Trump i Putin, una llarga relació marcada pel secretisme

El republicà presumeix de tenir una bona avinença amb el president rus, tot i els recels que desperta a Washington

Trump i Putin a Hèlsinki / Reuters
4 min

WashingtonEl març del 2014, quan encara faltaven dos anys perquè Donald Trump es convertís en president dels Estats Units, el magnat feia la següent afirmació durant la CPAC: "Vaig ser a Moscou fa un parell de dies, vaig anar a un concurs de Miss Univers i em van tractar tan bé... Putin fins i tot em va enviar un bonic regal amb una bonica nota. Vaig parlar a tota aquesta gent. Tu mires el que [Putin] està fent amb Obama i és com si jugués amb ell". Tot seguit, lloava la incursió russa sobre Crimea el febrer del 2014, després que acabessin els Jocs d'Hivern, celebrats a Sotxi. "L'endemà de les Olimpíades, comença amb Ucraïna. Com és de llest, eh?", deia Trump, i afegia: "[Crimea] és una zona amb molta riquesa, això vol dir que la resta d'Ucraïna caurà ràpidament... Quan veus el que estan fent a Ucraïna, és només qüestió de temps".

Les declaracions, que en el seu moment van passar desapercebudes, deu anys després sonen diferents amb la guerra d'Ucraïna en marxa i amb Trump prometent que ho resoldrà de pressa si és reelegit president. El context és molt diferent, però el discurs no ha evolucionat tant: Trump en aquell moment ja atacava Obama, que sota el seu criteri no es feia respectar davant Putin, i treia pit de la bona sintonia amb el rus. Ara el republicà fa el mateix amb l'actual president, Joe Biden, afirmant que Putin va envair Ucraïna perquè no se sent amenaçat per la seva administració, i segueix presumint, fins i tot a la cara del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de tenir una "bona relació" amb el rus.

Tot i que Trump ho presumeixi com una virtut, la bona avinença amb Putin és una qüestió que sempre ha despertat recels a Washington. Sobretot perquè no se sap ben bé quina és la naturalesa de la vinculació que hi ha entre el magnat i Rússia. Aquesta setmana saltava la notícia que l'expresident ha seguit mantenint el contacte amb el president rus un cop fora de la Casa Blanca. El llibre del periodista Bob Woodward, que es publicarà el 15 d'octubre, no només revela que Trump hauria parlat fins a set vegades amb Putin en els últims quatre anys, sinó també que va enviar-li tests covid el 2020, quan n'hi havia molt pocs de disponibles. El republicà ha negat la informació, mentre que el Kremlin divendres la confirmava, segons recull la CNN.

Al juliol, un oficial dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units feia constar que les preferències de Rússia per a les eleccions d'enguany no havien canviat des del 2016: Moscou continua preferint Trump al capdavant de la Casa Blanca. Precisament, sobre les eleccions d'aquell any planaven les sospites d'una possible ingerència russa a favor de Trump i en contra de Hillary Clinton. De fet, aquest va ser un dels primers escàndols de Trump només d'arribar a la Casa Blanca. Així i tot, el 2023 el fiscal especial John Durham va criticar l'FBI per obrir la investigació contra Trump sobre la trama russa. En el seu informe de més de 300 pàgines, Durham criticava l'agència per "falta de rigor analític" i els acusava d'haver actuat de forma parcial.

Les connexions entre Trump i Putin existeixen, tot i que no són suficients per provar res. Rastrejar l'origen de la relació tampoc és fàcil. En la citada intervenció del 2014 a la CPAC, el magnat donava a entendre que ja tenia certa relació amb Putin, en canvi, un exespia del KGB assegurava a The Guardian que el multimilionari va aparèixer al radar del Kremlin a finals dels 70, quan va casar-se amb la seva primera dona, Ivana Zelnickova.

Trobades hermètiques

Si després de deixar la presidència Trump s'ha telefonat almenys set vegades amb Putin, quan estava liderant els Estats Units va tenir quatre reunions de domini públic, encara que el Washington Post xifrava en fins a 16 les vegades que els dos polítics es van trucar mentre el republicà era president. Tant les públiques com les privades estan marcades pel secretisme.

Una de les primeres reunions mentre Trump era president va ser a Alemanya, en el marc de la segona cimera del G20. En aquella ocasió el republicà va dir-li al seu intèrpret que no podia dir res del que havia sentit. Aquell mateix dia, durant el sopar, Trump es va asseure al costat de Putin. Aquell mateix any, el 2017, el magnat va coincidir amb el rus a Vietnam, en el marc d'una cimera sobre la regió, i també van parlar en diverses ocasions de manera informal.

La quarta vegada que es van veure va ser el 2018 a Hèlsinki. Durant dues hores van reunir-se a porta tancada. Ningú sap de què es va parlar en aquella trobada. "La nostra relació mai no ha estat pitjor del que és ara. Així i tot, això ha canviat fa unes quatre hores. Realment ho crec", va dir llavors Trump en la roda de premsa conjunta celebrada al final de la cimera. La trobada a Finlàndia va tenir lloc només tres dies després que el fiscal especial Robert Mueller publiqués una sèrie d'acusacions contra 12 agents d'intel·ligència russos per haver piratejat les xarxes informàtiques i els correus electrònics dels demòcrates durant les eleccions presidencials del 2016.

El 2019, el Financial Times va revelar que els dos mandataris es van veure durant 15 minuts a l'òpera de Buenos Aires. Trump i la seva esposa Melania van conversar amb Putin i el seu intèrpret, i segons el mitjà nord-americà van ser els últims a abandonar la sala.

stats