Trump al Papa: "No oblidaré el que m’ha dit"
El pontífex rep amb fredor el cap dels EUA, a qui havia acusat de no ser cristià pel mur amb Mèxic
RomaDonald Trump i el papa Francesc, dos líders amb visions del món i estils de vida contraposats, s’han donat marge per acostar posicions després de l’esperada trobada d’ahir al Vaticà. “No oblidaré el que m’ha dit”, va prometre el president dels Estats Units al líder dels catòlics en acomiadar-se’n. Francesc li havia demanat que perseguís la pau i la justícia social. En marxar de Roma rumb a Brussel·les, Trump va tuitejar: “És un gran honor haver-me trobat amb sa santedat el papa Francesc. Deixo el Vaticà més decidit que mai a perseguir la pau al món”.
L’audiència privada va durar 27 minuts, quasi la meitat de l’estona que Francesc havia dedicat a l’antecessor nord-americà, Barack Obama, amb qui se li va notar molta més complicitat. Trump assegura que es llegirà els tres documents que Francesc li va regalar, els mateixos que dona a altres caps d’estat -sobre evangelització, canvi climàtic i pastoral familiar-, així com un quart que el Papa va dedicar especialment al mandatari republicà, el missatge per a la Jornada de la Pau 2017. Quan l’argentí li va explicar, a més, el significat del tradicional medalló amb una olivera de la pau amb què sol obsequiar les visites importants, va dir-li: “Desitjo que vostè sigui un instrument de pau”, a la qual cosa Trump va replicar: “Tenim necessitat de pau”.
L’exigència de Bergoglio
El president republicà no va trobar res d’actualitat que pogués ser apreciat pel Papa i va regalar-li escrits de Martin Luther King, assassinat el 1968, que Francesc va citar en la visita al Congrés nord-americà del 2015. Des del primer instant que els dos líders es van trobar, es va veure clarament que Trump havia optat per un to distès i conciliador, somrient constantment, mentre que el Papa li dedicava una cara amable i algun somriure de benvinguda però alhora guardava les distàncies i tenia un posat greu. Bergoglio semblava decidit a transmetre exigència perquè Trump escolti la seva visió, que, a diferència de la del polític republicà, defensa els immigrants, rebutja la compravenda d’armes, té molta cura de no barrejar islam amb terrorisme i es posiciona a favor de combatre el canvi climàtic. En un comunicat, el Vaticà va qualificar la trobada de “cordial” i va expressar “complaença” pel “comú compromís a favor de la vida i de la llibertat religiosa i de consciència”. Tot seguit, però, demanava “una col·laboració serena” de Trump amb l’Església als Estats Units “en salut, educació i assistència als immigrants”. Un advertiment a qui Francesc havia titllat de “no cristià” abans de les eleccions nord-americanes pel polèmic mur amb Mèxic.
El comunicat subratlla que hi va haver “un intercanvi de parers”, sense gaire sintonia pel que es deduïa del redactat, “sobre alguns temes de l’actualitat internacional, amb especial referència a la situació al Pròxim Orient”. Trump, que viu un moment complicat i necessita el seu suport, va servir-se fins i tot de la família per donar una imatge conciliadora. La dona, Melania, que és catòlica, en acabar l’entrevista es va acostar al Papa i va lliurar-li un rosari perquè el beneís.
Amb l’arribada de Melania, el Papa va exhibir sentit de l’humor i mirant-se el marit, tan gegantesc que feia semblar petit el Papa, li va preguntar: “Vostè què li dóna per menjar? Potica?” Es referia al dolç típic d’Eslovènia, una broma que va fer riure la primera dama, d’origen eslovè. També Ivanka Trump, la filla, va saludar el Papa i poc després, va visitar Sant Egidi, una institució catòlica molt pròxima al pontífex. Melania, va dirigir-se a l’hospital pediàtric Bambino Gesù. Era l’últim dels gestos de la família Trump cap al Papa, ja que l’hospital és propietat de la Santa Seu.