Visita del Papa a l'Iraq
Internacional06/03/2021

Trobada històrica entre el papa Francesc i l'aiatol·là Al-Sistani a l'Iraq

Els dos líders religiosos conversen durant una hora per bastir ponts entre les comunitats cristiana i xiïta

ARA
i ARA

El papa Francesc s'ha entrevistat aquest dissabte amb el màxim representant dels xiïtes, l'aiatol·là Ali al-Sistani, en una trobada històrica que marcarà una fita clau en els seus vuit anys de pontificat. Al-Sistani ha rebut el pontífex a la seva modesta casa de Najaf. La reunió entre els dos líders espirituals ha durat poc menys d’una hora, en què el papa ha agraït a Al-Sistani que “aixequés la veu en defensa dels més dèbils i perseguits”, segons va explicar el Vaticà en un comunicat.

Des de l’oficina de l’aiatol·là expliquen que van parlar de “les injustícies i l’opressió” de molts pobles a la regió, també el palestí. Al-Sistani hauria garantit a Francesc “el seu interès en què els cristians visquin com els iraquians, en pau i seguretat i amb tots els seus drets”.

Cargando
No hay anuncios

De la trobada només s'han distribuit alguns segons d'imatges i les fotografies, en què es veu el papa Francesc (de 84 anys) assegut davant de l'aiatol·là (de 90) sense que cap dels dos portin mascareta. El líder xiïta, que acostuma a rebre els seus convidats sense aixecar-se, aquest cop ha caminat fins a la porta per rebre el papa Francesc, en un gest de deferència. La trobada, de fet, és un missatge important per part dels dos homes en favor d'una convivència pacífica de les comunitats religioses a la regió més convulsa del planeta.

Cargando
No hay anuncios

El papa Francesc, que va aterrar divendres a Bagdad, és el primer pontífex que visita el país (després d’un intent fallit del papa Joan Pau II en què Saddam Hussein no ho va permetre després de mesos de negociacions). La seva visita té com a missió apropar-se a les minories cristianes de l’Iraq i busca bastir ponts amb l’islam xiïta a través d’un dels seus principals líders. El Papa recorrerà 1.650 quilòmetres en tres dies, des de Mossul fins a Qaraqosh, passant pel Kurdistan iraquià. Un viatge arriscat que ni el coronavirus ni la creixent onada de violència han pogut frenar. Demà diumenge vistarà Mossul, capital de la província on viuen la majoria de cristians al país.