Trump fa seu el discurs de la unitat: "Soc candidat per ser president de tots els Estats Units, no només de la meitat"

L'expresident ha fet el seu primer discurs després de l'atemptat al tancament de la Convenció Republicana

5 min
Donald Trump durant el seu discurs a la Convenció Republicana

MilwaukeeUna entrada més pròpia d'un show de Broadway que d'un candidat a la presidència dels Estats Units. Després de sostenir un llarg momentum amb la banda cantant en directe Glod Bless the USA, el teló de l'escenari s'ha aixecat i aparegut Donald Trump amb un rètol gegant il·luminat en groc amb el seu cognom. El d'aquest dijous no era només el primer discurs del candidat republicà cinc dies després de l'atemptat de Butler, el d'aquest dijous era la traca final de la festa de Trump a Milwuakee. Els seus seguidors vibraven com només ho fan els creients a les misses evangelistes: música i fe. "Soc candidat per ser president de tots els Estats Units, no només la meitat", ha assegurat des de rere el faristol. Però el que corejava el públic al llarg de la nit no era "unitat", era "lluita" (fight, fight, fight).

Només començar el seu discurs (ajudat de teleprompter com tots els ponents que han desfilat aquests quatre dies pel Firsev Forum), Trump ha relatat com va viure en primera persona el tiroteig. No li calia en realitat explicar-ho, tots els assistents ja fa dies que tenen el vídeo gravat a la retina. "Se suposa que no hauria d'estar aquí avui nit", ha dit Trump, i la massa li ha contestat: "Sí, sí que estàs aquí! Sí, estàs aquí". La imatge de Trump amb el puny alçat i la cara tacada de sang ja era una clara avantatge electoral, però durant aquesta nit els republicans no han fet més que amplificar aquesta imatge. "Tinc Déu del meu costat", el republicà amb la certesa dels qui es creuen en el costat correcte de la història.

Unitat i resistir (fight back). Són les dues idees que han sobrevolat el discurs de Trump que ha durat més d'una hora. Els seus ja fa dies que l'han ungit com a "víctima" d'una persecució política orquestrada pel partit demòcrata, a qui han estat tota la setmana assenyalant com el responsable del tiroteig. Amb una velocitat sorprenent, els venedors de merchandising MAGA ja tenien samarretes amb la fotografia de Trump alçant el puny amb la cara ensangonada i la bandera nord-americana de fons. Imatge que la seva cort ja ha elevat a icona.

Al seu costat, hi havia un casc de bombers blanc amb el número 27 i una jaqueta ignifuga retolada en groc fosforescent amb la paraula "Buffalo". Les dues peces de vestir pertanyien a Corey Comperatore, l'home que va morir al tiroteig dissabte a Pensilvània. Trump s'hi ha acostat, ha besat el casc i ha demanat un minut de silenci. Fins dimarts, quatre dies després de l'atemptat, l'expresident no va trucar a la seva vídua, Helen Comperatore. Aquest dijous dues persones relacionades amb el cas explicaven a Associated Press que s'han trobat fotos de Trump, Biden i altres alts càrrecs com ara el fiscal general Merrick Garland i el director de l'FBI Chris Wray dins del mòbil de Thomas Matthew Crooks, l'agressor.

"Res ens aturarà. Mai deixaré de lluitar per tot i pel nostre magnífic país", amb aquesta frase Trump ha connectat l'atemptat amb la campanya. Malgrat que no escatimat en atacs als demòcrates, on per exemple s'ha referit a, Nancy Pelosi - l'antiga speaker de la Cambra dels Representants- com a "boja", ha volgut mostrar-se clement amb els votants del partit demòcrata. "A cada ciutadà, siguis jove o gran, home o dona, demòcrata, republicà o independent, negre o blanc, asiàtic o hispà, t'estenc una mà de lleialtat i amistat", ha afirmat des de l'escenari. Després ha tocat tots els pals de la campanya: inflació, immigració, seguretat, nacionalisme i tornar a posar els Estats Units com a primera potència mundial.

"El nostre planeta es troba al límit de la Tercera Guerra Mundial, i aquesta serà una guerra com cap altra", ha afirmat. Tot i que no menciona al president Joe Biden, Trump ha fet aquesta declaració en referència a com ha canviat el panorama internacional durant els seus quatre anys de govern. Indirectament, el responsabilitzava de les guerres de Gaza i Ucraïna. En una trobada amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, Trump va assegurar que acabaria amb la guerra d'Ucraïna en qüestió de dies. És una idea que aquesta periodista ha sentit repetir als seus seguidors al llarg de la convenció: que si Trump hagués estat en el poder, el seu homòleg rus Vladímir Putin no s'hauria atrevit a atacar Ucraïna.

"Sota el president Trump, Rússia no va prendre res", ha dit després d'enumerar els atacs perpetrats pels russos, on s'ha atrevit a criticar l'expresident Geroge. W Bush dient que sota el seu govern Rússia va envair Geòrgia. Cal recordar que normalment a les convencions del Partit Republicà hi assistien els expresidents republicans per fer-se la foto de família i mostrar unitat. Bush no ha assistit a la festa de Trump a Milwaukee. La seva absència és una altra mostra de com el Partit Republicà s'ha convertit en el partit de Trump.

Al vídeo que han posat a les pantalles del Firsev, on es recordaven la vida i miracles de l'expresident, per mostrar la relació amb Rússia s'ha triat una foto on sortia un ferm Trump mirant al front, mentre que havien enganxat a Putin mirant-se'l de costat amb una expressió que denotava una certa intimidació davant el republicà. Davant la imatge, molts dels delegats que estaven a l'arena han fet la típica rialla de qui entén l'acudit.

Sense despentinar-se, Trump ha dit que s'hauria d'acomiadar al líder del sindicat automobilístic United Automobile Workdes (UAW), Shawn Fain. Fain ha estat una figura clau per tornar a fer ressorgir l'organitzador de treballadors. Aquesta crida contrasta molt amb la promesa que va fer el seu candidat a la vicepresidència, J.D.Vance, just ahir, quan va assegurar que "la visió del president Trump és simple: no ens doblegarem a Wall Street, estem compromesos amb l'home treballador". Vance es va dibuixar com el candidat que portarà al Capitoli la veu dels treballadors blancs "oblidats" per les "elits de Washington". Ara el seu ataca un líder sindical. Vance va prometre a Trump que mai donaria per fet la seva confiança.

Tampoc ha faltat un clàssic dins dels discursos de Trump: el mur. "Estem vivint una invasió d'immigrants il·legals", ha assegurat l'expresident en una de les declaracions més "suaus" que se li han sentit, recentment parlant, sobre immigració. Només a principis d'any, durant les primàries republicanes, Trump va assegurar que els immigrants "enverinen la sang d'aquest país". La versió light d'aquesta idea ha estat afirmar que el país és "més insegur" perquè els altres països "estan enviant els seus assassins, narcotraficants, terroristes i criminals de totes les formes als Estats Units". Ara bé, per mostrar-se com una persona que no generalitza, bans havia matisat que: "Volem que vingui gent al nostre país, però han de venir de forma legal".

En qüestió d'economia, Trump ha promès que retallarà impostos i ha afirmat que quan ell era president no hi havia inflació. Una de les moltes falsedats que ha dit aquesta nit (igual que durant el debat de la CNN) ha estat dir que amb el govern de Biden el preu del "menjar ha augmentat un 57%, la gasolina ha augmentat un 60% i un 70%". És cert que els preus han augmentat des que Biden va entrar al Despatx Oval a principis del 2021, però no aquestes xifres. El preu del menjar i les cases ha augmentat L'índex d'aliments a casa de l'índex de preus al consumidor ha augmentat al voltant d'un 21%. Els preus de la gasolina ha augmentat al voltant del 35 %.

stats