El trumpisme esmola les teories del frau electoral

Trump afirma falsament que a Pensilvània s'estan fent trampes, mentre els demòcrates esperen que els republicans presentin recursos legals contra els resultats

Washington"Si fem la nostra feina, el 5 de novembre no és el final, és el principi". Dos dies després de sortir de la presó, l'exassessor de Donald Trump, Steve Bannon, ha fet aquesta crida de cara a les eleccions presidencials de dimarts que ve. L'ideòleg d'ultradreta, que al juliol es va entregar per complir la pena de quatre mesos per negar-se a col·laborar amb la investigació sobre l'assalt al Capitoli, assegura que els demòcrates "van amb tot" perquè han vist que "Harris no els hi ha funcionat". "Possiblement és el que Churchill va dir de la batalla d'El Alamein: el principi de la fi", afirma al vídeo publicat aquest dijous a Instagram.

El missatge de Bannon forma part de la "gran mentida" que Trump va teixir després de perdre les eleccions del 2020 contra Joe Biden. Quatre anys després, el republicà i la seva òrbita tornen a engreixar la maquinària per fer reviure les teories conspiranoiques sobre el frau electoral, que mai han desaparegut del tot. "Pensilvània està fent trampes a una escala mai vista. INFORMEU DE LES TRAMPES A LES AUTORITATS. Les forces de seguretat han d'actuar ARA”, escrivia Trump aquest dimecres al seu perfil de Truth Social. Aquest mateix dia, el seu candidat a la vicepresidència, J.D. Vance, també donava veu a afirmacions falses que deien que voluntaris del Partit Demòcrata es feien passar per funcionaris electorals als centres de votació.

Cargando
No hay anuncios

Després de setmanes insinuant que els comicis estaran manipulats, Trump posa el focus de la sospita sobre Pensilvània, l'estat clau que més vots reparteix al Col·legi Electoral i on les enquestes dibuixen un empat tècnic entre el magnat i la demòcrata Kamala Harris. Les últimes dades del vot anticipat mostren com els demòcrates continuen superant els republicans en nivell de mobilització, tot i que aquest cop el Partit Republicà ha posat molt èmfasi en animar els seus seguidors a votar abans.

Les acusacions recorden molt l'estratègia que el magnat va seguir durant la campanya del 2020, quan es va dedicar a escampar falsedats sobre el procés de votació abans d'intentar interferir en els resultats de les eleccions. Després dels comicis, l'equip legal del republicà va interposar desenes de denúncies contra els resultats i totes elles van ser desestimades als tribunals. La campanya per intentar revertir la seva derrota va acabar derivant en pressions sobre funcionaris electorals i l'escalada retòrica va acabar desencadenant l'assalt al Capitoli.

Cargando
No hay anuncios

La diferència amb llavors és que ara Trump ha tingut temps d'aprendre dels errors del passat i que, si perd els comicis, encara té pendents els tres casos judicials i la resolució de la pena per la seva culpabilitat en el cas Stormy Daniels. La publicació està prevista per a després de les eleccions i podria comportar pena de presó per a l'expresident.

Cargando
No hay anuncios

Vots impugnats a Pensilvània

La maquinària no només s'ha posat en marxa en el terreny discursiu, sinó també en l'àmbit legal. A principis de setmana els republicans van impugnar milers de vots a Pensilvània que depenen de la resolució del Tribunal Suprem d'aquest estat per saber si es podran comptar o no. En aquest mateix estat, al comtat de Bucks, als suburbis de Filadèlfia, els republicans també van presentar una demanda contra les autoritats per “obstaculitzar” el vot republicà. El període postelectoral "intens" que els demòcrates ja auguraven sembla que està arribant abans d'hora.

Cargando
No hay anuncios

L'equip de la campanya de Harris fa temps que ha reforçat el departament legal en previsió d'un escenari en què Trump intenti confrontar les normes de votació o els mateixos resultats. Després de l'experiència del 2020, l'equip legal dels demòcrates és quasi 10 vegades més gran que en la campanya del 2020. Segons la cadena NBC, els alts funcionaris de Harris "esperen clarament" que Trump es declari guanyador abans que s'hagin recomptat tots els vots i asseguren que tenen advocats a tot el país preparats per lluitar contra les maniobres legals del partit republicà.

Tot i que sembla que Trump està centrant les seves forces a Pensilvània, la realitat és que les teories conspiratives estan presents arreu del país. Al comtat de Maricopa, a l'estat clau d'Arizona, van arrestar un home la setmana passada per haver incendiat una bústia de recollida del vot per correu. Fa quatre anys Maricopa es va convertir en el punt zero de les teories conspiranoiques després que desenes de persones sortissin al carrer a protestar contra el suposat frau en el recompte de vots. Un grup armat de persones va anar la mateixa nit electoral a les portes del centre de recompte de vots del comtat per "protegir el vot". Arran d'aquells aldarulls, l'edifici ara està blindat per una reixa d'almenys dos metres d'altura. Poc després, les protestes es van escampar pels estats clau de Geòrgia, Michigan, Nevada, Pensilvània i Wisconsin. Tots eren estats on Biden va guanyar Trump. A Arizona va ser qüestió d'uns 10.000 vots.

Cargando
No hay anuncios

Cinc dies després de l'incident a Maricopa, als estats d’Oregon i Washington també es van cremar bústies de recollida del vot per correu. Aquestes bústies, conegudes com a drop boxes, fa anys que estan en el punt de mira de les teories de la conspiració infundades de la dreta i l’òrbita trumpista. A part, plataformes com Turning Point Action –un dels grans altaveus de les teories conspiranoiques el 2020– no ha parat de fer campanya arreu del país fent crides a "salvar" les eleccions i animant als ciutadans a prendre partit per garantir que se celebrin amb normalitat.