Regne Unit

Tensió a Manchester per una brutal agressió policial a l'aeroport

La comunitat musulmana de Rochdale es manifesta davant la comissaria per denunciar "racisme institucional"

2 min
Un moment de la manifestació davant de la comissaria de policia de Rochdale, aquest dimecres al vesrpre.

LondresLes brutals escenes d'una repetida agressió policial a la terminal T2 de l'aeroport de Manchester han acabat, de moment, amb la suspensió d'un agent del servei al carrer i una investigació en marxa sobre els mètodes emprats, l'arrest de quatre persones i una agent ferida.

Els fets van tenir lloc dimarts al vespre, però no es van fer públics fins 24 hores després, quan les escenes de la reacció policial a la resposta d'un altercat es van començar a fer virals a les xarxes socials. La reacció de la població de Rochdale, un dels districtes de la capital del nord amb una gran població musulmana, no es va fer esperar. Entre 400 i 500 persones es van concentrar davant de la comissaria local per protestar el que la mateixa força, en un comunicat, ha qualificat de vídeos "veritablement impactants". Els manifestants acusaven la policia de "racisme institucional".

Les imatges són dures i en un del molts enregistraments que circulen per les xarxes es veu com l'oficial que ha sigut apartat dona una puntada de peu a la cara d'un jove immobilitzat a terra i després el torna a colpejar amb la planta del peu, també al cap.

La versió oficial de la Greater Manchester Police indica que els seus oficials havien estat cridats a la terminal T2 de l'aeroport a les 20.25 de dimarts després que s'informés d'una baralla entre personal d'emergències i un grup de persones. Mentre la policia intentava detenir un sospitós, tres dels agents van ser atacats violentament i colpejats a terra. Una agent ha patit una fractura de nas. "Com que els agents assistents duien armes de foc, hi havia un clar risc que durant l'assalt se'ls prenguessin les armes", raó per la qual es van cridar més reforços.

Un testimoni, Amar Minhas, de Leeds, ha relatat a la BBC que acabava d'aterrar a l'aeroport quan va veure que la policia es va acostar a un dels homes, d'uns 20 anys, i li va dir que "el buscaven i que es col·loqués contra una paret". Llavors, segons el mateix relat, un altre home "va interactuar amb la policia" i es va produir una baralla. Aquest segon home va començar "a donar cops de puny, fins que el van immobilitzar amb una pistola Taser i va caure a terra". "Va ser llavors quan el policia li va donar una puntada al cap a peu dret i li va esclafar la cara contra el terra".

L'agost del 2011 la brutalitat policial –que en aquella ocasió va acabar amb l'assassinat d'un jove de poc més de vint anys a Tottenham Hale, al nord de Londres– va acabar desfermant un seguit de disturbis gravíssims que es van allargar durant dies i que van provocar cinc morts més, tota mena d'assalts a comerços i incendis provocats.

stats