Trump promet deportar els haitians, als quals encara acusa de menjar gossos

L'expresident segueix donant ales a les falsedats sobre els immigrants i torna a posar la qüestió al centre de la campanya

Donald Trump en la roda de premsa al camp de Golf de Palo Verde on va prometre deportar els haitians d'Springfield.
3 min
Regala aquest article

WashingtonDe totes les mentides que va dir Donald Trump durant el debat presidencial de dimarts en què Kamala Harris el va arraconar, la que ha perviscut és la dels migrants haitians. "A Springfield, les persones que entren al nostre país s'estan menjant els gossos, els gats, les mascotes que hi viuen. Això està passant al nostre país, és una vergonya”, va dir en prime time l'expresident. Malgrat que aquestes paraules li estan sortint cares a Trump i han donat peu a milers de mems fent-ne burla, l'expresident n'està aconseguint treure rèdit: ha tornat a posar en primera plana la immigració i la frontera, una qüestió en què es mou com peix a l'aigua.

Una de les promeses estrella de la campanya de Trump és que si és reelegit el pròxim 5 de novembre farà "la deportació més grossa [d'immigrants] de la història del país". Ara ha apujat el to i ha aprofitat tota la polèmica entorn de les mentides sobre els haitians arribats a Springfield per prometre que la deportació massiva començarà per aquesta ciutat d'Ohio. "Farem deportacions en massa des de Springfield. Traurem aquesta gent. La portarem a Veneçuela", va assegurar divendres en una roda de premsa des del club de golf Palos Verdes, a Califòrnia.

Les autoritats locals de Springfield i les estatals ja han desmentit Trump i li han demanat que, per favor, deixi de donar ales al discurs d'odi contra aquest grup de persones. A Springfield ja s'han hagut d'evacuar dues vegades escoles locals i instal·lacions públiques per les amenaces de bomba que s'han rebut i que estan vinculades a les mentides que ha propagat Trump. En lloc de rectificar, però, l'expresident es continua aferrant a l'afirmació que va fer dimarts durant el debat i l'està aprofitant per portar la campanya cap a la qüestió de la gestió de la frontera.

Bansal Oreus ajuda altres immigrants haitians amb documents governamentals a la St. Vincent de Paul Society a Springfield, Ohio, als Estats Units.

Frec a frec amb Harris

Harris ha estat capaç de remuntar les enquestes i dibuixar una cursa frec a frec en l'àmbit nacional, i també li està disputant la majoria d'estats clau a Trump de cara al 5 de novembre. Però quan els sondejos fan preguntes més concretes als electors sobre qui creuen que gestiona millor l'economia o la frontera, Trump segueix sortint com el que acumula més suports. A més, després de quasi dos mesos lluitant per recuperar el focus mediàtic, que havia quedat eclipsat per l'eufòria demòcrata, sembla que l'expresident aconsegueix tornar a recuperar l'atenció.

Encara que les declaracions tan desbaratades sobre els migrants li puguin restar suports entre els votants indecisos o els més moderats, amb la polèmica Trump torna a tenir els focus al seu damunt. Es tracta d'una posició molt més avantatjosa si vol recuperar el control del relat de la campanya, que fins ara li havien disputat els demòcrates.

En la seva croada contra els migrants haitians Trump no està sol. Compta amb els centenars de perfils d'extrema dreta que a la plataforma X s'encarreguen de difondre constantment vídeos i fotografies falses sobre suposats robatoris de mascotes que després es mengen. En un perfil més baix, les xarxes també s'han omplert d'imatges generades amb IA en què es veu Trump rescatant gats i ànecs. No són fotografies de burla, al contrari, busquen fer gràcia entre els seguidors de l'expresident. Fins i tot el propietari de la xarxa i aliat de Trump, Elon Musk, s'ha fet ressò dels mems favorables al republicà.

Aquesta setmana també s'ha sabut que una activista d'extrema dreta coneguda per difondre teories conspiranoiques a les xarxes, Laura Loomer, s'ha convertit en una persona clau dins del cercle intern de Trump. L'any passat Loomer va compartir un post insinuant que l'11-S va ser un atemptat "organitzat des de dins".

Ara bé, enmig d'un algoritme que sembla potenciar cada cop més les posicions d'extrema dreta i el discurs d'odi, també es poden trobar clips i mems que sí que fan burla de Trump i les seves mentides, com la cançó que n'ha compost el músic sud-africà The Kiffness. Veure l'expresident descol·locat no és una cosa que passi cada dia i és també una manera d'intentar seguir restant crèdit al republicà mostrant-lo sota la llum d'un home egòlatra i que basa gran part de la seva campanya en les mentides.

Han passat només quatre dies des que Trump va perdre el debat contra Harris. Just l'endemà del cara a cara s'auguraven uns dies llargs en què els diaris i les enquestes no deixarien de fer-se ressò de la derrota del magnat. Ara sembla que el focus ja no està en el fet que l'expresident fos arraconat, sinó en la crisi que s'està desfermant a Springfield arran de les mentides del magnat.

stats