Atac a Donald Trump

Què sabem fins ara de Thomas Crooks i de com va intentar assassinar Trump

Tenia vint anys i era un votant registrat republicà, però havia fet donacions a una organització demòcrata

Ara
4 min
Un anuari de l'escola secundària de 2020 mostra la foto de Thomas Matthew Crooks, nomenat per l'FBI com el "subjecte implicat" en l'intent d'assassinat de l'expresident dels Estats Units Donald Trump, a Bethel Park, Pennsilvània, Estats Units, el 14 de juliol de 2024.

Barcelona / WashingtonPer ara es desconeixen les seves motivacions, i el que s'ha sabut sobre la seva biografia no ajuda a treure'n l'aigua clara. Es deia Thomas Matthew Crooks, segons la identificació de l'FBI, tenia 20 anys i vivia amb els seus pares, terapeutes, a Bethel Park, un barri de classe mitjana predominantment blanc de la ciutat de Pittsburgh, a una hora en cotxe del lloc on se celebrava un míting de Trump. Crooks va ser abatut per un agent dels serveis secrets després d'intentar assassinar l'expresident aquest dissabte i, per tant, no podrà ser interrogat. Abans, però, va arribar a matar un dels assistents a l'acte i en va ferir d'altres, entre ells el mateix Trump.

Crooks va comprar 50 bales en una botiga d'armes local poques hores abans de dur a terme el seu atac, ha informat aquest dilluns un alt càrrec de les forces de l'ordre a la CNN. La gran pregunta que tothom s'està fent les últimes hores és què va fallar perquè el noi pogués arribar a disparar contra el president des de 150 metres de distància. Segons ha sabut la NCB, resulta que el terrat des d'on va disparar Crooks ja havia estat identificat com una vulnerabilitat abans que comences el míting.

Sense antecedents penals, el registre de votants de l'estat de Pensilvània mostra que el jove, que per edat no havia pogut participar en les anteriors eleccions presidencials, constava com a elector republicà quan va votar a les midterm del 2022. Ara bé, quan tenia 17 anys va fer una donació de 15 dòlars a ActBlue, un comitè d'acció política que recull diners per a candidats demòcrates, segons els arxius de la Comissió Electoral Federal. En canvi, segons els registres estatals, el seu pare era votant del partit llibertari -partit minoritari que s'oposa a la intervenció del govern-, mentre que la mare era votant demòcrata. Tampoc s'ha aclarit si actuava sol o si tenia còmplices.

Crooks va graduar-se de l'institut de Bethel Park ara fa dos anys, el 2022, i segons el Pittsburgh Tribune-Review va rebre un premi de 500 dòlars de la Iniciativa de Matemàtiques i Ciències Nacionals. Treballava com a nutricionista en un de centre de rehabilitació de la mateixa localitat. El servei de xat de veu instantani Discord, que va néixer com una aplicació per a jugadors de videojocs i que havia estat utilitzat en anteriors actes de violència, sobretot de supremacistes blancs, ha emès un comunicat en què informava que havien trobat un compte de Crooks, però que el jove gairebé no el feia servir i que res indicava "que hagi fet servir l'aplicació per planejar l'atac o parlar sobre les seves opinions polítiques". En el moment de l'atac, segons es veu a les imatges difoses a les xarxes socials, el jove portava una samarreta amb el nom d'un canal de YouTube dedicat a les armes.

La CNN ha pogut parlar amb el seu pare, Matthew Crooks, que ha dit que estava intentant entendre “què dimonis estava passant” i que esperaria a parlar amb la policia abans de parlar sobre el seu fill. Segons la cadena Fox News, el pare de l'autor és qui va comprar, legalment, el fusell d'assalt semiautomàtic AR-15 que Crooks ha fet servir per a l'atemptat.

Agents de segyretat al míting de Donald Trump, a Butler, Pensilvània

A l'institut, sembla que Crooks excel·lia com a alumne, però estava poc integrat: mentre alguns companys de classe el descriuen al mitjà local KDKA com a jove solitari, que havia patit assetjament en diverses ocasions i que a vegades "anava vestit amb roba de caça", una altra companya explica a la BBC que sempre "treia bones notes als exàmens", era un "apassionat de la història" i que "sempre era agradable".

A 150 metres de Trump

El jove es va enfilar al terrat d'una fàbrica d'ampolles, que inexplicablement no va ser revisada pels serveis de seguretat tot i que des d'allà tenia angle per disparar contra l'expresident. Diversos participants en l'acte van assenyalar que hi havia un tirador sobre l'edifici, però els agents van trigar a reaccionar, una circumstància que també està sota investigació. Crooks va poder disparar diversos trets (vuit, segons l'anàlisi de The New York Times) sobre l'escenari mentre Trump parlava, a només 150 metres de distància. Els trets van matar un espectador, un bomber pare de dues filles, i en van ferir greument dos més. Trump acabava de sortir a l'escenari a la localitat i en el moment de patir l'atac estava ensenyant un cartell amb el nombre d'arribades de migrants des de la frontera de Mèxic.

L'expresident es va ajupir, va ser envoltat per agents de seguretat que el van protegir amb el cos i es va alçar, amb la cara ensangonada, aixecant el puny i cridant "Lluiteu, lluiteu". Entre el públic de darrere de Trump, que també s'havia tirat a terra, es van sentir crits de "USA, USA!"

Els agents se'l van endur ràpidament a un cotxe blindat, que el va portar a l'hospital. Va ser després quan van abatre l'atacant. La campanya de l'expresident va dir després a la seva xarxa social que una bala li havia fregat l'orella dreta però que es trobava "bé". A la nit un assessor del republicà va publicar un vídeo en què se'l veia sortint del seu avió pel seu propi peu a Nova Jersey en unes imatges en què no es veia l'orella ferida.

Segons una informació d'Associated Press, les autoritats van descobrir material per fabricar explosius tant a la casa com al cotxe de Crooks, que era aparcat a prop del lloc on se celebrava el míting. The Wall Street Journal afegeix que la policia va rebre diverses alertes de paquets sospitosos a la zona i que van mobilitzar artificiers.

stats