Un tribunal de Seül ordena detenir el president destituït per voler imposar la llei marcial
Els advocats de Yoon Suk-yeol demanen una ordre per aturar l'arrest
BarcelonaLa crisi política i institucional a Corea del Sud s'agreuja encara més. Un tribunal de Seül ha emès una ordre de detenció contra el president Yoon Suk-yeol per haver intentat imposar la llei marcial el passat 3 de desembre. El líder sud-coreà està suspès de les seves funcions des del 14 de desembre, després que l'Assemblea Nacional (Parlament) aprovés la seva destitució amb tota l'oposició a favor de l'impeachment. És el primer president sud-coreà de la història democràtica del país que s'enfronta a la possibilitat de ser detingut.
Els magistrats l'acusen de planejar la fallida declaració de llei marcial del 3 de desembre, orquestrar una insurrecció i abusar del seu poder després que el mandatari hagi ignorat tres citacions per ser interrogat sobre els fets. Amb aquesta ordre judicial, l'Oficina per a les Investigacions de Corrupció de Funcionaris d'Alt Rang (CIO en anglès) pot detenir el president durant 48 hores per interrogar-lo. De moment, però, no l'ha executat i, segons informa l'agència Yonhap, tindria una setmana més per fer-ho.
En tot cas, hi ha dubtes sobre si la CIO podrà executar l'ordre judicial, ja que el Servei de Seguretat Presidencial ha impedit fins ara que els investigadors entrin tant a l'oficina presidencial com a la residència oficial de Yoom per realitzar escorcolls aprovats pel tribunal. A més, els advocats del president sud-coreà ja han anunciat que demanaran una ordre judicial per anul·lar l'ordre de detenció temporal emesa contra el mandatari.
La defensa del president argumenta que només la Fiscalia del país pot demanar aquest tipus d'ordres de detenció, per la qual cosa ja ha presentat un escrit per anul·lar la decisió dels magistrats. Yoon té immunitat presidencial, però aquest privilegi no cobreix les penes d'insurrecció, que a Corea del Sud comporten cadena perpetua o pena de mort –tot i que des del 1997 hi ha una moratòria per a les sentències amb pena de mort al país.
Així doncs, els lletrats de Yoon defensen que les ordres de detenció i registre de l'oficina i la residència presidencial emeses són "il·legals i invàlides" perquè qui ho sol·licita (l'equip format per l'Oficina Anticorrupció, la Policia i el ministeri de Defensa) no té potestat per investigar els càrrecs d'insurrecció dels quals s'acusa el president.
Corea del Sud està sumida en la incertesa des que, la nit del 3 de desembre, Yoon Suk-yeol va sorprendre tothom en decretar sobtadament la llei marcial. L'anunci va revifar el record d'un fosc passat militar que pesa sobre la que avui està considerada una de les democràcies més sòlides de l'Àsia. El mandatari va justificar la decisió acusant l'oposició de controlar el Parlament, exercir activitats antiestatals i simpatitzar amb Corea del Nord. La mesura va topar immediatament amb el rebuig majoritari de polítics opositors i del seu propi partit. L'Assemblea va aconseguir posar fi a la llei marcial en les hores següents amb una votació extraordinària celebrada de matinada mentre els militars, que complien ordres del cap de l'Estat, intentaven accedir a l'hemicicle i interrompre la sessió.