Trump posa Musk al capdavant de la "dràstica" reforma de la despesa federal

El propietari de Tesla i SpaceX liderarà, juntament amb Vivek Ramaswamy, el "Departament d'Eficiència Governamental"

Donald Trump i Elon Musk
4 min

WashingtonEl nomenament d'Elon Musk dins de la nova administració de Donald Trump, al capdavant del "Departament d'Eficiència Governamental", probablement és el menys sorprenent de tots. Després de passar-se mitja campanya dient que si guanyava donaria un càrrec a Musk perquè reduís la despesa federal, el ja president electe ha complert la seva paraula i ho ha anunciat oficialment aquest dimecres. Vivek Ramaswamy, que va competir contra Trump a les primàries d'aquest any i s'ha convertit en un fidel defensor del magnat, serà l'altra persona que s'encarregarà d'eliminar “l'enorme malbaratament i frau” de la despesa governamental. El republicà ho defineix com "el Projecte Manhattan de la nostra època".

"Junts, aquests dos meravellosos americans obriran el camí perquè la meva Administració desmunti la burocràcia governamental, redueixi l'excés de regulacions, elimini despeses innecessàries i reestructuri les agències federals, una cosa essencial per al moviment Salvar Amèrica", deia el comunicat enviat per l'equip de Trump aquest dimecres a la matinada. El DOGE, en les seves sigles en anglès, que a més fan referència a un mem del món de les criptomonedes, va ser una idea que el mateix Musk li va suggerir a Trump durant l'entrevista que li va fer al setembre. Ara és una realitat que evidencia encara més la influència del multimilionari sobre el president electe.

Encara no es coneixen gaires detalls de com funcionarà el DOGE o quants treballadors tindrà, però sí que Trump preveu que finalitzarà la seva tasca el juliol del 2026. Després d'aquesta data, el republicà espera que l'organisme deixi rere seu “un govern més petit, amb més eficiència i menys burocràcia”. Durant el míting del Madison Square Garden, el multimilionari sud-africà va dir que reduiria "almenys dos bilions" de la despesa anual. "Això generarà un terratrèmol en el sistema, i qualsevol persona involucrada en el malbaratament governamental – que són molts – ho notarà", va dir Musk.

L'organisme funcionarà "des de fora del Govern i s'associarà amb la Casa Blanca i l'Oficina de Gestió i Pressupost per impulsar una reforma estructural a gran escala", segons exposa Trump. La capacitat per regular el pressupost federal i determinar quant es gasta depèn del Congrés, i allà la majoria que tenen els republicans al Senat facilitarà la viabilitat de les retallades que proposin Musk i Ramaswamy. Durant la campanya de primàries, Ramaswamy va promoure retallades extremes al govern federal, i en un moment va arribar a proposar la reducció de la força laboral en més del 75%.

Amb el nomenament, el propietari de Tesla i SpaceX aconseguirà tenir poder sobre les agències reguladores que tants maldecaps li han generat. Recentment, les empreses de Musk han estat objectiu d'almenys 20 investigacions o revisions, entre els quals s'ha examinat la seguretat dels seus cotxes Tesla i el dany ambiental que causen els seus coets. Per si el conflicte d'interessos no fos prou evident, només l'any passat l'empresa SpaceX va signar gairebé 100 contractes diferents amb 17 agències federals per un valor de 3.000 milions de dòlars.

L'ascens de Musk com la mà dreta de Trump ha estat meteòric. Poc després de l'atemptat de Butler al juliol, Musk es va posicionar ràpidament en favor del republicà, com si la violència política fos el que l'hagués empès a donar-li suport. La realitat és que al maig el Wall Street Journal ja havia destapat en exclusiva que Trump volia Musk com a assessor si guanyava a la presidència i que ja havien tingut una reunió informal a Palm Beach per parlar del tema. En el seu primer mandat com a president, però, Trump i Musk s'havien enfrontat públicament, després que el propietari de l'empresa de cotxes elèctrics Tesla abandonés un consell assessor del republicà a causa de la seva decisió de treure els Estats Units de l'Acord de París.

Un secretari de Defensa que preocupa al Pentàgon

Trump també ha donat a conèixer qui estarà al capdavant del departament de Defensa sota la seva presidència. El comentarista de la cadena Fox i veterà de guerra Pete Hegseth, de 44 anys, ha estat l'elegit. El seu nomenament ha de ser ratificat pel Senat, on els republicans tenen la majoria.

"Pete és fort, intel·ligent i un veritable creient en la política d'Amèrica Primer. Amb Pete al comandament, els enemics dels Estats Units estan advertits: la nostra força militar serà grandiosa de nou, i Amèrica mai retrocedirà", ha assegurat Trump en el comunicat enviat aquest dimecres a la matinada. Tot i que potser el que més cridi l'atenció del magnat sigui que Hegseth també comparteix bona part de la seva visió sobre el rol dels Estats Units a l'OTAN i la situació actual de l'exèrcit nord-americà.

Les crítiques de Hegseth cap als aliats europeus recorden les de Trump sobre la despesa en defensa: "Tal vegada si els països de l'OTAN realment paguessin per la seva pròpia defensa... però no ho fan. Només parlen de les normes mentre desmantellen els seus exèrcits i li criden a Estats Units demanant ajuda."

El futur secretari de Defensa s'ha mostrat en diverses ocasions crític amb els líders del Pentàgon, a qui considera que han aplicat polítiques “woke”. En una entrevista a la CNN fa poc més d'una setmana, Hegseth defensava que les dones “no haurien” de tenir rols de combat a l'exèrcit.

Fa dies que el nerviosisme s'ha desfermat entre els alts càrrecs del Pentàgon, que ja temien que l'administració entrant de Trump pogués ordenar l'acomiadament del cap de l'estat major conjunt, el general C.Q. Brown, a causa de les diferències de visió, segons Politico. El nomenament de Hegseth, que va acusar Brown de "promoure les posicions radicals dels polítics d'esquerra", sens dubte alimentarà encara més la inquietud.

stats