Trump qüestiona la identitat de Harris: "De cop i volta ha canviat i s'ha tornat negra"

La demòcrata ha respot a l'expresident assegurant que es tracta del "mateix vell show" de sempre

3 min
Trump a l'acte de l'Associació Nacional de Periodistes Negres

Primer va acusar-la de "boja" i ara ha posat en dubte la seva identitat com a persona negra. En una entrevista amb una periodista negra, just en el marc de la trobada de l'Associació Nacional de Periodistes Negres a Chicago, l'expresident Donald Trump ha qüestionat que la vicepresidenta Kamala Harris sigui negra i ha insinuat que fa servir-ho com a reclam electoral: "Només estava promocionant la seva herència índia. No vaig saber que era negra fins fa uns anys, quan de cop i volta ha canviat i s'ha tornat negra i ara vol ser coneguda com a negra. Així que no sé, ¿és índia o negra? Jo respecto les dues, però òbviament ella no".

Harris és filla de mare índia i de pare jamaicà, els quals van arribar al país fa més de cinquanta anys. La demòcrata va néixer a Oakland, Califòrnia, i va criar-se en un barri negre. Va anar a la Universitat de Howard, a Washington, coneguda precisament per ser el centre predilecte on es forma la majoria de l'elit afroamericana. El 2020, Harris es convertia en la primera dona afroamericana i persona d'ascendència asiàtica en ocupar la vicepresidència del país.

Hores després que Trump hagi posat en dubte la identitat de la seva rival, Harris ha contestat dient que les seves paraules són "el mateix vell show de sempre: la divisió i la falta de respecte". "Els nord-americans mereixen una cosa molt millor", ha dit la vicepresidenta en un acte a Houston amb una de les nou fraternitats històricament negres, la Sigma Gamma Rho Sorority Inc. No és la primera vegada que Trump posa en qüestió la identitat d'un rival, ja ho va fer el 2016 dient que Barack Obama no era un president legítim perquè, segons ell, no havia nascut als EUA. Recentment, va fer el mateix amb Nikki Haley, qui li disputava la nominació a les primàries republicanes, i va compartir una publicació que posava en dubte la seva nacionalitat estatunidenca a causa de la seva ascendència índia.

De fet, una de les preguntes que li ha fet la periodista Rachel Scott de la cadena ABC News, era sobre els comentaris que va fer respecte a Obama i per què els votants afroamericans haurien de confiar en ell després d'haver utilitzat un llenguatge com aquest. "Crec que mai m'havien fet una pregunta tan horrible", ha respost Trump, que ràpidament ha desviat el focus atacant a Scott: "Ni tan sols dius: 'Hola, ¿com estàs?' ¿Treballes per a ABC News? És una cadena de noticies falses, una emissora terrible. Estimo a la població negra d'aquest país. Crec que la teva pregunta és molt desagradable... He estat el millor president per a la població negra des d'Abraham Lincoln".

El pes dels votants negres

Els votants negres van ser clau per a la victòria de Joe Biden el 2020, Trump ho sap i ja fa temps que treballa per intentar aconseguir recollir més suports entre aquest grup d'electors de cara al 5 de novembre. De fet, el motiu pel qual estava aquest dimecres a l'acte de l'Associació Nacional de Periodistes Negres era per intentar guanyar simpaties. Encara que el qüestionament de la identitat de Harris ha obtingut el resultat contrari: sospirs d'indignació i un murmuri general a la sala que caldrà veure com es trasllada això a les enquestes.

La substitució de Biden per Harris a la papereta electoral dels demòcrates ja va despertar el nerviosisme a les files republicanes des del minut u. El president de la Cambra dels Representants, el republicà Mike Johnson, que va amenaçar d'emprendre accions legals per obligar que aparegués el nom de Biden en lloc del de Harris a les butlletes d'alguns estats. Així mateix, la caverna dels MAGA a internet ja ha actualitzat els mems denigrants que van utilitzar per atacar Harris durant la campanya del 2020. El qüestionament de Trump sobre la identitat de la vicepresidenta només és una petita part de tota la maquinària que s'ha posat en marxa per danyar-la i intentar frenar la sensació de remuntada que s'ha instal·lat entre els demòcrates.

La preocupació dels republicans encara és més legítima després que les darreres enquestes ja mostrin com Harris està millorant els números contra Trump. Un sondeig publicat per Bloomberg apunta com la vicepresidenta ha aconseguit guanyar terreny en sis de set estats que seran clau aquest 5 de novembre. A l'enquesta es veu com Harris supera a Trump per 11 punts percentuals a Michigan, mentre que a Arizona, Wisconsin i Nevada aconsegueix tenir el lideratge amb dos punts percentuals d'avantatge. Ara bé, Trump continua controlant Pensilvània amb 4 punts percentuals de diferència i Carolina del Nord amb dos. A Geòrgia estan frec a frec.

El gran objectiu dels demòcrates és aconseguir recuperar el control sobre Pensilvània, on Biden va aconseguir imposar-se a Trump per un marge molt estret el 2020. La victòria en aquest estat va ser clau llavors per aconseguir el Despatx Oval i ho tornarà a ser aquest 5 de novembre. De fet, està sobre la taula la possibilitat que Harris triï com el seu vicepresident a Josh Shapiro, el governador de Pensilvània, amb la intenció d'assegurar el suport d'aquest estat.

stats