
Ricard G. Samaranch
13/12/2019
3 min

AlgerEl règim algerià ja disposa d'un nou president, després de la celebració d'unes eleccions contestades al carrer i que han suscitat molts dubtes tant dins com fora del país. Abdelmajid Tebboune, un veterà ex primer ministre de Bouteflika, serà l'encarregat de pilotar una transició cap a una destinació encara indefinida. Tanmateix, l'elecció del nou president no suscita cap esperança entre el Hirak, el moviment de protesta que lliura un pols amb el règim des del febrer passat i que considera Tebboune un titella. Poc després de l'anunci dels resultats, milers dels seus seguidors s'han concentrat a les principals ciutats del país, i ja és el 43 divendres consecutiu.

D'acord amb la Junta Electoral (ANIE, per les seves sigles en francès), Tebboune ha obtingut una victòria clara amb més del 58% dels sufragis, seguit de l'islamista moderat Abdelkader Bengrina (17%) i d'Ali Benflis (10%), un altre ex primer ministre que va passar a l'oposició l'any 2003. Pel que fa a la participació, l'ANIE la situa al 41,14% –un 39,8% incloent-hi els algerians residents a l'estranger–, cosa que representa una caiguda de deu punts respecte a les eleccions presidencials del 2014.

"Aquestes xifres són increïbles. Hi ha hagut una tupinada", deia convençut el Rafik, un jove que ha participat en les manifestacions del Hirak "des del primer dia". Els analistes polítics també expressaven les seves suspicàcies, si bé de manera més moderada. "La taxa de participació és possible, però sense oblidar que molta gent, com els membres de les forces de seguretat, ha sigut forçada a votar. La victòria abassegadora de Tebboune sí que em sembla més dubtosa, perquè és un polític sense carisma, amb ni tan sols un partit polític al darrere", deia Ali Boukhlef, periodista polític del diari Liberté, un dels pocs afins a l'oposició.

"Titella dels generals"

Aquesta tarda desenes de milers de persones s'han concentrat per protestar contra els resultats al centre d'Alger, que ofereix un desplegament policial espectacular amb més d'un centenar de vehicles arrenglerats a les voreres dels carrers principals. Els crits d'"Els generals a les escombraries" han tornat a ressonar amb força a la capital per part d'una multitud amb gent de totes les edats. "Aquestes eleccions són una comèdia, i Tebboune és un simple actor. Ell no tindrà realment el poder, serà un titella dels generals", comenta l'Ahmed, un fabricant de mobles que porta una bandera algeriana lligada al cap.

Més enllà del marge de maniobra real del nou president, els analistes polítics consideren que es veurà obligat a fer gestos envers l'oposició. "Tenint en compte la baixa participació, el nou president haurà de forjar-se una nova legitimitat a partir de la posada en marxa de noves iniciatives en busca del consens. Sense l'obertura d'un diàleg amb els partits polítics, els líders de la societat civil i els activistes, no podrà governar", sosté l'analista Otman Lahiani, que es mostra escèptic respecte a una sortida ràpida de la crisi política que viu el país.

El retorn a l'estabilitat era el principal argument esgrimit per Gaïd Salah per forçar la celebració d'eleccions, fins i tot sense comptar amb el consens de la societat algeriana. Les arques del país s'han anat buidant progressivament després de la caiguda dels preus del petroli, i el pròxim president es veurà probablement obligat a aplicar algunes retallades impopulars, tot un desafiament per a un president que prendrà possessió del càrrec amb la seva legitimitat qüestionada.

A falta de sondejos, Alger havia bullit amb rumors de tot tipus sobre les preferències dels líders de l'exèrcit. A l'inici de la campanya es comentava que Tebboune seria el candidat favorit del general Gaïd Salah, el cap de l'estat major i veritable home fort del país després de la dimissió del president Abdelaziz Bouteflika. Els dos homes, pertanyents a la mateixa generació, mantenen una relació pròxima. No obstant això, a mesura que avançava la campanya la rumorologia assenyalava Ezzedine Mihoubi, un poeta i antic ministre de Cultura, com el candidat preferit pel règim.

stats