Àfrica

Tensió al Sahel: els països de l'Àfrica occidental activen una força militar per restablir l’ordre al Níger

La Cedeao, reunida d'urgència a Nigèria, apuja el to contra els colpistes tot i que diu voler prioritzar el diàleg

Èlia Borràs

Bobo-Dioulasso (Burkina Faso)El president de la comissió de la Cedeao (Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Occidental), Omar Touray, ha anunciat en un comunicat que la Cedeao ha ordenat l’activació “immediata de les forces d’espera de la comunitat d’Àfrica occidental” i el “desplegament” d'aquestes forces “per restaurar l’ordre constitucional al Níger”. No han especificat en quin territori o frontera les desplegarien, però aquestes "forces d'espera" fan referència a una força militar del grup de països africans que compta amb uns 2.500 soldats procedents dels diversos estats membres.

Els caps d’estat presents en la reunió de la Cedeao s’han reunit aquest dijous de forma extraordinària a Abuja, la capital de Nigèria. Abans de començar la reunió, el president de Nigèria i de la Cedeao, Bola Tinubu, ha llegit un discurs en què afirmava que era “crucial prioritzar les negociacions diplomàtiques i el diàleg”. Tanmateix, les conclusions de la reunió i les paraules de Touray són una resposta bèl·lica a la crisi que viu l’Àfrica occidental després del cop d'estat al Níger del 26 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

En la primera cimera extraordinària, celebrada el 30 de juliol a Abuja, la Cedeao ja va advertir que utilitzaria la força al Níger si la junta militar nigerina no alliberava el president derrocat, Mohamed Bazoum, i “restablia l’ordre constitucional al país” abans del diumenge dia 6. El general que ha pres el poder al Níger, Abdourahamane Tchiani, va desafiar l’ultimàtum imposat per la Cedeao i el mateix diumenge va transmetre en un comunicat a la televisió nacional que tancava l’espai aeri fins a nova ordre davant “l’amenaça d’una intervenció militar”.

“Hem d’involucrar totes les parts implicades, inclosos els líders colpistes, en un diàleg seriós perquè renunciïn al poder i restableixin el president Bazoum”, afegia Tinubu aquesta tarda des d’Abuja. Dilluns la junta militar va prohibir l’entrada al país d’una delegació conformada per les Nacions Unides, la Unió Africana i la Cedeao. Qui sí que va poder entrar al país va ser la vicesecretària d’estat nord-americana, Victoria Nuland, que va viatjar a Niamey per reunir-se amb alts càrrecs militars.

Cargando
No hay anuncios

Bazoum, derrocat i arrestat

Mentrestant, el president enderrocat, Mohamed Bazoum, segueix arrestat i sota vigilància per la seva pròpia Guàrdia Presidencial. Segons la cadena de televisió nord-americana CNN, Bazoum només pot menjar “arròs sec i pasta” i és amb la seva família sense electricitat. Una situació que també viuen la majoria de nigerins després que Nigèria tallés el subministrament d’electricitat al país veí. Un altre mitjà nord-americà, The Washington Post, va publicar una columna signada pel mateix Bazoum en què s’autodeclarava “ostatge”. Poques hores abans d'acabar la reunió extraordinària de la Cedeao, Associated Press apuntava que la junta militar mataria el president Mohamed Bazoum si una força estrangera intervenia al país.

Cargando
No hay anuncios

El general Tchiani ha començat a treballar en la formació d’un nou govern civil al Níger. Aquest dijous la junta militar ha fet pública la llista del nou govern nigerí. També en un comunicat llegit pel portaveu del Consell Nacional per la Salvaguarda de la Pàtria (CNSP), Amadou Abdramane, ha assegurat que “les forces franceses han alliberat terroristes de la presó de manera unilateral”, una acusació que París ha desmentit.

Per altra banda, la població jove de Niamey, la capital del Níger, ha sortit al carrer per donar suport al cop d’estat. Per altra banda, l’exministre nigerí i personatge històric de les rebel·lions tuareg entre el 1991 i el 2007 al Níger Rhissa Ag Bouhla ha anunciat la creació del Consell de Resistència per la República (CRR) i ha demanat a la població la mobilització fins que Bazoum retorni al poder. “França té uns interessos colossals al Níger. Jo crec que intervindran a través de la Cedeao fent que ens barallem entre nigerins per sembrar el caos, marxar i que nosaltres seguim en la merda. Mira, jo estic en contra de la intervenció exterior, però a favor que el president Bazoum retorni al poder, encara que, si no és possible potser és una oportunitat al Níger per canviar”, explica un treballador nigerí d’una organització humanitària internacional.

Cargando
No hay anuncios