Trump torna on van intentar matar-lo per desenterrar el crit de "lluita, lluita, lluita"

Elon Musk apareix a Butler com a convidat estrella i atia la desconfiança en el sistema de votació

Elon Musk participa al míting de Trump a Butler aquest dissabte
5 min

ButlerRick Shawn estava treballant amb l’excavadora a la tarda de dissabte en què Thomas Crooks va disparar contra Donald Trump a Butler. Es va assabentar per la ràdio de la cabina de la màquina. No va ser fins a l’endemà quan va saber que el seu amic d'infancia, Corey Comperatore, era la persona que va morir al míting. “Tinc moltes emocions entremesclades avui. Estic molt orgullós del que està fent Trump recordant-lo”, explicava Shawn, amb els ulls cels aigualits, mentre esperava que Trump tornés a pujar aquest dissabte a l'escenari on van intentar matar-lo.

A la recta final de la campanya, Trump ha tornat als llocs dels fets per desenterrar el fight fight fight que va esmolar durant la Convenció Republicana després de l'atemptat i que posteriorment va quedar diluït amb la renúncia de Joe Biden a la candidatura i la irrupció de Kamala Harris.

Malgrat que el magnat ha volgut vendre el míting a les desenes de milers de persones que s'amuntagaven al camp com un in memoriam per a Comperatore, la realitat és que el principal homenatjat era ell. El minut de silenci que ha dedicat al bomber queda petit al costat dels 18 minuts del relat èpic que ha tornat a oferir Trump sobre aquella jornada. Un relat que, quan el va narrar per primer cop a Milwaukee, va assegurar que no tornaria a explicar-ho més perquè era massa "dolorós".

A Butler no només ha tornat a explicar-ho (com ha fet a tots els altres actes des de llavors) sinó que ha anat més enllà. Només pujar a l’escenari, ha començat a parlar com si només haguessin passat uns segons des que la bala el va interrompre el passat 13 de juliol. “Com us estava dient...”, ha començat de forma desafiant Trump. Els aplaudiments, les ovacions i les rialles han esclatat al moment. Aquest gest era el que esperaven els seus seguidors. "Tornar on el van matar és una declaració d'intencions, que no té por de fer el que cal fer per protegir allò en què creu", explicava Shawn tres hores abans que comences a parlar Trump. El perímetre havia obert portes a les 10 del matí, i a les 12 del migdia ja s'havia de fer una hora de cua per arribar a entrar. Trump no parlava fins a les cinc.

Per si el gest no era suficient, el republicà s'ha encarregat d'explicitar-ho verbalment: "Fa 12 setmanes tots vam rebre una bala per als Estats Units i l'únic que demanem és que tothom surti a votar. Hem de guanyar. No podem permetre que això li passi al nostre país. No podem suportar quatre anys més així. No ens quedarà país. No ens quedarà un país. I tot això serà per a res. Si no sortiu a votar, tot se n'anirà en orris."

Que l'expresident tornés al lloc on el van intentar matar, no només ha estat una declaració d'intencions sinó també una situació de màxima pressió per al Servei Secret nord-americà. Especialment, després que al setembre es produís un segon intent d'assassinat frustrat a Palm Beach. Que fos un acte multitudinari a l'aire lliure, amb desenes de milers de persones, tampoc ajudava. Ja des de la cua per entrar al recinte, als terrats dels graners i naus industrials del voltant, es podien veure els franctiradors vigilant el perímetre. El reforç de la seguretat era notable en comparació al míting del juliol, on els errors comesos van acabar costant la dimissió de la directora de l'agència nord-americana, Kimberly Cheatle. El canvi més visible són els vidres antibales des d'on ara Trump fa els seus discursos en espais oberts.

"Se'ns dubte, hi ha molta més seguretat que l'anterior vegada- explicava Codey Waterson assenyalant dos franctiradors-. A més que en aquesta ocasió també he vist gossos de detecció d'explosius, cosa que l'altra vegada no hi havia". Waterson també estava en aquest mateix camp i tot i que han passat els mesos, el sentiment és el mateix: "Molta ràbia. Aquell dia el que vaig sentir era una mescla de preocupació i ràbia, però ara sobretot és ràbia". Aquest fontaner i veí de Butler destacava com els demòcrates i els mitjans són els principals culpables de "l'odi" que pateix Trump.

Malgrat que des del minut u de l'atemptat de Butler, els seguidors de Trump ja culpaven a la retòrica de Biden i Harris, no ha estat fins ara quan Trump ha escalat el to i els ha apuntat amb el seu propi dit. "Aquells que volen aturar-nos [...] m'han calumniat, m'han processat políticament, m'han acusat, han intentat treure'm de la papereta electoral i, qui sap, potser fins i tot han intentat matar-me", ha dit el republicà durant la seva intervenció. Trump ha etiquetat els seus rivals polítics d'"enemic intern" i ha insinuat que podien haver estat darrere del seu atemptat.

Després de patir el segon intent d'assassinat, les teories conspiranoiques al voltant del magnat no han fet més que créixer. No només sobre els intents d'assassinat, sinó sobre el sistema de votació en si. El descrèdit cap al sistema electoral entre els seguidors de Trump, molts dels quals encara pensen que els hi van robar les eleccions el 2020, és una realitat que no ha deixat d'augmentar en els darrers mesos. "Trump perdrà, perquè estarà manipulat. Només dic el que sento. Crec que tot això és inútil. Per molt que tots volem que guanyi, crec que serà una elecció manipulada", exposava Shawn.

A les xarxes, molts perfils trumpistes també han donat ales a rumors que insinuen que els immigrants sense papers s'estan registrant per votar. Elon Musk, propietari de la plataforma X i ara gran aliat de Trump, s'ha encarregat d'amplificar i republicar aquest tipus de contingut en les darreres setmanes. Quan aquest dissabte ha pujat a l'escenari com a convidat estrella, ha tornat a remarcar aquesta idea i que els demòcrates volen arrabassar el dret a vot als nord-americans. "Califòrnia [que té un governador demòcrata] acaba de treure una llei que fa que no necessitis el carnet d'identitat per votar", ha afirmat.

"És necessari que guanyi Trump per preservar la democràcia als Estats Units. Si no voteu, aquestes seran les últimes eleccions. Aquesta és la meva predicció", ha dit. Musk no ha estat l'únic ponent que ha fet una crida a "protegir el vot" en aquestes eleccions durant el seu pas per l'escenari aquest dissabte. Lara Trump ha assegurat que aquestes eleccions ja no són una lluita de "esquerres contra dretes", sinó "del bé contra el mal".

Com és recurrent en la relació entre ambdós multimilionaris, Musk també ha elogiat una vegada més el republicà pel seu "caràcter". "Tenim un president que no pot pujar un tram d'escales i un altre que estava aixecant el puny després de rebre un tret, cridant: Lluita, lluita, lluita, amb la sang tacant-li la cara", ha destacat el propietari de Tesla.

L'aparició del multimilionari al míting d'aquest dissabte és la culminació de l'aliança entre ambdós magnats, després que Musk ja entrevistés Trump a X el passat mes de setembre. Recentment, Trump va afirmar que si guanyava aquestes eleccions, nomenaria el sud-africà com a assessor del seu govern per fer "reformes dràstiques" de despesa pública.

stats