Trump no vol que l'FBI comprovi els antecedents dels seus candidats a formar part del govern

La decisió arriba enmig de la polèmica entorn de la investigació del comitè d'ètica del Congrés sobre el candidat a fiscal general

El candidat a fiscal general nomenat per Donald Trump, Matt Gaetz.
3 min

WashingtonDonald Trump vol evitar les verificacions d'antecedents que l'FBI acostuma a fer un cop el president electe nomena qui formarà part del seu gabinet. Per evitar-ho, l'equip de transició del president electe està utilitzant empreses privades per realitzar investigacions sobre els candidats als càrrecs de l'administració entrant. Trump i els seus aliats estan eludint el tradicional procés de l'FBI, segons expliquen a la CNN persones properes al pla, argumentant que els federals tarden molt i segueixen un procediment ple de problemes que podria obstaculitzar el pla del republicà de començar a aplicar la seva agenda des del primer dia.

Els més crítics també argumenten que la inspecció per part de l'FBI podria revelar informació que després es podria utilitzar contra els mateixos candidats. L'oposició de Trump a les verificacions dels antecedents coincideix amb la polèmica que hi ha entorn de la seva tria del congressista Matt Gaetz com a fiscal general. Gaetz no només és conegut pel seu perfil ultra i el seu caràcter bel·ligerant al Congrés, on ha arribat a interrompre diverses sessions de la cambra baixa, sinó que també pesa sobre ell una investigació per abús de menors. El Comitè d'Ètica del Congrés té obert un procés de revisió sobre Gaetz per conducta sexual inapropiada, consum de drogues il·lícites, acceptar regals inadequats i intentar obstruir investigacions governamentals sobre la seva conducta.

En relació amb el cas del comitè, el 2021 el departament de Justícia va obrir una investigació a Gaetz per tràfic sexual. El cas se centrava a determinar si el congressista de Florida va tenir una relació sexual amb una noia de 17 anys i li va pagar perquè viatgés amb ell. Justícia va tancar el procés sense conseqüències penals. Ara Trump vol que Gaetz ocupi un dels càrrecs més importants dins del sistema judicial nord-americà, on tindrà la competència per desestimar els dos casos federals que estan oberts contra l'expresident i podrà ordenar obrir investigacions allà on les consideri necessàries.

Encara que el protocol estableixi que és l'FBI qui ha de realitzar la verificació dels antecedents, la darrera paraula sobre els membres del nou gabinet o amb qui es comparteix la informació depèn del president electe. Evitar les comprovacions per part de l'FBI suposa també anar en contra d'una norma establerta a Washington des de fa molt de temps. Encara que no seria la primera tradició que Trump trenca: ja ho va fer el 2020 quan no va convidar Joe Biden a la Casa Blanca per escenificar el traspàs de poder entre el president sortint i el president entrant. Tampoc va estar present durant la presa de possessió de Biden al gener. En el seu lloc, Trump va alimentar les teories de frau electoral i va instigar l'assalt al Capitoli el 6 de gener per intentar revocar la certificació dels resultats dels comicis.

Desconfiança en les institucions

Els recels de Trump cap a l'FBI posen en relleu un cop més la desconfiança del magnat amb les institucions i les estructures d'Estat, les quals ha criticat severament i ha titllat de ser el "deep state". Negar-se a deixar que l'FBI comprovi els antecedents dels seus candidats i controlar el procés via empreses privades, encara genera més desconfiança respecte a la polèmica tria de Gaetz com a fiscal general.

Dins de les files republicanes, molts de congressistes va quedar atònits davant la decisió. Gaetz s'ha guanyat a pols molts d'enemics als passadissos del Capitoli, inclosa gent del seu propi partit. El seu càrrec, igual que molts d'altres membres de l'administració entrant, ha de ser certificat pel Senat. Tot i que els republicans controlen la cambra alta, hi tenen una majoria molt estreta i ja hi ha senadors que s'han mostrat crítics amb la seva tria.

Gaetz va dimitir com a congressista el dimecres, poc abans que sortís a la llum l'informe sobre la relació sexual amb la menor. A l'haver renunciat a l'acta de diputat, el comitè ja no pot publicar la seva investigació sobre Gaetz. Mentre alguns congressistes han insistit perquè el faci públic igualment, aquest divendres l'speaker de la Cambra dels Representants, el republicà Mike Johnson, ha anunciat que sol·licitarà "fermament" al comitè que no publiqui el document.

stats