Estats Units
Internacional09/04/2021

Trump amenaça Coca-Cola amb el boicot per criticar la llei que limita el vot a Geòrgia

Els republicans han forçat una nova norma electoral a l'estat per dificultar el vot urbà demòcrata

WashingtonCoses de la transformació populista del partit, els republicans no només es presenten avui com el partit dels treballadors sinó que també aixequen la veu a les grans corporacions. El líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, els ha aconsellat aquesta setmana: “No us fiqueu en política”. I ha afegit: “No és el vostre paper”. McConnell, això sí, ha aclarit que, tot i que han de callar en qüestions polítiques, les seves donacions són benvingudes. El senador ha sigut sempre un gran defensor dels diners en la política, tot i que aparentment no tant del dret empresarial a la lliure expressió, sagrada als Estats Units.

L’arenga de McConnell és una resposta a la reacció d’algunes grans corporacions a la recent aprovació a Geòrgia d’una llei electoral que els republicans asseguren que expandeix el dret a vot mentre que demòcrates i associacions de drets civils la denuncien com a restrictiva. Fins i tot el president Joe Biden ha arribat a qualificar-la de “Jim Crow del segle XXI”, en referència a les lleis segregacionistes dels estats del sud del país per impedir la igualtat dels afroamericans després del final de l’esclavitud. 

Cargando
No hay anuncios

Dificultar el vot demòcrata

A propòsit de l’ajustada victòria de Biden en aquest estat i després que dos demòcrates aconseguissin els seients de Geòrgia al Senat (cosa que els va donar el control de la cambra alta a Washington), el Partit Republicà ha aprofitat la seva majoria al Parlament estatal per aprovar la nova llei a cavall de les insistents i falses al·legacions de frau electoral del derrotat Donald Trump. Geòrgia va recomptar fins a tres vegades els vots sense que variés el resultat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest estat del sud és la seu de dues de les corporacions més importants del país, que han alçat la veu contra la llei: Coca-Cola i l’aerolínia Delta. James Quincey, director executiu de la primera, va emetre un comunicat en què deia que la companyia se sentia “decebuda” amb la nova llei, que, segons ell, “disminuirà o impedirà l’accés al vot”. Ed Bastian, director executiu de la companyia aèria, va afegir que “la llei és inacceptable i no encaixa amb els valors de Delta”. La retòrica de totes dues la va seguir l’acció de la MLB, la lliga nacional de beisbol, que ha cancel·lat la celebració a Atlanta, capital de l’estat, del partit de les estrelles de la competició previst per a l’estiu.

Cargando
No hay anuncios

L’esperit de la llei es pot resumir de la següent manera: millora l’accés al vot a les zones rurals (normalment republicanes) i l’endureix a les urbanes (normalment demòcrates). Entre altres qüestions, limita a menys de la meitat el termini de sol·licitud de vot per correu (utilitzat majoritàriament per electors demòcrates), la qual cosa, segons els detractors del text, pot comportar retards i la impossibilitat d’enviar-lo a temps. A més, canvia els procediments d’identificació de votants i exigeix documents que les minories solen tenir menys sovint, i també limita el nombre de bústies per votar i les concentra en locals oberts només en horari d’oficina. Així mateix, prohibeix que es proporcioni aigua o menjar als ciutadans que facin cua. Les esperes més llargues se solen donar en zones urbanes amb menys recursos; és a dir, de majoria negra.

Amenaces de boicot

Tornant a Mitch McConnell, el republicà ha advertit de “serioses conseqüències” per a aquelles companyies que “es converteixin en un vehicle de les turbes d’extrema esquerra”. El senador ha recordat que els republicans també beuen Coca-Cola, viatgen en avió i miren beisbol. Fins i tot l’expresident Donald Trump ha demanat el boicot a les empreses que s’han manifestat contra la llei, malgrat que en una fotografia presa al seu despatx de Mar-a-Lago amb posterioritat a la seva crida al boicot s’hi pot veure una ampolla d’aquesta beguda, de la qual és un consumidor compulsiu.

Cargando
No hay anuncios

En una època convulsa als Estats Units, especialment després de les protestes contra el racisme institucional a conseqüència de la mort de George Floyd, les grans corporacions s’han vist empeses a posicionar-se. Però l’esquerra no s’ha estalviat crítiques, i a Geòrgia hi ha hagut també crides des dels moviments de base a boicotejar aquestes mateixes companyies. Argumenten que van callar durant el procés de debat de la norma i que només han obert la boca a posteriori, quan el projecte ja era llei.