Terratrèmol

“No hem vist sortir ningú amb vida”: més de 4.300 morts pels terratrèmols a Turquia i Síria

Les autoritats, que alerten que la xifra pujarà, busquen supervivents i cossos entre els milers d'edificis destruïts

07/02/2023
5 min

Sota el soroll eixordador de sis excavadores, desenes de persones tenen la mirada perduda. Ha caigut la tarda, ja no hi ha sol, però han esperat un miracle tot el dia. Els veïns d'Adana, una de les ciutats turques castigades pels dos terratrèmols terrorífics que han deixat almenys més de 4.300 morts a Turquia i Síria, s'apleguen al voltant d'un edifici de 16 pisos que s'ha ensorrat completament. “No n'hem vist sortir ningú amb vida”, explica a l'ARA una dona d'avançada edat. Al costat d'altres coneguts i familiars, fa el cor fort i parla. No és el cas dels que l'acompanyen. Sota les runes hi tenen família, amics i coneguts que, possiblement, no tornaran a veure mai més. I tot i conservar alguna esperança de celebrar el renaixement d'algú que surti entre les bigues de l'edifici caigut, saben que el temps hi juga en contra. També saben que la seva ciutat ha estat la que menys víctimes tindrà perquè l'impacte, tot i ser horrorós, no ha estat tan brutal com en d'altres. A Hatay, Malatya, Gaziantep o Diyarbakir, per exemple, les escenes són encara més infernals. La xifra de cadàvers també es dispara.

Els dos grans terratrèmols que han sacsejat aquest dilluns el sud-est de Turquia i el nord-oest de Síria, la zona del Kurdistan on els dos països fan frontera, ja han provocat més de 4.300 morts i més de 16.500 ferits, segons un balanç tan provisional que molts signarien. Tothom dona per fet que el nombre total de víctimes incrementarà en les pròximes hores i dies. A mesura que els equips de rescat aconsegueixin accedir –si és que és possible– a les runes dels edificis caiguts. Les imatges de nombrosos edificis residencials caient a plom després que el terra tremolés fan pensar en el pitjor i auguren un balanç de morts tristament històric. En totes aquestes localitats hi ha les persones que han mort, però també els familiars que els ploren. I també molta gent que, tot i sobreviure, s'ha quedat sense casa i, per tant, sense pràcticament res.

El primer sisme, de magnitud 7,7 a l'escala de Richter, segons el servei d'emergències turc (Asaf) –de 7,8 segons els càlculs del Servei Geològic dels Estats Units–, s'ha produït quan passaven 17 minuts de les 4 de la matinada, hora turca (poc després de la una de la matinada, hora catalana), amb l'epicentre a 23 quilòmetres de la ciutat turca de Nurdagi, a la província de Gaziantep. El moviment de la terra ha sigut tan violent que directament ho ha ensorrat tot, en una de les regions que més ha patit la guerra a Síria i la més pobra de Turquia, on també hi ha molts refugiats sirians. El segon terratrèmol ha tingut lloc cap a les 13.24 (hora local) a la província turca de Kahramanmaras, poc més de 100 quilòmetres al nord del primer, amb una magnitud de 7,6.

Àrea d'impacte dels terratrèmols a Turquia i Síria

Concretament, i fins ara, a Turquia s'han confirmat almenys 2.921 víctimes mortals i 13.000 ferits, segons l'últim balanç de les autoritats turques, que han detallat que hi ha hagut 120 rèpliques i que més de 4.758 edificis han quedat destruïts. A Síria es calcula que hi ha hagut almenys 1.444 víctimes, segons els recomptes del règim i de les àrees sota control de l'oposició.

Set dies de dol nacional

Es tracta del terratrèmol més gran registrat en els dos països com a mínim des de fa gairebé tres dècades, segons els seus respectius observatoris sismològics. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, però, ha definit la tragèdia com "el segon terratrèmol més fort" al país des del 1939, quan un sisme va causar 32.000 víctimes, tot i que el 1999 Turquia va patir un terratrèmol a Izmit, uns 100 quilòmetres a l'est d'Istanbul, que va deixar més de 17.000 morts. Les baixes temperatures i la neu a la zona, on també hi ha territoris muntanyosos de difícil accés, compliquen les tasques de rescat i les condicions de les persones que s'han quedat sense casa. Ankara ha declarat el grau 4 de l'estat d'alarma, un protocol que inclou la sol·licitud d'ajuda internacional. També s'han decretat set dies de dol nacional.

En el cas de Síria, els Cascos Blancs, un grup de socorristes que opera a les àrees del país en mans de l'oposició, estan treballant per localitzar les persones atrapades sota la runa d'edificis. Ells han repetit el missatge que més se sentia en les últimes hores a les àrees afectades: "La xifra de morts podria augmentar en gran manera per la presència de centenars de famílies sota la runa a causa del terratrèmol". "No sabem quant s'incrementarà el nombre total de morts", hi ha coincidit Erdogan. "La nostra prioritat és treure les persones atrapades sota els edificis enfonsats i traslladar-les als hospitals", ha afegit el ministre de l'Interior turc, Süleyman Soylu.

Vista dels danys després del terratrèmol a Adiyaman.
Instants després del terratrèmol a Diyarbakir.

El president sirià, Baixar al-Assad, ha convocat una reunió d'urgència del seu govern i posteriorment ha anunciat un "pla d'emergència nacional" per coordinar la resposta de tots els equips sanitaris, de la defensa civil i dels bombers.

El primer sisme també s'ha fet notar a Xipre, a Israel i al Líban, i en un primer moment ha portat Itàlia a activar l'alerta per tsunami a les seves costes, tot i que ha quedat desactivat i no hi ha cap amenaça de tsunami que afecti les costes del Mediterrani Oriental, segons l'agència turca de gestió d'emergències.

La comunitat internacional es bolca en l'ajuda

Arran del terratrèmol, nombrosos països han enviat missatges de suport i la Comissió Europea està coordinant l'enviament d'equips de rescat dels estats membres de la UE. "El suport d'Europa ja està de camí i estem preparats per continuar ajudant tant com puguem", ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Tretze països comunitaris ja han anunciat que hi enviaran ajuda. Espanya, per exemple, enviarà als dos països afectats equips de cerca i rescat urbà, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, expressés la solidaritat amb ells "davant d'un dels pitjors terratrèmols de la seva història".

Països com Rússia, l'Índia, els Estats Units i Israel també hi estan enviant ajuda. Fins i tot s'hi ha ofert Ucraïna, colpejada per la invasió russa des de fa gairebé un any. "En aquest moment estem a prop del poble turc, disposats a proporcionar l'assistència necessària", ha dit el seu president, Volodímir Zelenski. Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha activat la seva xarxa d'equips mèdics d'emergència per oferir atenció sanitària essencial als ferits i els més vulnerables afectats pel terratrèmol.

stats