Treva de tres mesos entre el govern colombià i la guerrilla de l'ELN

L'acord entra en vigor l'1 d'octubre i ha d'acabar amb els atacs a civils o infraestructures

La ministra d'Exteriors equatoriana, María Fernanda Espinosa, subjecta les mans dels delegats del govern colombià i l'ELN, a Quito.
Ara
05/09/2017
2 min

BarcelonaDesprés de les FARC, ara toca el torn de l'ELN (les sigles en castellà de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional), la guerrilla més organitzada que queda a Colòmbia. Govern i guerrillers han signat una treva bilateral de tres mesos per millorar les condicions de vida de la població civil. El pacte entrarà en vigor a partir del diumenge 1 d'octubre i s'ha signat a Quito, la capital de l'Equador, ciutat on des del febrer les dues delegacions tracten d'aconseguir un acord de pau, a l'estil del de les FARC.

La notícia d'aquest acostament arriba en vigílies de la visita del papa Francesc a Colòmbia, on arribarà demà dimecres i del cinquè aniversari de l'acord marc amb les FARC, que la setmana passada va acabar el seu congrés fundacional com a formació política. El president Juan Manuel Santos ha explicat en una declaració oficial televisada que els terminis de la treva "s'aniran renovant a mesura que es compleixi i s'avanci en la negociació dels altres punts" en discussió.

Les dues parts han acordat un cessament del foc, bilateral i temporal, "que redueixi la intensitat del conflicte armat" entre la població civil, que encara pateix l'acció militar de la guerrilla i d'altres actors, en paraules del delegat de la guerrilla, Pablo Beltrán, que s'ha compromès a acabar amb els atacs a infraestructures, com ara oleoductes, i amb els segrestos de nacionals i estrangers, l'últim dels quals es té coneixement que va afectar dos periodistes holandesos la setmana passada. A banda, l'ELN també ha de posar fi a l'enrolament de menors a les seves files i a la col·locació de mines antipersona.

Per la seva banda, en l'acord el govern ha adquirit compromisos com enfortir l'anomenat sistema d'alertes primerenques, perquè la protecció als líders socials s'enforteixi en tot el que concerneix "l'avís d'amenaces, al seu tràmit, investigació i difusió pública dels resultats".

Igualment, l'executiu de Santos avançarà un programa de caràcter humanitari entre la població carcerària de militants de l'ELN que permeti millorar les seves condicions de salut, ubicació a prop dels seus nuclis familiars i avaluació de la seva seguretat en els recintes carceraris en què estan reclosos. Segons l'acord, el cessament al foc i d'hostilitats serà supervisat per observadors independents i professionals del sistema de Nacions Unides; supervisió que comptarà també amb l'acompanyament de l'Església catòlica.

En anunciar l'acord, el delegat del govern en la negociació, José Camilo Restrepo, ha afirmat que és "el primer gran pas cap a la pau" amb aquesta agrupació guerrillera i ha expressat la seva esperança que el d'avui sigui el "primer pas" que segueixi un rumb que porti els diàlegs "a bon port".

Timoixenko, líder de les FARC polítiques

Rodrigo Londoño Echeverri, 'Timoixenko', màxim líder de la guerrilla de les FARC, és a partir d'ara el president del partit polític Força Alternativa Revolucionària del Comú, sorgit després de la desmobilització d'aquesta guerrilla. Timoixenko ha subratllat que es farà acompanyar a la direcció de la nova formació per Luciano Marín Arango, àlies 'Iván Márquez', com a conseller polític, i Jorge Torres Victoria, àlies 'Pablo Catatumbo', que ha subratllat que hi haurà una "bona quota de dones, ètnies i totes les expressions del nou moviment".

stats