Àsia
Internacional14/06/2024

Tinder comunista: el govern xinès organitza cites a cegues per afavorir la natalitat

El Partit Comunista està preocupat pel descens de la natalitat a la Xina, que pot tenir conseqüències econòmiques

PequínCites a cegues, aplicacions per lligar, reunions de joves i fins i tot casaments col·lectius són la bateria d'iniciatives impulsades pel govern xinès per incentivar el matrimoni amb l'objectiu final d'augmentar la natalitat. L'administració estatal, a través de l'efectiu braç del Partit Comunista, s'ha convertit en una mena de Celestina per propiciar la formació de noves parelles. Cal veure si tot aquest desplegament institucional servirà per convèncer els joves, especialment les dones, que el matrimoni i la maternitat és el gran objectiu ideal a la vida.

Wang, amb 28 anys, està cansada que els pares li adverteixin que s'està fent "vella" i que ja hauria d'estar casada. Però ella, igual que la majoria de les seves companyes de la universitat, veu el matrimoni encara com una fita llunyana i tenir fills fins i tot li genera dubtes. Però Wang és una noia de Pequín amb carrera universitària i la realitat de les dones en altres zones de la Xina és molt diferent.

Ella mateixa reconeix que no té incentius per al matrimoni i de moment prefereix la llibertat a haver de compartir la vida amb un home i la seva família, tal com marca la tradició xinesa. Tot i això, és conscient dels seus privilegis i que, com a filla única, els seus pares s'han preocupat d'assegurar el seu futur. A la Xina això vol dir que Wang, a més de la seva carrera professional, té almenys un pis en propietat que li permetrà viure amb independència.

Cargando
No hay anuncios

El govern de Xi Jinping està preocupat per aquesta tendència, que creix entre els joves. Acusa els joves de caure en l'individualisme i ha començat a implementar mesures per fer-hi front.

"Cultura matrimonial"

L'any passat l'administració xinesa va llançar la campanya per impulsar "una cultura matrimonial i de maternitat de la nova era" amb l'objectiu, segons els documents oficials, de fomentar un "entorn amigable per a la maternitat".

Cargando
No hay anuncios

Les iniciatives per incentivar el matrimoni s'han intensificat. La Lliga de les Joventuts Comunistes de la Xina promociona esdeveniments de cites a cegues o cites ràpides. L'objectiu és que els joves trobin parella en un entorn reglat on es comproven les dades dels participants i s'evitin els fraus habituals de les aplis de cites. Els noms són reals i la informació que s'hi adjunta (estudis, feina, salari…) també ho ha de ser. La supervisió de la Lliga garanteix que els participants tenen intencions serioses de trobar parella.

Al principi les imatges d'esdeveniments en què joves asseguts a una taula mantenien una conversa de minuts, una cita curta, abans de canviar de cadires i conèixer una altra persona, cridaven l'atenció. A la província de Zhejiang es van arribar a organitzar trobades amb més de 5.000 joves, i les seves imatges van sacsejar les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, s'han normalitzat aquest tipus d'activitats, que poden ser pícnics, reunions en centres socials o simplement cites a cegues personals. Són pràctiques molt vinculades a les activitats socials que organitza el Partit a través de diferents associacions.

Noces col·lectives contra el dot

Un altre pas que s'ha fet és el dels casaments col·lectius organitzats per governs locals. A la televisió es poden veure reportatges de cerimònies en què desenes i fins i tot centenars de parelles es donen el "Sí, vull". L’escenari de l’esdeveniment són parcs o places públiques emblemàtiques. Les càmeres i els drons capturen boniques imatges on es veuen cuidades coreografies de parelles vestides amb els tradicionals i elaborats vestits vermells de cerimònia.

Cargando
No hay anuncios

Amb els matrimonis col·lectius subvencionats s'intenta lluitar contra el dot i també contra la despesa excessiva que suposa el banquet de casament, que moltes vegades provoca l'endeutament de la família.

Les autoritats voldrien acabar amb el costum de fer pagar un dot a la núvia, molt arrelat en zones rurals. Per exemple, a Jiangxi, al sud-est de la Xina, el dot pot pujar a uns 31.000 euros. En canvi, a la Xina urbana popularment es diu que si l'home no té casa, cotxe i feina no aconseguirà casar-se. L'administració ofereix incentius a les famílies que renunciïn al dot o acceptin una quantitat reduïda que no superi els 5.000 euros.

La Xina pateix una caiguda rècord de naixements i des del 2022 registra un creixement negatiu, cosa que no passava des del 1961, l'època del Gran Salt Endavant, que va provocar una gran onada de fam.

Cargando
No hay anuncios