Estats Units

La por al terrorisme torna als Estats Units a tocar de la investidura de Trump

Trump aprofita l'atemptat de Nova Orleans per atacar els migrants i tornen a aparèixer les teories conspiranoiques sobre els intents d'assassinat del republicà

Donald Trump
4 min

WashingtonL'atropellament a Nova Orleans i l'explosió d'un cotxe Tesla a Las Vegas davant el Trump International Hotel han tornat a despertar la por al terrorisme als Estats Units. El primer atemptat ha deixat almenys quinze víctimes mortals i s'ha confirmat que l'autor es va inspirar en l'Estat Islàmic, mentre que el segon ha deixat almenys un mort i està per confirmar si hi havia un mòbil terrorista. Tots dos conductors eren militars. L'FBI ja ha descartat que hi hagi una relació entre tots dos successos, que van tenir lloc dimecres. Els fets es produeixen en un mes carregat de dates sensibles: la certificació dels resultats electorals el 6 de gener, el funeral d'estat de l'expresident Jimmy Carter el dia 9, i la investidura de Donald Trump.

La vinculació dels dos conductors amb l'exèrcit i el fet que els dos vehicles s'haguessin llogat a través de la mateixa aplicació de cotxes compartits havia despertat la sospita d'un possible atac coordinat. A tres setmanes de la investidura de Donald Trump com a president, que un Cybertruck, un dels models que fabrica la companyia Tesla –propietat d'Elon Musk– explotés davant l'hotel Trump de Las Vegas també ha fet aixecar algunes celles. "Aquest és un vehicle Tesla, i sabem que Elon Musk està treballant amb el president Trump, i és l'hotel Trump, així que òbviament hi ha motius per preocupar-se i és alguna cosa que continuem analitzant", va dir el xèrif de Las Vegas, Matthew McMahill durant la roda de premsa.

L'FBI continua investigant les causes de l'explosió i fonts oficials han confirmat a Associated Press que l'home que va morir calcinat dins del vehicle era Matthew Livelsberger, un soldat d'elit en actiu de 37 anys que van trobar amb un tret al cap. Sense que hi hagi res confirmat encara, Musk ja ha qualificat el succés d'"atac terrorista". "Els dolents imbècils van triar el vehicle equivocat per a un atac terrorista. El Cybertruck va contenir l'explosió i la va dirigir cap amunt", ha escrit el magnat.

Trump no s'ha pronunciat sobre el cas de Las Vegas, però sí sobre el de Nova Orleans. El republicà ha acusat l'actual president Joe Biden de ser-ne el responsable. "Amb la «política de fronteres obertes» de Biden vaig dir, moltes vegades durant les manifestacions i en altres llocs, que el terrorisme islàmic radical i altres formes de crim violent es tornaran tan dolents a Amèrica que serà difícil fins i tot d'imaginar o de creure", ha publicat a la seva xarxa Truth Social. Trump ha suggerit que el presumpte autor és un immigrant, malgrat que Shamsud-Din Jabbar és resident de Texas i va servir durant deu anys a l'exèrcit.

El republicà torna a alimentar d'aquesta manera els sentiments xenòfobs per poder desplegar polítiques de mà dura contra les persones migrants i la seva promesa de dur a terme la deportació massiva "més gran de la història" del país. El mes de novembre passat va assegurar que no descartava declarar l'estat d'emergència nacional per poder utilitzar l'exèrcit per deportar les persones migrants. A principis de desembre va suggerir en una entrevista a la cadena NBC que deportaria per complet aquelles famílies en què hi hagués almenys una persona indocumentada, malgrat que la resta de membres estiguessin regularitzats: "No vull separar famílies, així que l'única manera de no separar-les és mantenir-les unides i deportar-los a tots." El Center For Migrant Studies calcula que el 2022 hi ha unes 4,7 milions de llars amb aquesta situació.

És probable que les mesures de seguretat augmentin en actes multitudinaris i significatius. Però, a més, el retorn de la por al terrorisme transmet la il·lusió que, per fer front a la inseguretat, calen lideratges forts. Trump fa temps que alimenta la sensació de caos i por per poder presentar-se com el president dur que el país necessita després de quatre anys de Biden, l'administració del qual ha quedat marcada per la imatge d'un ancià fràgil que projectava el demòcrata.

La vinculació amb l'Estat Islàmic de l'atemptat de Nova Orleans també serveix per seguir alimentant el sentiment islamòfob i antiàrab que ha anat creixent des de l'esclat de la guerra de Gaza. Tot i que Biden ha liderat una de les presidències més proisraelianes que es recorden, s'espera que un segon mandat Trump doni carta blanca al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. La por al terrorisme pot tornar a servir per seguir justificant i legitimant la carnisseria de l'exèrcit israelià a la Franja de Gaza.

Teories conspiranoiques

A les xarxes els perfils d'extrema dreta i vinculats al moviment MAGA també han revifat les teories conspiranoiques sobre els intents d'assassinat que va patir Trump l'any passat. Musk ha repiulat algunes de les publicacions en què s'insinua una suposada vinculació entre Jabbar, McMahill i Ryan Routh, que va ser detingut al setembre per intentar atemptar contra la vida del president electe republicà. Segons la publicació, el punt en comú és que tots tres homes havien estat en algun moment a la base militar de Fort Bragg.

Musk durant les últimes hores també ha compartit publicacions en les quals situa el president d'El Salvador, Nayib Bukele, com el tipus de lideratge que necessiten els Estats Units. Bukele ha aconseguit reduir la criminalitat del país a costa de retallar els drets i llibertats de la ciutadania.

stats