Les tropes d'Al-Assad i els seus aliats avancen sobre Alep
Els bombardejos deixen 1,75 milions de civils sense accés a l'aigua potable
BarcelonaL'exèrcit lleial a Baixar al-Assad i els seus aliats estan guanyant terreny a Alep, en el que residents dels barris opositors de l'est descriuen com la pitjor ofensiva que han viscut des que va començar la revolta popular, el 2011. En tres dies consecutius d'intensos bombardejos aeris, amb el suport de l'aviació russa, les forces pro règim estrenyen el cercle a l'oposició.
Aquest dissabte els combats s'intensificaven a Handarat, un camp de refugiats palestí situat a pocs quilòmetres al nord d'Alep al cim d'un turó que permet controlar una de les principals artèries de la ciutat, fins ara sota control de l'oposició. L'ofensiva sobre els barris rebels d'Alep, on segons l'ONU sobreviuen encara uns 250.000 civils,es pot convertir en la mare de totes les batalles d'una guerra que ja ha matat mig milió de persones i ha obligat a anar-se'n de casa onze milions de sirians.
Testimonis de la ciutat descriuen una situació sense precedents: "Tenint en compte el nombre d'edificis destruïts, les desenes de morts i ferits, l'ús de nous tipus d'armes i la destrucció d'infraestructures, crec els últims tres dies són els pitjors que hem viscut a Alep des que va començar la guerra", explica per WhatsApp Modar, una infermera de la ciutat. I és que les bombes plouen sobre els barris de l'est després de cinc anys de guerra sense treva i després de mesos de setge. "Ens falta de tot i no hi ha res: la gent ja ha perdut molts éssers estimats. L'ONU i la majoria del món han fallat al poble sirià moltes vegades", diu.
L'Unicef alerta que en els bombardejos s'han destruït les plantes de potabilització, cosa que deixa 1,75 milions de persones sense accés a aigua. Les feines de rescat es compliquen per la destrucció dels parcs dels voluntaris de defensa civil, que disposen de molts pocs vehicles i combustible i que tampoc poden treballar per l'acumulació de runes als carrers i carreteres. Les imatges de l'hospital d'Al-Quds són dantesques. La xifra de víctimes, incalculable. Barris orientals com Al-Qalasa i Bustan al-Qasar han patit la pitjor part dels atacs de l'exèrcit d'Al-Assad, que avança ocupant terreny després de liquidar els focus de resistència i foragitar la població civil.
Un comandant d'una milícia xiïta iraquiana que combat al costat d'Al-Assad va afirmar a l'agència Reuters que l'objectiu és reconquerir tota la ciutat en una setmana. Segons els activistes i el personal mèdic que continuen dins les zones opositores, han estat atacats quatre barris amb intensos bombardejos que atribueixen a l'aviació russa per l'ús d'armament sofisticat. Les imatges mostraven grans cràters a la ciutat.
El règim sirià no s'amaga i continua amb la retòrica antiterrorista. Ahir va ser el seu torn a l'Assemblea General de l'ONU: "La nostra confiança en la victòria és ara encara més gran perquè l'exèrcit sirià àrab està fent grans passos en la seva guerra contra el terrorisme, amb el suport dels autèntics amics del poble sirià: sobretot la Federació Russa, l'Iran i la resistència nacional libanesa", va dir el ministre d'Exteriors, Walid Moual·lem.